Pet nasvetov za varno naravno nosečnost

539
pregnant woman

Če želite zdravega otroka, to pa doseči po naravni poti, je pomembno, da je vaše telo vitalno in dobro pripravljeno na nosečnost.

  1. Če načrtujete »veliko pospravljanje« amalgamskih zalivk, razstrupljanje, post, hujšanje … se tega lotite še pred zanositvijo. Med nosečnostjo se vsekakor izognite tovrstnim očiščevalnim akcijam, saj se med njimi v telesu osvobaja veliko toksinov, ki se bodo iz vaših tkiv prek popkovnice takoj naložili v plodu.
  2. Med nosečnostjo skrbite za dobro hidracijo, saj v telesu poteka intenzivna delitev celic, te pa se ne morejo deliti, če jim ni na voljo dovolj vode.
  3. Če želite zdravega otroka, mu zagotovite kakovosten »gradbeni material«. Uživajte čim več ekološko pridelane hrane, lahko prebavljivih rastlinskih beljakovin in naravnih antioksidantov. Ker mora plod zgraditi tudi celotno okostje, ne pozabite na večji vnos organskega kalcija. Za tiste, ki prisegate na naravno, so njegov najboljši vir koprive, saj poleg kalcija vsebujejo številne druge snovi, ki so potrebne za njegovo pravilno vgradnjo. Da se bo lahko kalcij ustrezno vgradil, morate imeti zadostno raven vitamina D, ki je pri vseh ljudeh na najnižji ravni prav na začetku pomladi.
  4. Za železno zdravje plod potrebuje tudi dovolj železa. Enako velja za nosečnico. Ne čakajte, da vam na pregledu ugotovijo pomanjkanje železa in predpišejo agresivne pripravke. Raven železa je mogoče odlično uravnavati tudi z naravnimi rastlinskimi pripravki, ki jih boste dobro prenašali, povrhu pa so formulirani tako, da poleg železa vsebujejo tudi vse drugo, kar potrebujete za njegovo boljše vsrkavanje (Eisenblut, Floradix, Viridian …)
  5. Folna kislina (vitamin B9) je pomemben steber vsake zdrave nosečnosti. Brez nje lahko pride do resnih in nepopravljivih razvojnih zaostankov. S folati so bogati zelje, brstični ohrovt, pomaranče, grozdje, pšenični kalčki, jajca in soja. Vseeno pa z normalno prehrano le težko dosežemo 400 μg, kolikor v nosečnosti znašajo dnevne potrebe po tem vitaminu. Zato vsem nosečnicam priporočajo, naj ga dodajajo tudi v obliki prehranskih dopolnil. Če se nosečnica prehranjuje vegansko, je treba zagotoviti tudi dodatne odmerke vitamina B12.

Na trgu je množica pripravkov z vitaminom B. Kakšnega potrebujemo, je odvisno od splošnega stanja telesa oziroma njegove sposobnosti, da iz vitamina B izdela aktivno obliko, ki jo lahko uporabi. Dobro ste prebrali – noben vitamin ne odpotuje neposredno v naše celice. Telo mora vsakega od njih še ustrezno obdelati – in pri ljudeh, ki imajo težave z metilacijo, se pogosto zatika prav pri vitaminih skupine B. Če imate motnje v mikrobiomu, premalo želodčne kisline ali premalo vitamina D, je zelo verjetno, da tudi metilacija vitaminov v vašem telesu ne bo potekala optimalno. Zato je bolje izbirati prehranska dopolnila, ki so v metilirani obliki, zaradi česar so takoj biorazpoložljiva.

Več o tem si preberite v članku »Metilacija: ključ do razumevanja težav«.


Za vas smo pripravili tudi Ciklus petih spletnih delavnic Naredi sam, s katerimi boste obvladali »obrt« izdelave lastnih prehranskih dopolnil in zeliščnih pripravkov za naravno zdravje.


Preberite tudi:
Naravna pomoč za hormone mamic
Otrokov imunski sistem se uči tudi od materinega mikrobioma
Mame s kondicijo ameriških marincev?

Prejšnji članekDolgotrajni covid – posledice prebolelosti in kako jih premagati
Naslednji članekPrihodnost uporabe kanabinoidov?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj