Sijalke LED dokončno postale edina izbira

1082
hanging tungsten light bulb, energy saving and LED bulb

V skladu z dvema evropskima direktivama (o vsebnosti nevarnih snovi in energijski učinkovitosti) se je 1. septembrom 2023 s prodajnih polic poslovilo še nekaj tipov fluorescenčnih in halogenskih sijalk, tako da je za praktično vse sijalke, ki so namenjene uporabi v gospodinjstvih, dokončno nastopila doba sijalk LED.

Velika večina klasičnih žarnic ter fluorescenčnih in halogenskih sijalk že nekaj let ni več naprodaj v Evropski uniji, prepoved prodaje običajnih žarnic z največjo močjo so začeli uveljavljati že v letu 2009.

V prvem obdobju so bile kot alternativa na voljo zgolj tako imenovane varčne sijalke, ki se med običajno uporabo pogosto niso izkazale (dolgotrajno ogrevanje, slaba kakovost svetlobe …), predvsem pa so vsebovale živo srebro. Sčasoma se je vendarle razvila industrija LED-sijalk, ki so zdaj kot alternativa na voljo za veliko večino navojev in nastavkov, kar pomeni, da se vsa starejša tehnologija lahko poslovi.

Kot pravi Boštjan Okorn z Zveze potrošnikov Slovenije, tokratno prenehanje prodaje določenih tipov fluorescentnih sijalk izhaja iz določil direktive o omejevanju uporabe nekaterih nevarnih snovi v električni in elektronski opremi (RoHS), saj vsebujejo nevarno živo srebro (na kar smo v Zazdravje.net opozarjali že pred 13 leti!). Konec prodaje treh tipov halogenskih sijalk pa sledi določilom direktive o okoljsko primerni zasnovi izdelkov (Ecodesign).

Kot običajno pri takšnih mejnikih tudi tokrat velja, da prenehanje prodaje velja za nove dobave, medtem ko lahko trgovci spodaj navedene sijalke ponujajo, dokler jih imajo na zalogi.

Vir: ZPS


Preberite tudi:
Žarnice ali »žmigavci«?
Nevarnosti varčnih sijalk (zmote o varčnih sijalkah)
Poznate ceno varčne svetlobe? (o pasteh LED svetlobe)

Prejšnji članekKdaj in kako je najbolje uživati vitaminska prehranska dopolnila?
Naslednji članekDekle v cvetju – Pogovor s Katarino Meža
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj