Možnosti izbire rastlinskega obroka v izobraževalnih ustanovah

169
Cute healthy preschool kid boy eats pasta noodles sitting in school or nursery cafe. Happy child eating healthy organic and vegan food in restaurant. Childhood, health concept

April 2023 – V zadnjem času se veliko govori o morebitnih spremembah v vrtčevski in šolski prehrani. Podan je bil namreč predlog, da bi imeli otroci in mladostniki na izbiro tudi obroke iz živil izključno rastlinskega izvora. Na predlog so se takoj odzvala pediatrična združenja, ki takšnim spremembam ostro nasprotujejo, v Slovenskem veganskem društvu pa ugotavljajo, da njihovo nasprotovanje nima dovolj argumentiranih osnov.

V nadaljevanju posredujemo njihove ugotovitve.

Znanstvena nepismenost ali nestrokovnost slovenskih pediatrov?

Na spletni strani Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je objavljena skupna izjava na temo morebitne nove ureditve vrtčevske in šolske prehrane. Izjava je nastala na Pediatrični kliniki v Ljubljani, podpisanih pa je še nekaj pediatričnih združenj. V izjavi nasprotujejo uvedbi možnosti izbire rastlinskih obrokov.

Zanimalo nas je, kako so v Pediatrični kliniki utemeljili svoje nasprotovanje:

Slovenski pediatri trdijo, da je za del porasta motenj hranjenja pri otrocih in mladostnikih krivo tudi promoviranje veganske prehrane. Pri tem citirajo vir, ki nikakor ne vsebuje te trditve. V tej raziskavi znanstveniki jasno trdijo, da povezava med brezmesnimi načini prehranjevanja in motnjami hranjenja obstaja verjetno predvsem zato, ker oseba s patologijo motnje hranjenja išče dodatna živila za izključitev iz prehrane. “Commenting on potential causal associations, numerous individuals with disordered eating habits and a history of vegetarianism report that the adoption of a vegetarian diet followed their disorder [7,8,17,23,30].”

Na celoten prispevek.

Smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih 2023

NIJZ je po štirih letih črpanja državne blagajne končno spackal “strokovni” dokument, ki so ga poimenovali Smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Potrdili so ga seveda tudi v Razširjenem strokovnem kolegiju za pediatrijo.

Dokument vsebuje eno samo strokovno referenco (strokovni vir), ostalih nekaj referenc pa so reference na njihove “strokovne” dokumente, iz preteklosti. Prehranjevanja na rastlinski osnovi na srečo sicer nikjer ne odsvetujejo (kar je za Slovenijo gigantski korak), je pa dokument kljub temu poln strokovnih napak ter nedefiniranih pojmov, ki si jih lahko bralec popolnoma arbitrarno razlaga (tako se napiše, če ne znaš, ne razumeš ali pa se ti ne ljubi pojmov definirati).

Na celoten prispevek.


Po burnem odzivu slovenskih pediatrov na zgornji zapis Slovenskega veganskega društva, je to ponovno odgovorilo: Odgovor Slovenskega veganskega društva na izjave pediatrov.

Prejšnji članekLačne rastline?
Naslednji članekVrtnice – pomladno darilo za dušo in telo
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj