Kuhinjski pripomočki: lepi in nezdravi

638

V lovu s časom, ki nam ga kronično primanjkuje, se obkrožamo z vse večjim številom pripomočkov, ki naj bi nam prihranili čas. Ali nam ga res prihranijo ali pa bomo vse »prihranke« nekega dne pokurili v čakalnicah zdravnikov, obremenjeni s težavami, ki so jih naši pripomočki povzročili?

Sodobne kuhinje, ki jih je vse polno po salonih in revijah, dejansko niso narejene za kuhanje. Že sam pogled na gladke površine, steklo, nerjaveče jeklo me vedno odvrne od misli, da bi v takšni kuhinji kaj skuhala. Pospravljanje bi zagotovo terjalo več časa, kot priprava.

V Sloveniji imamo zelo malo »poklicnih« gospodinj. Kuhinje so ponavadi v domeni zaposlenih žensk, ki že pol ure za pripravo kosila težko najdejo v svojem urniku. Zato je razumljiv porast prodaje jedi, ki jih preprosto vržemo v krop ali fritezo oziroma le pogrejemo v vodi ali mikrovalovki. Niti ne pomislimo, da lahko ti strojčki, naši veliki »prijatelji«, zahrbtno delajo proti našemu zdravju.

Pojdimo po vrsti

Ali se še spomnite kmečkih štedilnikov? Dvajset let nazaj ste jih lahko videli v večini hiš s starejšim datumom gradnje. Potem so vsi vpeljali »centralno«, ki je zavzela dimnik, ki ga je prej uporabljal kmečki štedilnik. V kuhinje so se vselili najprej plinski, potem kombinirani, zatem električni štedilniki, v zadnjih letih pa so hit steklokeramične indukcijske plošče. Če se pogovarjamo o razlogih za zamenjavo, bo na prvem mestu vzdrževanje. Okrog kmečkega štedilnika je vedno polno pepela in prahu … Plinski štedilnik je tako kompliciran za čiščenje …

Steklokeramika je tako enostavna …

Kakšna je razlika v hrani, ki jo pripravljamo na enem, drugem ali tretjem pa je druga zgodba. Dr. Hauschka, ki ga poznate po biodinamični kozmetiki, se je precej ukvarjal z razlikami med viri toplote. Vodo je segreval na ognju in na električnem štedilniku. Potem je s to vodo (seveda ohlajeno) zalival pšenico. Rastline so se različno razvijale. Rastlinice, ki jih je zalival z vodo segreto na ognju so se zelo enakomerno razvijale, tako korenine kot listi. Rastline zalivane z vodo segreto na elektriko pa so naredile veliko korenin in zelo malo listov. Preneseno na človeka, je električna energija bolj hladna in deluje na sistem živčevja in čutil. Hrana ogrevana na ognju, pa enakomerno prehranjuje človeka in veliko boljše vpliva na presnovo.

Sodobne raziskave so to dodatno potrdile. Električno polje, ki nastaja na električnih ploščah, grelcih za vodo, konvektomatih in podobno, se prenaša na hrano. Zato hrana postaja pozitivno ionizirana, kar je zdravju neprijazno. Električna toplota življenju najmanj godi.

Posoda kot rešitev ali kot problem?

Tudi pri posodi iz nerjavečega jekla, ki jo zadnjih deset let na veliko kupujemo, nam navajajo kot pomembne prednosti prihranek časa in električne energije. Te posode so zelo dobri prevodniki elektrike (nekatere s tem namenom imajo še posebno vgrajene bakrene ojačevalce v dvojnem dnu). Hrana je sicer pripravljena hitreje in z manjšim stroškom elektrike, vendar je električno nabita, kar je v nasprotju z življenjskimi energijami, ki so za nas koristne.

Tudi iz drugih razlogov za nekatera živila ni dobro, da so v kontaktu s kovinami. To posebej velja za čaje, špinačo, zelenjavo …

Če nimate možnosti, da bi električni štedilnik zamenjali, vsaj uporabljajte posode, ki so izolativne: steklo, porcelan, keramika ali stare emajlirane posode. Emajl je zapečena mineralna obloga, ki se do hrane obnaša podobno kot steklo.

Kdo bo hitrejši

Če ste dojeli princip, potem veste, da vsi grelci za vodo, ki delujejo po principu električnega upora in se hvalijo s tem, da v 10 sekundah lahko zavrejo liter vode, niso nič drugega kot nasilje nad molekulami vode. Tako hitro segreta voda ima drugačen okus, tudi čaji in kava pripravljeni v takšni vodi se ne morejo primerjati s čaji in kavo pripravljenimi na štedilniku na drva ali plin. Michael Kassner je na svojih predavanjih v Sloveniji povedal, da pri kavi zavreti v električnem grelcu vedno imamo občutek, da je od znotraj nekako hladna, kovinska. Pri vodi segreti na drva se voda počasi segreva vendar imamo občutek, da se tudi počasi hladi. Podobno je z občutkom toplote v prostorih, ki jih ogrevajo peči na drva ali centralna kurjava, električni grelniki in podobno. Kljub temu da termometer kaže, da je toplo, nas od znotraj vedno rahlo zebe. Ko pridemo v prostor s kaminom ali pečjo na drva, rečemo, da nam je toplo tudi v »duši«.

Mali gospodinjski aparati

Koliko jih imate? Mikser, palični mešalnik, blender, sokovnik, ožemalnik za citruse, opekač, friteza, električni pekač, pekač za kruh …

Nekatere res potrebujemo. Denimo sokovnik, brez katerega bi res težko izcedili sok iz korenčka ali rdeče pese. Pri ožemanju citrusov pa je zadeva že vprašljiva. Šele ko se mi je strojček pokvaril, sem ugotovila, da ožemanje mojih dveh limon in ene grenivke na dan res ne zahteva »tehnične podpore«. Na ročnem ožemalniku gre hitreje in lažje ga je oprati.

V zadnjem času so vse bolj popularni multipraktiki ali naprave za vse mogoče namene. Večina ljudi, ki jih poznam, jih ima kot »lovilca prahu« v kuhinji, vse pripomočke pa shranjene nekje v predalih za uporabo nekajkrat na leto. Raje premislite, kaj pripravljate in kaj res potrebujete, in ne nasedajte super promocijam, ugodnim cenam, obročnim odplačevanjem in dejstvu, da so ga nabavile že vse vaše prijateljice. Ko izračunate, koliko prostora potrebujete za vso aparaturo in koliko stane meter kuhinje, je res vprašanje, ali se jih splača imeti.

Ko sem vprašala v trgovinah, kaj se najbolj prodaja, so zelo visoko mesto zavzeli pekači za kruh. Tu smo lahko pragmatični. Seveda se nič ne more primerjati s hrano, ki smo ji vdihnili svojo energijo, kar je posebej pri kruhu prisotno, ko ga gnetemo, obračamo in oblikujemo. Vendar je kruh postal tako problematično živilo, da je priprava kruha iz sveže zmlete ekološke moke in brez problematičnih pekovskih dodatkov že precejšen korak naprej, celo če z rokami niste veliko delali. Ko vidim, kako moji domači uživajo v nadziranju dogajanja v naši »Micki« (tako smo ga imenovali), vem, da ta kruh kljub temu, da ga je pripravil stroj, v sebi ima nekaj duše.

Če ste pazljivo prebrali sem napisala SVEŽE moke. Te zahteve pa danes ni enostavno izpolniti. Skoraj vse, kar lahko kupite na policah trgovin, je »mrtva« moka, ki je zmleta več kot mesec dni nazaj in zato v njej ni več vitaminov in mineralov, ki jih najdemo v sveži moki. Zato za res zdravo prehrano velja nabaviti mlinček na kamne, ki vam omogoča, da sproti meljete piro, kamut, proso, oves, riž, amarant in druga semena po želji. Strojčki sicer niso poceni, vendar če obračunate, koliko plačate za moko, od katere vaše telo nima koristi in je le polnilo, se vam “računica” kmalu izide. Posebej, če se povežete s še nekaj družinami in skupno uporabljate mlinčke.

Če koristi marsikaterega strojčka odtehtajo tisto, kar hrani odvzame, tega ne moremo reči za mikrovalovne pečice.

Mikrovalovke tihi ubijalci

Vrhunec neumnosti sodobnega človeka je izum mikrovalovnih pečic. Švicarski znanstvenik
Dr. Hans U. Hertel, je na nevarnost mikrovalovne tehnologije opozarjal že pred desetletji. Njegove študije iz leta 1989 so pokazale, da hrana, ki je segreta ali kuhana v mikrovalovni pečici, povzroča v krvi bolezenske spremembe, podobne tistim, ki jih povzroča začetna stopnja raka. Njegovim raziskavam se je priključil tudi prof. Bernard Blanc iz švicarske tehniške šole v Lozani. Poskusnim osebam so dajali različno pripravljeno hrano. Pred hranjenjem in po njem so jim odvzeli kri za laboratorijsko preiskavo. Pokazalo se je, da je hrana pogreta ali pripravljena v mikrovalovni pečici povzročila, da so se krvne celice začele nabirati v strdke. Zato je krvna slika kazala resen padec rdečih krvničk in silovit skok levkocitov, ki so morali »reševati« nastalo izredno stanje. Ob tem mikrovalovi uničujejo hranilno vrednost živil. Biouporabnost (sposobnost hranilnih snovi, da bi jih telo lahko uporabilo) se zmanjša za 60 do 90 odstotkov!

Zato vsako uživanje hrane iz mikrovalovne pečice resno slabi naš imunski sistem, ki svoje moči porabi za urejanje kaosa, ki ga v našem telesu izziva hrana iz mikrovalovnih pečic.
Verjetno se sprašujete, kako je možno, da so mikrovalovne pečice še v prodaji, ko ruske, švicarske in druge neodvisne študije kažejo enake rezultate o njihovi škodljivosti. Rusi so leta 1976 celo prepovedali uporabo mikrovalovnih pečic in na nevarnost opozorili tudi drugje po svetu. V času perestrojke so prepoved odpravili, vendar so dovolili odmerke, ki so več tisočkrat manjši kot v ZDA!

Razlika je nastala zato, ker so Rusi odmerek predpisali na podlagi poskusov na ljudeh, Američani pa brez posebnih raziskav. Če veste, da je mikrovalovna tehnologija tudi osnova sodobnih komunikacij, ki so najbolj dobičkonosna panoga in odličen vir davkov za državne blagajne, vam bo marsikaj postalo jasno.


Preberite tudi:
Ali jedi iz mikrovalovne pečice povzročajo raka?
Ogenj daje več kot le toploto!
Preteklost nas prehiteva

Prejšnji članekA. Vogel: Ljudje smo kot rože iz rastlinjaka, zato nam sonce lahko škoduje
Naslednji članekDoktor, kaj je z menoj?
Sanja Lončar že od leta 2005 vodi največje slovensko nevladno gibanje – projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki raziskuje številne naravne rešitve za težave sodobnega človeka. Je urednica in soavtorica 23 knjižnih uspešnic, od katerih je 7 prevedenih v nemški jezik: Naravne rešitve za težave z virusi (2021), Samooskrba v praksi (2020), Kako do več energije (2019), Sveža zelenjava 365 dni v letu (2018), Zdravilna moč začimb za otroke (2018), Naravne rešitve za bolečine (2018), Kako ohraniti možgane (2017), Uravnajte ščitnico (2017), Ščepec ustvarjanja (2016), Naravne rešitve za radiacijo (2016), Konec zgage in ostalih želodčnih težav (2016), Adijo prehladi (2016), Ščepec vedenja (2013), Ščepec rešitve (2012) ... Deluje kot predavateljica, publicistka, urednica, novinarka in raziskovalka. Predava in vodi seminarje za strokovno in splošno javnost v Sloveniji, na Hrvaškem v Avstriji in Nemčiji. Vodi tudi informacijsko središče Zazdravje.net in izobraževalni portal Delavnice.zazdravje.net ter ureja tiskano glasilo Zazdravje.net.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj