Kaj ne sodi v aroma-difuzor

Zakorakali smo v hladnejše obdobje leta in v naših klimatskih razmerah to pomeni tudi obdobje prehladov. Ne da se jim izogniti, to vemo iz lastnih izkušenj vsi. Vprašanje je le v kakšni imunski kondiciji smo, saj je temu primeren odziv našega telesa.

Aromaterapevti vemo, da so eterična olja zelo dober pomočnik v tem obdobju. Ker se v jesenskem času običajno pojavijo prodajne ‘akcije’ večjih trgovskih verig, ki ponujajo ugodne nakupe difuzorjev in ‘eteričnih olj’, je pravi trenutek, da si jih ogledamo nekoliko pobliže.

Difuzor je priročna majhna naprava, ki običajno s pomočjo ultrazvoka razbije kapljice vode in eteričnih olj v mikrodelce in jih razprši v zrak. Prostor se tako napolni z dišečimi in preventivno delujočimi delci eteričnih olj. Koncentracija eteričnih olj v zraku je pri tem načinu uporabe zelo majhna in za večino ljudi ni dražilna. Kljub temu je dobra preventiva, ki jo lahko samo priporočamo.

Do sem je vse lepo in prav, zatakne pa se pri izbiri eteričnih olj, ki jih uporabimo v difuzorju. Če želimo, da nam difuzija resnično lahko pomaga, je nujno uporabljati le 100-odstotno naravna eterična olja preverjene kakovosti. Nima prav velikega smisla z vidika preventive, da so v zraku mikrodelci nedefiniranih sintetičnih zmesi. Zato si dobro oglejte stekleničke eteričnih olj, ki se vam ponujajo na vsakem koraku. Precej jih je, žal, zrelih za aroma-alarm!

Prvi znak za alarm je že cena stekleničke. Spodobno kakovostnega in naravnega eteričnega olja ne morete dobiti za ceno 2 ali 3 evrov za 10 ml. Take so običajno cene sintetičnih ponaredkov eteričnih olj ali pa v najboljšem primeru zelo razredčenih mešanic vprašljive kakovosti. Je to tisto, kar si želite vdihovati?

Naslednji znak za alarm je poimenovanje vsebine stekleničk. Naredila sem majhno tržno raziskavo in našlo se je marsikaj zanimivega. Ali vam ponujajo ‘Parfumsko olje’? Se ne znajdete med nedefiniranimi ‘Mešanicami eteričnih olj‘ zanimivih komercialnih poimenovanj v stilu ‘Dih zena’ ali ‘Zimski večer’? Ste naleteli na ‘Eterično olje z naravnimi delci’? Najbolje bo, da takšno stekleničko odstranite iz svoje omarice, saj si z njeno vsebino ne boste naredili veliko dobrega.

Tretji in gotovo ne zadnji znak za alarm je primerjava porekla rastline in proizvajalca. Ali je na steklenički z eteričnim oljem limone navedeno le ‘Proizvedeno v Nemčiji’? Je navedeno poreklo limon in način pridelave? Iz splošnega znanja gre sklepati, da limone najbrž niso zrasle v Nemčiji, saj v takšnih klimatskih pogojih ni pričakovati kaj prida pridelka pri citrusih. So navedeni kontaktni podatki dobavitelja, da ga lahko najdete in kontaktirate, če bi eventualno želeli kakšna dodatna pojasnila? Samo upam lahko, da na vsa ta vprašanja po vašem nakupu ne boste odgovorili z ‘ne’, saj je takšna zadeva, če že nič drugega, vsaj netransparentna.

Aroma-difuzorji so res čudovit način za preventivno uporabo eteričnih olj, ki pobožajo dušo in telo. A svojo nalogo lahko opravijo le, če so res naravna in kakovostna. Zato se poskusite naslednjič, ko se boste spet odločali za nakup eteričnih olj, spomniti vsaj enega od gornjih treh preprostih ‘znakov za alarm’. Možnosti za zgrešen nakup bodo tako veliko manjše in vaše telo vam bo še kako hvaležno.

Prejšnji članekNepogrešljive začimbe pri vlaganju v kis
Naslednji članekNeumen kot kura?
Eva Nedelko je certificirana holistična aromaterapevtka, ljubiteljica starih dišečih sort vrtnic, destilerka lastne linije energijsko polnih eteričnih olj EYWINEO, avtorica člankov in predavateljica. Je ljubiteljica narave in ozaveščenega načina življenja ter lastnica Dišavnega vrta pri Vidi, odprtega za javnost.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj