Čas je za razkuževanje!

1454
Young Woman Cleaning Dishwasher With Rag And Spray Bottle In Kitchen

Se tudi vi čudite, da se vam na tesnilu pomivalnega stroja razrašča nekaj odvratnega?

Oprani športni copati, ki še vedno smrdijo? Sveže oprana črna oblačila s čudnim vonjem? Klimatska naprava, iz katere prihaja slab zrak? Avtodom, v katerem vohate postan zrak?

Zakaj (za)smrdi?

Smrad povzročajo mikroorganizmi (bakterije, plesni, glive), ki so naši gostje pogosteje, kot si mislimo.

Običajna mikroflora v bivalnih prostorih ni problematična. Protislovje pa je, da živimo v vse bolj »bolnih«, čeprav moderno grajenih stavbah brez naravnega prezračevanja. Iz klimatskih in prezračevalnih naprav prihaja nezdrav zrak, poln bakterij in gliv (tudi patogenih), ki povzroča okužbe dihal. Obdajajo nas umetni materiali (izolacija, okna in vrata iz umetnih mas), ki ne dihajo in so pravo gojišče gliv in plesni.

Zlasti plesni proizvajajo mikotoksine, ki se sproščajo v zrak, mi pa jih vdihavamo. Pogosto so zelo strupeni, celo kancerogeni, poleg tega lahko povzročijo alergije in prebavne motnje ali pa načnejo živčevje in možgane.

Bo zdravilo hujše od bolezni?

Nadležnega vonja ne moremo odstraniti zgolj s čiščenjem in pranjem. Da ga zares odpravimo, moramo opraviti temeljito razkuževanje. In pri tem se zaplete. Če posežemo po škodljivih kemičnih sredstvih, imamo lahko na koncu več škode kot koristi.

Razkužilo je lahko učinkovito in hkrati naravno ter človeku, živalim in okolju prijazno. Idealna so takšna, ki jih razpršimo po površini, zatem pa razpadejo, tako da spiranje in brisanje sploh nista potrebna. Takšna so razkužila, izdelana na osnovi vodikovega peroksida: ne moremo jih predozirati, ne povzročajo odpornosti pri mikroorganizmih, obenem pa so nadvse učinkovita. Svojo nalogo opravijo že v eni minuti, kar je podobno kot pri alkoholnih razkužilih. Pogosto uporabljana varekina in kis sta veliko počasnejša, poleg tega učinkujeta na manjši spekter mikroorganizmov.

»Črnoba« ni živa!

Zidne plesni, denimo tiste med fugami, so največkrat trdovratne zato, ker se z njimi ne spopadamo pravilno! Območja, posuta z drobnimi črnimi, zelenimi, sivimi ali rdečimi pikicami, so v resnici že odmrla plesen. Pozor! Živa plesen je na območju približno treh decimetrov okoli »črnobe« in s prostim očesom sploh ni vidna. Ko čistimo z razkužilom proti plesni, moramo to nujno upoštevati.

Razkuževanje na prestolu

Od konca marca (prispevek je iz tiskanih novic št. marec 2020) v Sloveniji velja odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb (hodniki in okolica blokov, dvigala, ograje …) za potrebe preprečevanja širjenja koronavirusa. NIJZ nas je javno pozval, da skupne prostore dvakrat na dan razkužimo z 0,1-odstotnim natrijevim hipokloritom, torej z razredčeno varekino (100 ml/5 l), saj naj bi bila to stroškovno upravičena različica. Resno? Za ceno čigavega zdravja?

Ta kemikalija, ki pri dolgotrajni izpostavljenosti znanstveno dokazano povzroča oteženo dihanje, močan kašelj, draženje sluznic in glavobol, zdaj v Sloveniji nenadoma velja za varno izbiro! Stanovalci hodijo po hodnikih in v dvigala s pokritim nosom, da zdržijo vdor dražečega klora na njihove sluznice. Klor je hlapen, vendar v zaprtih stavbah nima kam iti. Za nameček tovrstna razkužila niso tako učinkovita proti okužbi, pokrijejo manjši spekter mikroorganizmov in ne delujejo tako dolgo kot druga sredstva na osnovi vodikovega peroksida ali alkohola.

Celostna rešitev iz narave

Čeprav ima njegovo ime kemijski prizvok, je vodikov peroksid naravnega izvora, najti pa ga je tudi v človeku, kjer igra pomembno vlogo v imunskem sistemu, saj deluje kot signalna molekula, ki pošlje bele krvničke tja, kjer je potrebno zdravljenje. Vsebuje ga tudi deževnica, ki vitalizira rastline. Prav zato kmetje z njim škropijo pridelke.

Na trgu le redko srečamo razkužila, izdelana na osnovi vodikovega peroksida. Celostno dezinfekcijo ponuja izdelek Iza Effect slovenskega proizvajalca, ki je poleg tega biorazgradljiv. Da so lahko zagotovili 99,99-odstotno delovanje proti patogenom (virusi, bakterije, glive, plesni, kvasovke), so v podjetju razvili edinstveno formulo – kombinacijo vodikovega peroksida in srebrovega citrata, ki podaljša dezinfekcijsko delovanje, zato se s tem sredstvom ne morejo kosati ne alkoholna razkužila (etanol) ne varekina (klor) in ne kis (ocetna kislina). Prav zato so izdelki Iza Effect posebni in vodilni v svoji niši.

Izdelki so dermatološko preizkušeni in so bili večkrat nagrajeni. Uporabljajo jih naše in tuje zdravstvene ustanove, z njimi razkužujejo javna prevozna sredstva, številna podjetja in gospodinjstva. Zdaj je priložnost, da tudi v vašem domu naredijo spremembe.

Kdaj je potrebno razkuževanje?

Med večjimi bolezenskimi izbruhi. Po vselitvi v novo ali staro hišo/stanovanje. V poslovnih prostorih, v katerih se večino časa zadržuje večje število ljudi. Po nakupu rabljenega avta, avtodoma ali mobilne hišice. V počitniških enotah, ki so v rabi samo občasno. V prostorih, ki jih je napadla plesen. Za čevlje in tekstil. V prostorih, v katerih ljudje hodijo bosi. V prostorih s talnimi oblogami ali tapetami. V prostorih, v katerih se zadržujejo hišni ljubljenčki.

Raziskovalci so v notranjosti več kot polovice testiranih gospodinjskih naprav, kot sta pralni in pomivalni stroj, našli plesni. Prevladovale so črne plesni, ki so za človeka patogene, saj povzročajo okužbe sluznic in nohtov ter sistemske okužbe, še posebno nevarne pa so za dojenčke.

 

 

Prejšnji članekZakaj ne protestiramo, ampak sadimo
Naslednji članekIzkoriščani roboti ali samooskrbni Ljudje?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj