Pritožba Oglaševalskemu razsodišču zaradi načrtne zlorabe otrok v oglaševanju

672

Posredujemo prispevek Gibanja Zdrava družba o spornem oglaševanju Telekoma Slovenije in pritožbi, poslani na Slovensko oglaševalsko zbornico.

LJUBLJANA, 16. junij 2021 – V zadnjih dneh je mnogim med nami pogled podzavestno zastal na poplavi jumbo plakatov naročnika Telekom Slovenije, ki sporno promovira zdravju potencialno škodljive 5G in zaslonske tehnologije ter pri tem za nameček še brezvestno zlorablja naše otroke. Pričakovali bi, da bo takšno očitno kršitev Slovenskega oglaševalskega kodeksa, ki ureja tudi oglaševanje v povezavi z otroki in mladostniki, takoj zaznala sama Slovenska oglaševalska zbornica (SOZ), a (tudi tokrat) žal ni.

Zato smo v gibanju Zdrava družba preučili kodeks SOZ ter javno objavljene in v množičnih medijih predstavljene »Smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih«, ki jih je izdala in objavila Zdravniška zbornica Slovenije. Preučili smo podatke o že jasnih vplivih elektromagnetnih sevanj (med drugim je Svetovna zdravstvena organizacija elektromagnetna sevanja že leta 2011 – pred natanko 10 leti, ko se je začela uporabljati tehnologija 3G – opredelila kot možno rakotvorna). Na teh podlagah smo spisali in oddali pritožbo na razsodišče SOZ, s katero želimo zavarovati naše otroke in mladino pred oglaševalsko pretkanim zavajanjem, vse nas pa ozavestiti o preuranjenem zaslužkarsko motiviranem vdiranju sporne, zdravju škodljive tehnologije v naše domove, v naša življenja.

Preberite celotno besedilo pritožbe.

Prejšnji članekKamilica – zlata pomoč
Naslednji članekVeganski sladoled brez sladkorja
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj