Nevidni motilci naših hormonov

Mikrovalovi hitro zavrejo vodo za kavo, enako hitro pa pogrevajo tudi druge tekočine, skozi katere gredo. Zato nas ne sme presenetiti, da se tudi posledice povečanega mikrovalovnega sevanja najbolj čutijo v tkivih, ki vsebujejo največ tekočine.

Posledice povečane uporabe mobilnih telefonov in brezžičnega interneta najbolj čutijo naši možgani in kri. Od tam pa se motnje širijo na celoten hormonalni in kardiovaskularni sistem.

Če smo obremenjeni s temi sevanji v drugi polovici dneva in ponoči, to hitro vidimo tudi pri slabši kakovosti spanca in motnjah v izločanju melatonina. Kljub temu da se nam zdi, da smo z računalniki bolj aktivni, znanstvene meritve kažejo, da je ravno obratno. Ko smo izpostavljeni mikrovalovnim sevanjem brezžičnih naprav, deli naših možganov upočasnijo svoje delovanje.

Otroci in mladostniki ob enaki količini sevanja utrpijo večje poškodbe

Izpostavljenost sevanju wi-fi in mobilni telefoniji lahko zmoti celični razvoj, še posebno razvoj fetusa.

Raziskava iz leta 2004, opravljena na živalih, je pokazala na povezavo med izpostavljenostjo sevanju wi-fi in zapoznelim razvojem ledvic. Te izsledke je potrdila tudi avstrijska raziskava iz leta 2009.

Motnje v sintezi beljakovin so bile tolikšne, da so avtorji posebej omenili, da je »to še posebno pomembno za tkiva, ki še rastejo, torej pri otrocih in mladih osebah. Posledično bo ta populacija dovzetnejša za tovrstne motnje.« Ali krajše: če so mladi izpostavljeni sevanju wi-fi, se poveča tveganje za nastanek razvojnih poškodb.

Vpliv na spermije

Že dolgo je znano, da toplota prenosnih računalnikov, ki jih številni med delom držijo v naročju, ubija spermije. Zdaj se je pokazalo, da toplota ni edina grožnja za moško plodnost. Raziskovalci so dokazali, da izpostavljenost sevanju wi-fi zmanjšuje gibljivost spermijev in povzroča trganje DNK. Enaki rezultati so se pokazali tako pri živalih kot pri ljudeh.

Vpliv na zanositev

Brezžični signal ovira tudi ženske reproduktivne organe. Raziskava, ki so jo opravili na živalih, nakazuje, da lahko brezžični signal onemogoči ugnezditev jajčeca. Pri miših, ki so jih samo dve uri na dan izpostavljali sevanju wi-fi, se je po 45 dneh razvil občutno večji oksidativni stres. Celične poškodbe in vpliv na DNK pa so nakazovali, da temu z veliko verjetnostjo sledi nenormalna nosečnost ali težave pri ugnezditvi jajčeca. Švedski inštitut Karolinska je leta 2011 izdal opozorilo nosečnicam, v katerem je mogoče prebrati naslednje:

Nosečnice opozarjamo, naj se izogibajo uporabi brezžičnih tehnologij in se ne zadržujejo v bližini njihovih uporabnikov.

Veljavni standardi za radijsko in mikrovalovno valovanje brezžične tehnologije so popolnoma neustrezni.

Varnostni standardi ne upoštevajo razvoja fetusa.


220 svetovno znanih znanstvenikov je podpisalo apel in zahtevalo od WHO, da ustavi uničevalni pohod mikrovalovnih sevanj na človeško zdravje.


Preberite tudi:
Hormonski motilci – 5, ki jih morate poznati
Hormonski motilci običajni tudi v kozmetiki za otroke

Prejšnji članekVitamin D3 za več spolne moči?
Naslednji članekIniciativa slovenskih zdravnikov proti cepljenju otrok s covid-19 cepivi

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj