Gneča na nebu?

566

Internet se seli v orbito. Podjetje Elona Muska je do konca septembra 2021 v orbito (na višini med 335 km in 570 km) poslalo 1791 satelitov. Od tega so jih uspešno aktivirali 1429, 134 pa jih je padlo oz. izpadlo iz predvidene orbite. (Ve kdo, kje so zdaj, kam so padli ali kje krožijo?)

V načrtu je postavitev približno 4000 satelitov, ki bodo zagotovili pokritost celotnega planeta in delovali kot medsebojno povezana mreža, ki bo komunicirala na podlagi laserskih povezav.

Za primerjavo: to je dvakrat več satelitov, kot jih je bilo v orbiti do leta 2015.

S podjetjem SpaceX, ki bo zagotavljalo takšno obliko prenosa signala, je doslej podpisalo pogodbo 19 držav, med katerimi jih je 12 evropskih.

Hkrati svoj sistem pod imenom OneWeb v orbiti postavlja tudi Richard Branson, ki načrtuje 700 satelitov, ki bodo delovali na svojih frekvencah. Tudi Kitajci imajo svojo mrežo satelitov, podružnica Amazona Kuiper Systems pa načrtuje svojih 3236.

Taki internetni sistemi bodo imeli doseg do vsakega kotička našega planeta. Moči, s katerimi bodo delovali, še niso znane, zato ne moremo oceniti, kakšna bo izpostavljenost dodatnemu sevanju, ki ga bo tak sistem povzročal v naravi in naših telesih.

Je kdo zaradi tega zaskrbljen?

Zaenkrat se oglašajo astronomi, ki se pritožujejo nad svetlobnim onesnaženjem, saj jih bo to oviralo pri opazovanju neba.

Nekatere skrbita tudi vse bolj gost promet v orbiti ter vse večja verjetnost trčenj satelitov med seboj ali satelitov z drugimi objekti v vesolju. Očitno bo gneča na nebu vse večja in lahko »težke kovine« začnejo padati na nas tudi v veliko težji obliki.

O največjih tveganjih, ko bomo celoten planet začeli kuhati z mikrovalovi, pa zaenkrat ne piše nihče. Bomo sploh kje varni pred takimi sevanji, če (ko) bomo ugotovili, kako vplivajo na naše telo?

Strokovnjaki pravijo, da bo trenutno edino varno mesto pod vodo ali pod zemljo. Vsaj mrtvi bodo torej imeli mir. Živi pa bomo pospešeno delali zemljanke in selili spalnice v kleti, da bomo zbežali od »razvoja« in »civilizacijskih dosežkov«.


Preberite tudi:
Več o sevanjih in elektro-magnetnem smogu

Prejšnji članekAli je lakota pred vrati?
Naslednji članekFermentirane limone
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj