Ali lahko s hrano vplivamo na hormone?

1430
Menopausal Mature Woman Having Hot Flush At Home Cooling Herself With Fan Connected To Laptop

Hormoni so vselej aktualna tema, hormonsko ravnovesje pa je predmet številnih razprav, predavanj in raziskovanj. Kako doseči hormonsko ravnovesje po naravni poti?

Uživanje hormonov je vselej dvorezen meč, saj je uravnavanje dvesto hormonov, kolikor jih sodeluje v »simfoničnem orkestru«, ki uravnava delovanje našega telesa, preveč zapleteno, da bi to lahko reševali po bližnjici, torej zgolj z uživanjem tega ali onega hormona. Zato je veliko varnejša pot, če telesu zagotovimo sestavine, iz katerih bo samo pro­izvajalo ustrezne hormone, in to natanko takrat, ko jih potrebuje.

Kaj jesti, da bomo podprli svoj hormonski sistem?

Steroidni hormoni, s katerimi imam v mislih progesteron, estrogen in testosteron, spadajo med najpomembnejše in zelo aktivne hormone. Ali ste vedeli, da je za njihovo proizvodnjo potreben holesterol? Holesterol je resda na zelo slabem glasu, vendar tudi njegovo pomanjkanje slabo vpliva na naše zdravje. Če v telesu ni zadostne količine holesterola, ne more proizvajati (sintetizirati) progesterona, posledično pa tudi ne estrogena in testosterona.

Zato je nadvse pomembno, da v prehrano vključimo zdrave maščobe. Najbolj potrebne maščobe, ki jih telo ne more proizvajati samo, so omega 3 maščobne kisline. Njihov bogat vir so lanena in čia semena ter orehovo in konopljino olje. Odličen vir so tudi mastne ribe, vendar je treba izbirati med tistimi, ki so čim nižje v prehranski verigi (sardele, skuše). Zanemariti ne gre niti esencialnih omega 6 maščobnih kislin, ki jih vsebujeta boraginovo in svetlinovo olje.  Dobri viri kakovostnih maščob so tudi domača jajca, oreščki in semena.

Sadje in zelenjava

Kot lahko redno berete v naših novicah in v vse več medijih, številni pesticidi in kemikalije delujejo kot motilci hormonov. Konvencionalno pridelano sadje in zelenjava utegneta vsebovati ostanke kemikalij, ti pa v telo prihajajo tudi skozi embalažo. Prav bisfenoli in ftalati, ki jih je zaslediti v mehki plastiki, so nevarni motilci endokrinega sistema. Zato je živila najbolje kupovati brez embalaže ali pa za njihovo shranjevanje uporabljati embalažo iz papirja, stekla in drugih naravnih materialov.

Prebiotična in probiotična živila

Zdrava črevesna mikrobiota je ključna za nemoteno proizvodnjo nekaterih hormonov in tudi za ustrezno odstranjevanje presežkov hormonov, ki jih telo ne potrebuje več. Torej je pomembno, da skrbimo za ravnovesje črevesne mikrobiote, kamor spada tudi uživanje fermentiranih živil, bogatih z živimi mikroorganizmi (kislo zelje, kisla repa, miso, kombuča, kimči, kefir …). Seveda ne smemo pozabiti niti na prebiotike, ki jih dobre bakterije v črevesju potrebujejo za svojo rast, kamor uvrščamo predvsem zelenjavo in sadje ter polnovredna žita.

Večno vprašanje: fitoestrogeni – da ali ne

Fitoestrogeni so rastlinski estrogeni, ki imajo sposobnost moduliranja estrogena in so lahko koristni, ne glede na to, ali vam primanjkuje estrogena ali ne.

Križnice

Ta skupina živil nikakor ne sme ostati neomenjena. Križnice so namreč nadvse dobrodošle, saj vplivajo na presnovo estrogena, kar je zelo zaželeno pri vseh, ki se spoprijemajo s prevlado estrogena in težavami, povezanimi s temi presežki. Živila, ki spadajo v skupino križnic, so cvetača, brokoli, ohrovt, brstični ohrovt, koleraba, repa …

Rjave morske alge – popolna hrana za hormone

Živilo, ki mu je treba nameniti malce več pozornosti, še posebno v zvezi s hormoni, so vsekakor rjave morske alge. Morske alge so znane kot najmočnejši naravni prebiotiki (hrana za črevesne bakterije); najbogatejši naravni vir joda (ta podpira pravilno delovanje ščitnice in proizvodnjo ščitničnih hormonov); najmočnejši razstrupljevalci (alginati so molekule, ki nase vežejo radioaktivne snovi, težke kovine, strupe in proste radikale, izjemni polisaharid laminarin, ki je najboljša aktivna forma ß-glukana (ß-1,3/1,6), pa uspešno krepi imunski sistem); sredstvo za zniževanje ravni slabega holesterola; v pomoč so tudi pri nevtralizaciji alergenov, preprečevanju okužb ter uravnavanju presnove in vzpostavljanju primernega pH v prebavilih.

Ko torej razmišljate, katero hranilo bi vam bilo lahko v pomoč pri vzpostavljanju hormonskega ravnovesja (ne glede na to, s katero težavo se spoprijemate), so morske alge zagotovo prava izbira. Izberite divje rastoče, ekološko in biodinamično pridelane morske alge, saj so preverjeno najkakovostnejše.

Od zelišč nam je narava kot pomoč pri uravnavanju hormonov podarila vrtnico, črno kumino, ašvagando in številne druge adaptogene rastline.

Kot vidite, je mogoče s preudarno izbiro živil okrepiti tudi hormonski sistem in uglasiti hormone, ki morda preveč odstopajo od optimalnih ravni. Naravna pot urejanja hormonov resda zahteva malce več potrpljenja, je pa najbolj varna in ima najbolj dolgotrajne učinke.


Kaj so hormoni?

Hormoni so molekule, ki jih proizvajajo naslednje endokrine žleze: hipotalamus, hipofiza, nadledvične žleze, spolne žleze (testisi in jajčniki), ščitnica, obščitnične žleze in trebušna slinavka. Hormoni nadzorujejo rast, razvoj in presnovo ter vplivajo na našo plodnost in reprodukcijo.


Preberite tudi:
Naravne rešitve za hormonske nevihte
Magnezij in hormoni
Konopljini kanabinoidi in hormonsko ravnovesje

Prejšnji članekRezanci s kremno cvetačno omako
Naslednji članekKam so zbežali spermiji?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj