Ključna hranila za uspešno spočetje

pregnant woman, belly, hands making a shape of the heart

Živimo v časih, ko uspešno spočetje in zdrava nosečnost predstavljata vse večji izziv. Kako, poleg ostalih ukrepov, tudi s pomočjo prehranske podpore zagotoviti večji uspeh pri spočetju?

Zdrav način življenja

Ključ do uspešne zanositve je čim bolj kakovosten oz. zdrav način življenja, tako bodoče mamice kot bodočega očeta. Le tako bosta zdrava in dobrega počutja zlahka uspešno spočela novo življenje, ko se bosta za to odločila.

Torej, osnova za uspešno spočetje je uživanje kakovostne raznovrstne ekološke hrane, pitje dovolj vode, skrb za ravnovesje črevesne flore, skrb za redno razstrupljanje telesa, redna zmerna telesna aktivnost, dovolj spanja in počitka, redno obvladovanje stresnih situacij, naravna nega telesa in doma ter nasploh izogibanje toksičnim snovem, med drugim tudi vse bolj prisotnim škodljivim sevanjem.

Dodatno se lahko za uspešno spočetje oba, tako bodoča mamica kot oče, podpreta še s ključnimi hranili za spočetje. Slednje je še posebej zaželeno, če način življenja do vesele odločitve ni bil prav kakovosten. Če je bila, na primer, mamica veliko pod psiho-fizičnim stresom in obenem tudi prehrana ni bila kakovostna, lahko trpi pomanjkanje hranil. Določenih nutrientov lahko primanjkuje, če je ženska do nedavnega uživala kontracepcijske tablete ali če pogosto trpi prebavne motnje, ima alergije in druge težave. A ne le ženski, tudi moškemu lahko primanjkuje pomembnih nutrientov za uspešno spočetje.

Ključni nutrienti za uspešno spočetje za žensko

V nadaljevanju je naštetih nekaj ključnih hranil, s katerimi je dobro, da je telo ženske oskrbljeno še pred spočetjem.

Folat oz. vitamin B9

Že od trenutka, ko ste se odločili za spočetje, je dobro telesu zagotoviti dovolj folata oz. vitamina B9. Dnevno ga je dobro zaužiti 400 mikrogramov, najbolje v metil obliki (metilfolat), ki je telesu takoj na voljo za uporabo. Takšen je npr. v prehranskem dodatku Nutrisorb® Methyl FolGuard®. Sintezni različici tega vitamina, ki je folna kislina, pa se raje izogibajte. To še posebej velja, če so prisotne težave s plodnostjo. Raziskava na ženskah, ki so bile v procesu zdravljenja neplodnosti, je ugotovila, da se pri tistih, ki so uživale vitamine B-kompleksa z metilfolatom, izboljša možnost za uspešno spočetje in rojstvo otroka, v primerjavi s tistimi ženskami, ki so uživale folno kislino.

Prehranski viri: surova ali dušena (ne kuhana) zelena listnata zelenjava, kot je zelje, ohrovt, brokoli, špinača, brstični ohrovt itd.

Vitamin B12

Pomanjkanje vitamina B12 se vse pogosteje pojavlja tudi pri mladih ljudeh. Verjetno je za to več razlogov, med drugimi slaba kakovost prehrane, prepustnost črevesne sluznice, pomanjkanje želodčne kisline itd. Čeprav pomanjkanje tega vitamina naj ne bi oviralo spočetja, pa se lahko težave pojavijo kmalu po njem. Pokažejo se lahko v spontanem splavu kmalu po spočetju. Zagotavljanje dovolj vitamina B12 s prehranskimi dopolnili lahko v takšnem primeru zmanjša tveganje za spontani splav. Posebej naj na dovolj vitamina B12 pazijo ženske, ki ne uživajo živalske hrane. Najbolje, da si ga zagotovijo z ustreznimi prehranskimi dodatki.

Prehranski viri: predvsem školjke, telečja jetrca, losos (divji), divja postrv, jogurt, mleko, svinjina, jajca in piščanec.

Vitamin D

Ko se odločite za otroka, je smiselno preveriti stanje vitamina D v telesu in ga po potrebi dvigniti na optimalen nivo. Analize vitamina D pred in med nosečnostjo pri 1200 ženskah so namreč pokazale, da so bile zadostne ravni vitamina D pred nosečnostjo povezane z manjšim tveganjem za splav.

Po nekajmesečnem jemanju vitamina D (običajno je to vsaj 1000 IU dnevno oz. po potrebi več), je dobro ponovno preveriti, ali smo bili pri nadomeščanju učinkoviti. Seveda ne pozabite tudi na najboljši vir vitamina D – varno izpostavljanje sončku poleti.

Vitamin B6

Uporaba kontracepcijskih sredstev lahko telo osiromaši vitamina B6. Zato je najbolje že med jemanjem teh sredstev, posebej pa po prekinitvi z njimi (ko se odločite za zanositev), zaloge vitamina B6 obnoviti. Ta vitamin namreč med drugim pomembno sodeluje pri razvoju otrokovih možganov in je dobro, da ga ob spočetju ne primanjkuje.

Prehranski viri: polnozrnat kruh, neaktiven kvas, ribe, banane, krompir, arašidi, grah,…

Železo

Pred spočetjem je nujno uživati raznoliko hrano, da še pred nosečnostjo odpravite morebitna pomanjkanja hranil, kot je železo. Med nosečnostjo je potreba po železu večja, zato lahko nosečnice, ki so imele pred spočetjem telo slabše oskrbljeno z njim, razvijejo slabokrvnost in s tem povezane težave (utrujenost, zaspanost, pomanjkanje energije …).

Tem tveganjem so še posebej podvržene najstnice, ženske z močnimi menstruacijami, vegetarijanke in veganke ter ženske, ki so kmalu po zadnji nosečnosti ponovno zanosile. Dobro je zato še pravočasno ukrepati.

Prehranski viri: rdeče meso, ledvice, srce, piščanec in puran (temno meso), slaniki, sardele, ribji namazi, jajca, zelena listnata zelenjava (solate, kapusnice, špinača, brokoli …), rdeči fižol, beli fižol, gobe, cvetača …

Selen

Posebej, če imate težave z ohranjanjem nosečnosti (ste že doživele splav v prvih mesecih), ne pozabite na oskrbo telesa s selenom. Nekatere raziskave pomanjkanje le-tega povezujejo s tveganjem spontanega splava.

Prehranski viri: brazilski oreščki, ribe, svinjina, teletina, puran in piščanec, jajca, gobe, oves …

Probiotiki in prebiotiki

Ravnovesje črevesne flore in zdravje prebavil je med drugim nujno za dobro prebavo zaužite hrane in vsrkavanje potrebnih hranil v telo. Zato je, posebej še, če imate na tem področju težave, dobro uživati kakovostne prebiotike (vlaknine, mlečnokislinsko fermentirani pripravki …) in probiotike ter z njimi opraviti še pred spočetjem. Tako boste svojemu telesu omogočile optimalno oskrbo z vsemi potrebnimi hranili tudi za uspešno spočetje.

Prehranski viri: sirotka, kefir, kislo zelje, kisla repa, jogurt … in prehranski dodatki s pre- in probiotiki.

Vse v enem – multinutrientni prehranski dodatek

Ker je težko presoditi, katerih nutrientov, ki so pomembni v tem obdobju, nam primanjkuje, v času priprave na nosečnost in same nosečnosti pa je pomembno, da imamo vseh ključnih nutrientov dovolj, je najbolj gotova izbira multinutrient, ki je po možnosti formuliran za to obdobje. Ker ima to obdobje svoje specifike, je najbolj primeren multinutrient, ki je namenjen obdobju pred in med nosečnostjo. Ta naj vsebuje tudi zgoraj opisane nutriente v primernih količinah in najbolj absorptivnih in biorazpoložljivih oblikah. Tako bo manj verjetnosti, da boste nosečnost nastopile s primanjkljajem ključnih hranil pomembnih za to obdobje. Več o prehranski podpori med nosečnostjo lahko preberete v prispevku ABC hranil za zdravo nosečnost in zdravega novorojenčka.

Ključni nutrienti za uspešno spočetje za moškega

Tudi moškemu lahko zaradi različnih vzrokov (npr. nekakovostna prehrana, stres, preveč alkohola …) primanjkuje ključnih hranil za uspešno spočetje. Zato ne bo odveč, da tudi on še pravočasno s hrano ali prehranskimi dopolnili zaužije med drugim dovolj vitamina B6, cinka, selena in vitamina E. Prav tako naj po potrebi poskrbi za ravnovesje črevesne flore in dobro delovanje prebavil, da se bodo hranila lahko učinkovito vsrkavala v telo.


Preberite tudi:
Neplodnost in umetna oploditev – trnova pot do otrok
Osem razlogov za težave z zanositvijo
ABC hranil za zdravo nosečnost in zdravega novorojenčka

Prejšnji članekPobuda za ureditev sledljivosti živil v prehrani javnih ustanov
Naslednji članekZakaj drugi mediji ne pišejo o tem
Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka, predavateljica za strokovno in laično javnost, avtorica številnih člankov o preverjenih naravnih in celostnih rešitvah različnih težav človeka in živali ter soavtorica priročnikov projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (Kako zmanjšati porabo antibiotikov?, Vojna ali mir z bakterijami, Adijo, prehladi, Obvladajte kandido, Uravnajte ščitnico, Konec zgage, Resnice in zmote o maščobah, Resnice in zmote o holesterolu, Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Resnice in zmote o zdravju zob, Resnice in zmote o kandidi ter Resnice in zmote o osteoporozi). Zdrav ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Ko zdravje zapravimo, pot nazaj ni vedno enostavna. Ko se nam pojavijo blažje ali pa hujše težave, se lahko znajdemo na neštetih razpotjih. Takrat se nam porajajo številna vprašanja, dvomi, negotovosti, omahovanja ... Zgodi se, da ne vemo, v katero smer je potrebno zapeljati, kje začeti, kako se znajti v poplavi informacij, kaj uživati, katerim prehranskim dodatkom in naravnim zdravilom zaupati, kje vse iskati vzroke nastalih težav, kako sploh ločiti vzroke od posledic, kako aktivirati samozdravilne moči telesa itd. Če ste pripravljeni pristopiti k celostnemu in naravnemu načinu in pri tem potrebujete podporo, vam društvo Združenje za obuditev celostnega človeka nudi brezplačne on-line posvete. Ima zdravstvene težave vaš kuža ali muca? Tudi zanje vam nudimo posvete. Stik z društvom ali avtorico: zaobuditevcloveka@gmail.com, 031 214 045, FB: @zaobuditevcloveka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj