Ste že pojedli svojih 50.000 delcev mikroplastike?

Electric Wire Noodles - Concept of Synthetic Food

Toliko jih v povprečju pojemo vsako leto. In toliko se je potem valja po naših telesih, kjer celice ne vedo, kaj bi z njo počele, in so jim le v napoto.

Od kod neki se je vzelo toliko plastike v telesu, če niste pojedli sendviča skupaj z vrečko ali požvečili še plastenke, v kateri je bila pijača?

Sendvič in pijača sta jo sama »pohrustala«, tako kot solata, ki je rasla na plastični foliji ali čips v plastični embalaži, olje v plastenki, jogurt v lončku …

Plastični mikrodelci plavajo tudi po rekah in z njimi zalivamo rastline, ki jih potem uživamo.

Plastika onesnažuje naš planet, živali, rastline in navsezadnje tudi nas!

Zmanjševanje uporabe plastike ni namenjeno le temu, da je manj konča na deponijah odpadkov. Razmišljajte o tem, da z vsakim plastičnim izdelkom, ki ga zamenjate za naravnega, predvsem preprečujete, da bi sami postali deponija nevarnih ostankov vrečk, slamic in plastenk, ki bodo tako ali drugače našle pot do vas.

Na svetu je ta trenutek 13 milijard ton plastičnih odpadkov. Še hujši je izračun, da bo ob zdajšnji stopnji kopičenja odpadkov leta 2050 v morju več odpadkov kot rib!

Ali ste vedeli, da vsak Slovenec vsak dan pridela pol kilograma plastičnih odpadkov? Če tehtate 70 kilogramov, jih v enem letu za vami ostane dvakrat več, kot ste težki. Kaj pa v vseh letih življenja do sedaj? In naprej?

Nekateri so se odločili spremeniti svoj »plastični« odtis. In ugotovili, da to sploh ni tako zapleteno.

Kako sem zmanjšala količino odpadkov v svojem domu

Jasmina Avbar (herbas.si)

Moja »zero-waste« zgodba se je šele dobro začela. Ne glede na vse ovire, sta najpomembnejša zavedanje in sama pot do manj odpadkov.

Vsako zgodbo je potrebno začeti z majhnimi koraki. Ne priporočam vam, da se nenadoma odpoveste vsem plastičnim izdelkom in jih zavržete. Namesto tega se v ustreznih časovnih obdobjih odpovejte eni vrsti plastike za enkratno uporabo in kmalu boste ugotovili, da lahko brez težav živite brez teh izdelkov.

Torej, kaj točno je plastika za enkratno uporabo? Gre za vse tiste plastične izdelke, ki jih uporabimo le enkrat in jih po uporabi nemudoma zavržemo – slamice, lončki za kavo »to go«, plastenke, nakupovalne vrečke in vrečke za sadje in zelenjavo, predpakirana živila itn. »Zero-waste« je filozofija, ki se osredotoča na razmislek o tem, kako živeti, da bi ustvarili čim manj odpadkov. Spodaj boste našli nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo na poti do zmanjšanja količine odpadkov. Ne sledite jim slepo, izberite tistega, ki vam ga bo najlažje uresničiti, in prihranite tiste težje za pozneje. Meni je vzelo leto dni, da sem osvojila skoraj vse navedene korake:

 1. IZOBRAZITE SE. Več kot veste, bolj motivirani in predani boste življenju z manj odpadki.
 2. ODPOVEJTE SE PLASTIČNIM VREČKAM ZA NAKUPOVANJE. Vzemite svojo, če jo pozabite, kupite le tisto, kar nujno potrebujete in kar lahko odnesete v rokah. Sama imam manjšo bombažno vrečko vedno v torbici. Če je stvari več, uporabim nakupovalni voziček in stvari prosto zložim v prtljažnik oz. pripravljeno gajbico, ki jo vedno vozim v avtu.
 3. VREČKE ZA PONOVNO UPORABO ZA VSE NAMENE UPORABE. Ko boste obvladali zgornje pravilo, s tem ne bo težav. Bombažni vrečki se pridružijo še 3 mrežaste in 2 za razsuto hrano, ki ju lahko uporabite tudi za kruh.
 4. ZAMENJAJTE PLASTIČNO ZOBNO ŠČETKO Z BAMBUSOVO. Samo spomnim: plastika ni biorazgradljiva in ščetk se navadno ne reciklira.
 5. PLASTIČNO GOBICO ZA POSODO ZAMENJAJTE Z OKOLJU PRIJAZNEJŠO. Plastične gobice za posodo pristanejo na deponiji, saj jih ni možno reciklirati. Na voljo je kar nekaj alternativ: krpice iz rabljenih jutinih vreč od kave ali pa ščetke iz agavinih ali kokosovih ščetin. Namesto detergenta v posodi lahko uporabite ekološko marsejsko milo ali pa v svojo posodo ponovno napolnite detergent v rinfuzi.
 6. NADOMESTITE PLASTIČNO IN ALU FOLIJO Z BIORAZGRADLJIVO ČEBELJO FOLIJO. Uporabljate jo lahko namreč kar do enega leta. Sama pa pogosto shranim hrano kar v posodice ali pa jo pokrijem z drugim krožnikom.
 7. ŠMENT, SPET SLAMICE! Samo v ZDA vsak dan uporabijo 500 milijonov slamic, ki že po nekaj sekundah končajo v smeteh. V gostilnah in restavracijah prijazno opomnite natakarja, da slamice ne potrebujete. Če se jim ne morete odpovedati, uporabite tiste za večkratno uporabo – kovinske, bambusove, steklene …
 8. ŽIVILA Z LASTNEGA VRTA ALI OD KMETA. Gajbica in košara namesto stoterih vrečk, folij in stiropora.
 9. KOMPOSTIRAJTE – vse, kar je organsko, je lahko koristno!
 10. ZAMENJAJTE PAPIRNATE BRISAČKE Z BOMBAŽNIMI. Te bodo trajale leta.
 11. NE KUPUJTE PLASTENK – PIJTE (filtrirano) VODO IZ PIPE. Uporabite stekleničko za večkratno uporabo.
 12. PREMISLITE O UPORABI ŠAMPONOV, MIL IN OSTALIH IZDELKOV ZA OSEBNO NEGO IN ČIŠČENJE. Oddelek za osebno nego in čistila je neskončen vir plastične embalaže. Uporabite trdo milo za roke in telo in trd šampon za lase ali kupite izdelke, ki jih lahko natočite v svojo embalažo.
 13. BREZ ODPADKOV HRANE. Menda kar 40 % pridelane hrane ni nikoli pojedene in veliko te hrane je v naših hladilnikih. Vsi plesnivi in gnili ostanki končajo v našem okolju, plus vsa energija in pakiranje, ki sta potrebna, da je hrana sploh pristala v našem hladilniku.
 14. UPORABITE LONČEK ZA KAVO ZA VEČKRATNO UPORABO. Uporabite lahko manjši rabljen kozarček za vlaganje.
 15. KUPITE VEČJE PAKIRANJE. Namesto več majhnih jogurtov kupite litrsko pakiranje. Vmes pa poiščite lokalnega mlekarja, ki vam napolni jogurt v steklenico ali kozarec.
 16. VLOŽITE V POSODICE ZA HRANO ZA VEČKRATNO UPORABO. Sama domače kosilo ali hrano iz menze navadno pospravim v posodico, ki jo imam s seboj.

Količino odpadkov sem že bistveno zmanjšala in vsake toliko uvedem še kakšen nov korak k njenemu zmanjševanju. Obljubim vam, da boste na osvojene navade ponosni, na nakupovanje pa boste gledali s popolnoma novimi očmi. Če spremenimo pogled na nakupovanje, bo naše življenje bolj pestro in zdravo. NIMAMO PLANETA B, zato poskrbimo za tega, ki ga imamo, in mu vrnimo njegovo nesebičnost!

Prejšnji članekČistite ali povečujete umazanijo?
Naslednji članekSamooskrba po pariško

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj