Uši? – Panika v družini!

7988
Mother combs hair to a cute little girl

To je eden tistih člankov, ki si jih je potrebno shraniti za kasneje. In upati, da ga ne boste potrebovali.

Preprostih nasvetov v nadaljevanju bo vesela vsaka mama v boju s to parazitsko nadlego pri otrocih. Izvzeti nismo niti odrasli, pri moških so v nevarnosti brki in brada. Včasih se naselijo tudi na obrvi in celo trepalnice. Največ jih najdemo tam, kjer je temneje, to je za ušesi in na zatilju.

Lahko je zastrašujoče in stresno, lahko pa se s pravimi potezami znebimo naglavnih uši hitro in učinkovito. Ali veste, da se marsikatera družina po večmesečnih bojih z ušmi in njihovimi jajčeci (gnidami) dokončno znebi uši šele z neemovim oljem, po tem ko je preskusila že vse drage sintetične kemične pripravke iz lekarne?

Brez panike!

Čudežno neemovo olje, čeprav neprijetnega, smrdljivega vonja, ne prija ušem in moti njihov življenjski cikel. Neem (nim) je poznan po tem, da naravno odganjanja žuželke z vrtov, očitno pa jih prežene tudi z naših glav!

Kaj deluje?

Neemovo olje zmešamo v enakem deležu z naravnim ekološkim šamponom ali pa vsakega nanesemo samostojno. Pustimo na glavi 40 minut, nato speremo, prečešemo s posebnim gostim glavnikom. Namesto neemovega olja pa lahko uporabimo tudi 10 kapljic eteričnega olja neema v 30 ml šampona in pustimo na glavi 20 minut. Postopek ponovimo čez 2-5 dni. Glava je končno rešena uši in gnid! Verjemite, noben sintetični kemični preparat ali drag šampon iz lekarne tega ne zmore!

Ali kis deluje proti ušem?

Ko izbiramo med naravnimi preparati, je pomembno, da učinkujejo tako na odraslo uš, kot na jajčece. Kis se velikokrat omenja kot učinkovit, vendar pa moramo vedeti, da deluje samo na gnide, na odrasle uši pa ne. Vseeno si zasluži častno omembo, ker je učinkovit pri razgradnji lepljive snovi, s katero so gnide prilepljene na las. Uporabimo ga za izpiranje las, in sicer razredčenega s polovico vode.

Uši ne skačejo z glave na glavo

Uši so sivo bele, starejše tudi rjave barve, dolge 2-3 mm. K sreči ne letijo in ne skačejo z glave na glavo. Premikajo se počasi in se prenašajo preko predmetov ali direktno z lasu na las. Lahko si je vaš otrok med igro izposodil igračo, zamenjal kapo, šal, na katerem je bil las z ušjo, lahko sta se dve glavi stikali med skupnim reševanjem matematične naloge in je prišlo do prenosa.

Živijo 5-8 tednov. V tem času ena uš izleže do 300 gnid, na dan približno med 5-10 gnid. Po približno 8 dneh se iz njih izležejo ličinke. Po 10 dneh dozorijo in začnejo leči nove gnide. Lasišče nas začne srbeti šele po imunskem odzivu kože na izločke uši, toda ti parazitski insekti postanejo naši nadležni gostje že veliko prej! Zato moramo ukrepati takoj, ko ugotovimo, da ima kdo v družini uši, preventivno pogledamo lasišče, ko se otrok vrne z letovanja ali ko v vrtcu in šoli obvestijo, da je uši imel kdo drug.

Uši se prehranjujejo z našo krvjo večkrat dnevno, kar povzroča rdečico in dodatno srbenje. Brez naše krvi poginejo v 24 urah. Ne prenašajo se preko domačih živali.

Ukrepati moramo takoj in redno!

Znano je, da uši niso odraz slabe higiene – nasprotno, uši imajo celo raje čiste lase kot umazane, pa vseeno tabuji in sram ob tem le počasi zapuščajo prizorišče.

Za uspeh se moramo uši in gnid lotiti dosledno ter jih redno in temeljito odstranjevati, da ne pademo v začarani krog. Ne pozabimo niti na hkratno vsakodnevno pranje posteljnine, odej, brisač, oblačil, jaken na najmanj 60 stopinj Celzija, čemur sledi sušenje na visoki temperaturi (ker uši živijo v vodi več ur, jih lahko dobimo tudi v bazenu). Vse našteto pa velja samo za tistega uporabnika, ki ima uši. Dobro je očistiti tudi avtosedeže, oblazinjeno pohištvo, nahrbtnik, potrebno je pranje igrač, glavnikov, sponk za lase. Česar ni možno oprati, damo v vrečo in v zamrzovalnik za 24–48 ur ali neprodušno zapremo v vrečo za 14 dni.

Pomembno se je zavedati, da uš ali gnida ne padeta z lasu, ampak padeta skupaj z lasom, ki izpade. Gnide, ki jih fizično odstranimo, in tiste, ki padejo skupaj z lasom, odmrejo preden se izležejo v ličinke.

Razuševanje …

Lasišče je potrebno pregledati vsak dan in odstraniti gnide z gostim glavnikom. Našli jih boste zalepljene na las, običajno kakšen centimeter od lasišča. So majhne, svetle, pogosto bele in jajčaste oblike, velikosti prhljaja, vendar pa za razliko od prhljaja počijo, če jih stisnete med nohti. Gnide lažje zatipamo, kot pa vidimo.

Za lažje razčesavanje nekateri starši uporabijo namesto navadnega glavnika električni glavnik za uši. Ta olajša razčesavanje, ki je potrebno 2- do 3-krat dnevno vsaj 14 dni, hkrati pa poskrbi, da nizka električna moč, ki je ne čutimo, omrtviči uši. Te se potem naberejo na filtru, ki ga zavržemo. Še ena, sicer ne preveč zdrava izbira za lase, je likalnik za lase, ki gnidam prepreči nadaljnji razvoj.

Ljudsko priporočilo je, da otroka čim krajše postrižete, morda lahko fante tudi pobrijete, dolgolasim deklicam pa spletete kitke, saj si tako skupaj staknjene glave težje podajajo uši.

Učinkovite naravne rešitve

Če se vam zdi recept z neemovim oljem preveč preprost, da bi vam vlil zaupanje v svojo učinkovitost, lahko izberete katerega od preparatov proti ušem na trgu. Priporočamo naravne, ekološke. Ne uporabljajte več preparatov hkrati, niti naravnih, odločite se za enega, a učinkovitega.

Flora Ovopid je komplet za odstranjevanje uši za celo družino. Vsebuje 3 uveljavljene in učinkovite pripravke, ki niso toksični, so naravni in ekološki, dodan je tudi glavnik za izčesavanje gnid. Pripravki se uporabijo v treh preprostih zaporednih korakih: 1. faza – predpriprava z neemovim oljem, obogatenim s 100-odstotno čistimi eteričnimi olji (čajevec, sivka, citronela, origano, manuka, timijan); 2. faza – šampon, ki ščiti lase pred ušmi in gnidami ter hkrati ohranja njihovo lepoto in kakovost; 3. faza – preventivni losjon v razpršilu, ki ostane na lasišču in ohranja neugodno okolje za uši in gnide vse do naslednjega tretmaja, ko vse skupaj ponovimo.


Ali ste vedeli?

Čajevec (teatree) ima zelo podoben učinek kot neem. Proti ušem lahko uporabite 5 kapljic eteričnega olja čajevca v 30 ml šampona in pustite delovati 40 minut.

Previdno z balzami

Balzami in drugi regeneratorji za lase preprečujejo, da bi se učinkovine proti ušem dobro oprijele lasu in delovale.

Pozor!

Nekateri kemični preparati proti ušem so toksični za možgane in živčni sistem, a so vseeno dovoljeni za uporabo pri otrocih.

Prejšnji članekGobova rižota de lux
Naslednji članekNepogrešljive začimbe pri vlaganju v kis

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj