Žarnice ali »žmigavci«?

2649
Energy efficient lighting choice: Pretty, young woman holding and choosing a LED diode light bulb for her lamp in DIY department store

Lahko žarnica sproži glavobol, migreno ali celo epileptični napad?

Če ste se v kakšni diskoteki srečali s stroboskopom ali pa ste se zadrževali v prostoru s pokvarjenim zaganjalnikom v stropnih neonskih lučeh, verjetno že imate predstavo, kako moteče utegne biti utripanje svetlobe.

Včasih je takšno utripanje očesu nevidno, vendar ga naši možgani kljub temu še kako zaznajo – razdraži jih do te mere, da lahko povzroči celo resne motnje, kot so glavoboli, migrena, živčnost in epileptični napadi.

Sončna svetloba je kontinuirana, žarnice in zlasti sodobne sijalke pa utripajo. To velja tudi za stare žarnice z žarilno nitko, vendar pri teh frekvenca utripanja praviloma ni bila problematična. Tisto, kar odloča, ali bo žarnica oziroma sijalka za nas škodljiva, sta frekvenca utripanja svetlobe in trajanje vmesne zatemnitve. Nekatera svetila so zatemnjena kar 30 odstotkov časa, vendar imajo naše oči občutek, da svetijo ves čas.

Utripanje pomeni, da se svetloba nenehno prižiga in ugaša. Oči ga ne zaznajo, živčevje in možgani pa (odvisno od frekvence) in jima tudi povzroča težave. Prav zaradi tega nam med branjem črke plešejo pred očmi, težave imamo tudi pri preciznih opravilih, saj se oko nenehno napreza, vendar vseeno ne more vzpostaviti trajne slike. To lahko pripelje do poškodb živčevja ali preobremenjenosti, ki jo čutimo kot pritisk v glavi in utrujenost.

S spektrometrom je mogoče natančno ugotoviti, ali je valovanje žarnice tako, da lahko povzroči težave – ali pa je frekvenca valovanja taka, da ne draži možganov. Žal tega podatka na ovojnini standardnih žarnic in sijalk ne boste našli.

Kako kupovati žarnice, da se bomo izognili utripanju?

Stavbna biologija svetuje, da smo pozorni na podatek, ki nam lahko posredno pomaga pri izbiri. Če omogoča nastavljanje bolj ali manj močne svetlobe, imate v rokah žarnico, pri kateri svetloba zagotovo niha. Razlog za to je v tem, da imajo take žarnice vgrajen poseben čip (gonilnik), ki že sam po sebi povzroča utripanje svetlobe.

 

Da se boste čim bolj izognili nevarnemu nihanju svetlobe, na škatlici poiščite ustrezno oznako (no-dimer ali nicht dimmbar). Tak nakup pomeni večjo verjetnost, da kupljena sijalka ne bo utripala, ni pa zatrdno zagotovilo, da ste varni pred vsemi tveganji sodobnih tehnologij. Natančne podatke lahko dobite samo ob pomoči posebnih spektrometrov.

Ali žarnica utripa, lahko preverite tudi tako, da prižgano posnamete s telefonom in si predvajate posnetek.

Možgane najbolj moti, če je frekvenca utripanja žarnic manjša od 1000 Hz. Sodeč po izsledkih raziskav višja valovanja možganov ne motijo oziroma niso opazili, da bi tako nihanje svetlobe pri ljudeh povzročalo težave.

Pomembno je, da ima žarnica varno valovanje in čim manjši odstotek zatemnitve. Zdravju prijazne so denimo žarnice, ki so zatemnjene le nekaj odstotkov časa (najbolje < 1 %), kar je za naše možgane skoraj neopazno. Ta podatek na ovojnini najdemo pod oznako flicker, vendar ga proizvajalci žal navedejo le redko.

Tretji dejavnik, ki sicer ni tako ključen za zdravje, vendar je lahko moteč, je avtentičnost barve svetlobe, izražena s številom CRI. CRI nam pove, v kolikšni meri je slika, ki jo vidimo pod žarnico ali sijalko, podobna tisti, ki bi jo videli na sončni svetlobi. Sonce ima CRI 100, sijalke pa se temu poskušajo približati. Največkrat gre za pomanjkanje rdečega spektra z oznako R9.

Tudi tega podatka na večini sijalk ne boste našli. S podatkom o CRI se namreč pohvalijo samo pro­izvajalci, ki jim je uspelo preseči 90 odstotkov. Ko izbirate žarnico, poskusite dobiti takšno, pri kateri CRI presega 95 odstotkov.

Tako za zdravje v bivalnem okolju kot za zdravje na delovnem mestu je zelo smiselno svetlobo v prostoru izmeriti s spektrometrom, svetila pa razporediti tako, da bodo imela na nas čim manjši negativni vpliv in da nas ne bodo po nepotrebnem izčrpavala.

Ne pozabite – najbolj zdrava je naravna sončna svetloba.


Preberite tudi:
Nevarnosti varčnih sijalk
Sijalke LED dokončno postale edina izbira
Poznate ceno varčne svetlobe?

Prejšnji članekZakaj pikantne začimbe učinkujejo zdravilno
Naslednji članekNapitki za več ali manj glavobola?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj