Bio volnena toplotna in zvočna izolacija – sedanjost in prihodnost v graditeljstvu

93
bio volnena izolacija v ploščah

Razmišljate, da bi obnovili hišo, stanovanje ali morda gradili novo hišo? Potem je nujno, da najprej razmislite, kakšen dom želite. Verjetno bo prvi spontan odgovor: lep in topel. Ko boste prišli do konkretnega projekta in projektne dokumentacije, pa se boste srečali z bistvenimi vprašanji glede načina gradnje. Bo to montažna ali zidana gradnja oziroma obnova? Kakšni bodo materiali in kolikšni bodo stroški. Takrat bo šlo že zares in vaše odločitve bodo na tej točki zelo pomembne, zato se je dobro prej temeljito podučiti.

Prednosti in slabosti posameznih načinov gradnje

Pri zidani gradnji lahko materiale kupimo skoraj v vseh trgovinah z gradbenim materialom. Ti materiali običajno niso vsi naravni, ekološki in se moramo odločiti, čemu bomo dali prednost.  Stroške lahko razporedimo odvisno od faze, ki jo želimo narediti v določenem obdobju.

Pri montažni gradnji je dobro temeljito razmisliti o materialih že v fazi načrtovanja, saj se lahko zgodi, da jih takrat, ko jih bomo potrebovali, ne bo na voljo. Pri montažni gradnji je sicer precejšnja izbira naravnih, ekološko proizvedenih materialov, vendar jih je nujno zelo zgodaj rezervirati, če ne že kar kupiti. Stroški bodo največji na začetku, saj bo treba vse faze do kritine narediti hitro in kontinuirano. Taka gradnja je običajno tudi malo hitrejša.

Z izborom montažne gradnje smo na dobri poti, da bo naša družina živela v zdravem, varnem in naravnem okolju. Še več pa lahko v tej smeri naredim z ustreznim izborom toplotne in zvočne izolacije. O  tem nujnem, a nehvaležnem materialu za žep in oko govorimo in pišemo manj, kot o fasadah in kritinah, pa vendar je bistvenega pomena za prijetno toploto pozimi, naravno klimo poleti, zvočno zaščito pred zunanjimi vplivi, kaj šele za zdravje stanovalcev …

Toplotna in zvočna izolacija iz ovčje volne

Po Sloveniji in v tujini so številni investitorji, ki so se odločili za naravno gradnjo, najprej intenzivno razmišljali o izolaciji iz lesnih vlaken ali konoplje, a so se na koncu odločili za ovčjo volno. Poglejmo, zakaj.

Ovčja volna je stoletni, zdravju prijazen, neoporečen material. Zaradi  izrednega, spontanega  uravnavanja temperature in vlage so stanovalci v taki hiši v največji meri zaščiteni pred težavami z dihali in alergijami. Tudi gradbeni biologi  so mnenja, da je izolacija iz ovčje volne eden najboljših  naravnih regulatorjev vlažnosti v notranjih prostorih, da zagotavlja ravnovesje med toplotno izolacijo in ohranjanjem toplote, da po naravni poti z lahkoto ohranja kakovost zraka v zaprtih prostorih, omogoča uravnavanje sevanja, je zaščita pred hrupom, zmanjša prisotnost gliv, bakterij, alergenov in  prahu na minimum … Poleg tega je material običajno iz ožjega ali širšega lokalnega območja, na koncu, po stotih letih, pa tudi ni odpadek in je še vedno uporaben v kmetijstvu ali vrtnarstvu. V sodobnem času to imenujemo stoodstotno zagotavljanje trajnosti materialov.

Ovčja volna kot požarna zaščita

Izolacija iz ovčje volne ni le odlična toplotna in zvočna zaščita objekta, pač pa je tudi pasivna požarna zaščita pri vseh novogradnjah in pri obnovah objektov. Že sam izraz »pasivna« pomeni, da ti materiali preprečijo ali upočasnijo širjenje ognja in dima in tako varujejo ljudi in premoženje.

bio volnena izolacija v ploščah

Ovčja volna je samogasna, sicer pa vnetljiva šele pri 720 °C. Običajno sploh ne gori, ampak samo tli. To je eden najbolj odpornih gradbenih materialov. Prav zato je zelo priporočljiva za uporabo v kombinaciji z materiali, kot je les ali drugi lesno izvedeni materiali. Odlično vlogo odigra v pregradnih stenah, v konstrukcijskih elementih, pri tesnjenju prehodov elektro in strojnih inštalacij.

Različne oblike ovčje volne kot izolacije

Prva faza predelave ovčje volne je sortiranje in pranje. Priporočljivo je, da to delo opravijo strokovno  usposobljena podjetja, ki po možnosti lahko izdajo tudi certifikat, da perejo ekološko, brez kemikalij in brez močne toplote pri sušenju. V fazi pranja je potrebno opraviti tudi zaščito proti moljem in drugim zajedavcem. Tudi tega dela ne more opraviti neregistriran proizvajalec. Nekoč so bili  na prostem trgu številni pripravki, danes pa so to registrirana ekološka zaščitna sredstva, ki so v vseh državah po svetu priznana kot neoporečna in neškodljiva za ljudi.

Nato sledi proizvodnja volnene izolacije. Tudi če želimo izolacijo v razsutem stanju, ki je primerna za vse vrste izoliranja (notranjih sten, vmesnih sten, ostrešij, tlakov), jo je potrebno vsaj nekajkrat spustiti skozi trgalni volk, da dobi pravi volumen. Priporočljiva je vgradnja 22 kg na m3. Proizvajalec pa ima vedno objavljeno lestvico v odnosu, koliko kg/m2 pri določeni želeni debelini stene. Ta oblika izolacije je tudi nekaj cenejša od iglanih plošč ali filca.

bio volnena izolacija v razsutem stanju

Največkrat se investitorji odločijo za tako imenovano izolacijo iz ovčje volne v obliki iglanih plošč. Tudi te so primerne za vse vrste gradenj in adaptacij, za strehe, notranje stene, strope, pode pa tudi za med lesena bruna. Sodobnejše linije za iglanje volne naredijo zelo lep in uporaben zaključek na obeh straneh plošče, zato je kasneje vgradnja hitrejša in boljša. Običajno so plošče v debelini 4 ali 8 cm, ki pa se v fazi vgradnje sestavljajo do želene debeline. Ta je odvisna od kraja vgradnje, glede na odlične parametre ovčje volne pa je dovolj že med 16 in 20 cm, da dosežemo energetsko varčnost in zadostno toplotno in zvočno izolativnost.

bio volnena izolacija v ploščah

Večkrat pa se zgodi, da investitor nima prostora za tako debelo izolacijo, vseeno pa bi rad dosegel zadostno izoliranost. V tem primeru se zelo pogosto uporablja izolacijski filc, narejen iz ovčje volne. Tudi tu gre za postopek iglanja, vendar v bolj trdno ploščo, z veliko večjo gostoto in običajno debeline okrog 1 cm. S takim filcem dosežemo izolativnost, kot jo sicer ima 4 cm izolacije v klasični iglani plošči. Tovrstni filc je zelo primeren tudi za utore pri brunih, med ali pod trami, za zapiranje pri oknih, vratih, pod podi …

bio volnena izolacija

Vgradnja izolacije iz ovčje volne

Vgradnja izolacije iz ovčje volne je enostavna, hitra in cenejša od ostalih vgradenj, ne glede na to, ali smo izbrali razsuto stanje, iglane plošče ali filc. Monterjem je všeč tudi to, da ne draži dihal in kože. Če boste vgrajevali v krogu družine, pa so lahko prisotni tudi majhni otroci in jim bo posedanje v mehkem in neškodljivem materialu v posebno veselje.

Izolacijo v obliki razsutega stanja zatlačimo med osnovno konstrukcijo in finalno oblogo. Upoštevamo le navodilo proizvajalca o gostoti na m2 in smo gotovi. Načeloma pri nobeni vrsti volnene izolacije iz ovčje volne ni predpisana paropropustna folija ali parna zapora, če pa je, pa ni nič narobe.

Iglane plošče pritrdimo z žeblji in cikcak vrvico. Tudi tu upoštevamo navodilo proizvajalca glede debeline.

Volneni filc polagamo med bruna brez lepila, če polagamo pod pode ali ob okna in vrata, pa z drobnimi žeblji pritrdimo na podlago.

Ko gradimo ali obnavljamo svoj dom, si želimo da bo to za vse življenje ali pa še za kakšno generacijo več. In če izberemo material, kot je ovčja volna, smo lahko mirni, ker bo to res tako.


Preberite tudi:
5 zmot o lesu
Vas muči sindrom bolne stavbe?
Vas hiša stane zdravja?

Prejšnji članekOdpiranje pokrovčkov »zelenim« lažem
Naslednji članekHormonski motilci v telesu NISO hormoni!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj