Kdaj podpreti možgane otrok?

Children are playing on green meadow examining field flowers using magnifying glass

Ne le možgani odraslih, ampak tudi otrok imajo lahko težave. Ko do njih pride, je otroke vsekakor dobro ustrezno podpreti. Delujemo pa lahko tudi preventivno in ne le, ko je problem že tu. Tako kot za vse tegobe tudi za težave z učenjem, slabo koncentracijo, utrujenost, nihanje razpoloženja, hiperaktivnost … ali celo avtizem velja, da ne nastanejo čez noč.

Zato, če poznamo dejavnike, ki so lahko podlaga za njihov nastanek, otroke lažje še pravočasno ustrezno podpremo. Spodaj je nekaj primerov, kdaj jim bo lahko dobrodošla celostna podpora, ki vključuje tudi ključna hranila za podporo možganov (npr. magnezij, cink, jod, B-vitamine, vitamin C, omega-3, probiotike …).

Ko je prehrana otroka pomanjkljiva

Možgani otrok za zdrav razvoj in delovanje potrebujejo številne vitalne snovi, ki jih v osnovi lahko dobijo z raznovrstno in kakovostno prehrano (ekološko, z obiljem svežega sadja, zelenjave, začimb, mlečnokislinsko fermentiranih živil, z omega-3 olj itd.). Ta krepi tudi črevesno floro in zdravje prebavil. Tako se zaužita hrana lahko prebavi in hranilne snovi vsrkajo ter dostavijo tudi do možganskih celic.

Žal pa se pogosto zgodi, da prehrana otroka ni optimalna za ohranjanje zdravja in dobrega počutja, kljub našim prizadevanjem. Otrok je lahko, na primer, izbirčen in vztrajno zavrača zelenjavo ali sadje. Lahko ima na določena živila alergijo in se jim mora popolnoma izogniti. Lahko tudi pogosto uživa ne prav zdrave obroke hrane (sendviče, burgerje, pice, čips, hitro hrano iz dostave …) in sladke prigrizke, napitke. Žal tudi prehrana v izobraževalnih ustanovah prepogosto ni ravno vzor kakovosti.

Dobro je zato preveriti kakovost otrokove prehrane in jo čim bolj izboljšati, po potrebi pa še dopolniti s kakovostnimi prehranskimi dodatki za otroke. Več o slednjih si lahko preberete v prispevku ABC prehranske podpore za otroke.

Ob stresnih dogodkih

Za mnoge otroke je že vrnitev v šolske klopi lahko stres, prav tako tudi obdobja preverjanja znanja. Tudi konflikti v družini, ločitev staršev, smrt v družini … lahko otroke močno pretresejo. Če je stres kratkotrajen, še ni tako hudo. Ko smo v kroničnem stresu, pa tudi možgani slabše delujejo. Med drugim se težje skoncentriramo, smo nemirni, peša spomin, slabo spimo, smo utrujeni itd.

Kroničen stres pa lahko tudi huje vpliva na možgane: poveča občutljivost za nastanek različnih mentalnih obolenj, spreminja strukturo možganov, krči volumen možganov, slabo vpliva na učenje in kognitivne sposobnosti, oslabi tudi odpornost in ruši ravnovesje črevesne flore s čimer lahko povzroča prepustnost črevesja. Tudi zato otroci pod stresom pogosto hitreje podležejo virozam.

V obdobjih povečanega stresa bo zato krepitev otroka s ključnimi hranili za podporo možganov (in črevesja) nedvomno pomemben del celostnega obvladovanja stresa.

Ob težavah s prebavili

Črevo je tesno povezano z možgani na različne načine. Torej, ne le preko živčnih povezav, ampak tudi preko živčnih prenašalcev (npr. serotonina) in drugih koristnih snovi (B-vitamini, koristne maščobe …), ki jih proizvaja črevo oz. črevesna flora in pozitivno vplivajo na možgane. Zato je vzdrževanje ravnovesja črevesne flore in s tem zdravja prebavil pomembna osnova za zdravje možganov.

Kadar otrok trpi zaradi težav s prebavili (npr. zaprtje, diareja, napihovanje, vetrovi, bolečine v želodcu, prehranske alergije, prepustnost in različna vnetja sluznice prebavil itd.), bo zato to bolj ali manj vplivalo tudi na delovanje njegovih možganov. Slednji bodo med drugim prikrajšani za številna hranila, saj se zaužita hrana ob porušeni črevesni flori (kar je prisotno ob teh težavah) slabo prebavlja in se hranila slabo vsrkavajo v telo.

Zlasti ob dlje časa trajajočih prebavnih težavah otroka bo zato dobrodošlo k celostni obravnavi težav s prebavili dodati še podporo s ključnimi hranili za možgane. Tako bo lažje odpraviti primanjkljaj vitalnih snovi, potrebnih za njihovo optimalno delovanje.

Ob jemanju antibiotikov

Antibiotiki slabo vplivajo na možgane ne le zaradi rušenja ravnovesja črevesne flore in zdravja sluznice prebavil, ampak tudi zaradi poškodbe celičnih elektrarn. Tako so možgani zaradi njih lahko iz več razlogov prizadeti, posebej še, če gre za več kur jemanja antibiotikov.

Prvič zato, ker sta prebava hrane in vsrkavanje hranil zaradi porušene črevesne flore slaba in možgani ne dobijo potrebnih hranil za optimalno funkcioniranje. Drugič zato, ker je proizvodnja energije iz razpoložljivih hranil zaradi prizadetih celičnih elektrarn (mitohondrijev) v možganskih celicah zmanjšana. Tretjič, ker v krvni obtok skozi puščajoče črevo (ki lahko nastane po jemanju antibiotikov) uide kopica toksičnih snovi, ki dodatno bremenijo možgane. Četrtič pa, ker se zaradi porušene črevesne flore ne ustvarja dovolj hormona sreče – serotonina in ostalih možganom potrebnih vitalnih snovi.

Zato je po jemanju antibiotikov, vsaj dokler se črevesna flora otroka ne obnovi, koristno zlasti občutljive otroke podpreti še s kakovostnimi prehranskimi dodatki za podporo delovanja možganov.

Dobro je vedeti, da se črevesna flora po antibiotikih, tudi ob ustrezni podpori, obnavlja minimalno dva meseca. Lahko pa to traja tudi do devet mesecev ali dlje. Da se bo črevesna flora čim hitreje okrepila, morebiti prizadeta sluznica črevesja pa zacelila, je zaželeno uživanje tako kakovostnih prebiotikov, probiotikov, kot L-glutamina.

Primer kakovostnega prehranskega dodatka, ki vsebuje vse našteto je Childrens Mindlinx® Complex. Ta vsebuje Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium lactis, prebiotik fruktooligosaharid iz korenine cikorije in aminokislino L-glutamin. Pripravek je bil skrbno formuliran prav za podporo osi črevo–možgani ter za podporo ob težavah s črevesno prepustnostjo pri otrocih.

Obenem poskrbite tudi, da bo v prihodnje čim manj potreb po jemanju antibiotikov, o čemer lahko več preberete v priročniku Adijo prehladi.

Ob izpostavljenosti toksičnim snovem in sevanjem

Na razvoj in delovanje otroških možganov vplivajo tudi mnoge škodljive snovi in sevanja. Iz preteklosti so znani mnogi primeri poškodb otroških možganov s svincem, živim srebrom, talidomidom, arzenom in drugimi toksini. Leta 1955, na primer, se je 12.000 otrok na Japonskem zastrupilo z uživanjem mleka v prahu, kontaminiranega z arzenom. Prizadeti otroci so imeli 10-krat večjo verjetnost za razvoj mentalne zaostalosti kot neprizadeti otroci.

Raziskovalci, kot je dr. Bruce P. Lanphear, opozarjajo, da so tudi majhne količine več različnih toksičnih snovi (svinec, živo srebro, organofosfatni pesticidi, BPA in drugi), s katerimi otroci prihajajo dnevno v stik in se v njihovih telesih kopičijo, zanje lahko zelo problematične. Povzročajo med drugim spremembe v intelektualnih sposobnostih otrok, kar se opaža v naraščanju števila otrok z nižjim IQ in upadanjem števila nadarjenih otrok.

Nadalje mnogi toksini, kot so svinec, živo srebro, bisfenol A, PCB in mangan, motijo nivo dopamina v možganih. Težave z dopaminom so karakteristične za otroke z ADHD, izpostavljenost svincu pa lahko med drugim vpliva na impulzivnost, hiperaktivnost in agresivno vedenje.

V našem okolju je več kot 140.000 toksičnih snovi. Tri možganom najbolj nevarne naj bi bile svinec, živo srebro in aluminij. In kje vse lahko pridemo v stik z njimi? Svinec vdihavamo v onesnaženem zraku mest, prisoten je v barvah, svinčenih ceveh za vodo, v vodi, ličilih, barvah za lase, cigaretnem dimu idr. Živo srebro vsebujejo določene morske ribe, školjke, mnoga farmacevtska zdravila, smog, amalgam itd. Aluminij je najti v živilih (alu-pakiranja …), cigaretnem dimu, deodorantih, priboru za uživanje hrane, posodah za kuhanje itd.

Otroci pa s toksini niso bombardirani le od rojstva naprej, ampak že v maternici, med nosečnostjo. 30–40 % toksičnih snovi se namreč iz matere med nosečnostjo prenese na otroka! Bolj, ko je bila mama obremenjena s toksini, bolj bo z njimi obremenjen tudi novorojenček. Tako lahko že zelo majhni otroci kažejo občutljivost na področju možganov.

A ne le toksične kemikalije, tudi sevanja (npr. brezžični internet doma in v izobraževalni ustanovi, prenosni računalniki, tablice, telefoni, mikrovalovna pečica, fluoroscenčne luči, G-stolpi …), ki so jim otroci vse bolj izpostavljeni, imajo lahko škodljiv vpliv na zdravje in delovanje njihovih možganov, posebej ob veliki izpostavljenosti. Že leta 2002 je raziskovalec Dariusz Leszczynski s sodelavci opozarjal na to, da lahko brezžični telefoni med drugim oslabijo krvno-možgansko bariero, zaradi česar se v možganih lažje kopičijo toksične snovi, to pa nedvomno vpliva na njihovo zdravje in delovanje.

Da bi zdravje in delovanje otroških možganov čim bolj zaščitili, je zato nujno tudi čim bolj zmanjšati vnos novih toksinov v telo in obstoječe iz telesa odstraniti. Prva tako pa čim bolj zmanjšati vpliv škodljivih sevanj na otroka. Glede na to, da je telo za škodljiva sevanja mnogo bolj dovzetno ponoči, ko spimo, je smiselno čim prej vsaj otroško sobo pred njimi zaščititi. Takšni ukrepi so se izkazali za zelo koristne tudi v primerih hudo prizadetih otrok, ki so dolga leta trpeli za ADHD ali avtizmom!

Vsaj dokler se izpostavljenost otrok toksičnim snovem in sevanjem bistveno ne zmanjša, bo dobrodošlo otroke po potrebi okrepiti še s ključnimi hranili za podporo otroških možganov (in črevesja).

Medicinske gobe kot podpora otrokom

Dobra podpora tako možganov kot črevesja, ne glede na to, kateri dejavnik jim povzroča težave, so tudi izvlečki medicinskih gob. Levja griva po dosedanjih raziskavah med drugim v poškodovanem črevesju lahko izboljša in modulira njegovo mikrobioto, zmanjša vnetja in izboljša imunski sistem. Obenem pa ima tudi potencial podpore zdravju možganov. Dve aktivni učinkovini v levji grivi, erinacini in hericenoni, v in vitro raziskavah kažeta potencial stimuliranja rasti živčnih celic, kar je lahko v oporo pri regeneraciji poškodb na tem področju.

V pregledu antioksidativne moči 14 različnih gob, so tudi ugotovili, da imata reiši in levja griva močan antioksidativni potencial. To pomeni, da nas lahko tudi v primeru povečanega oksidativnega stresa, ki lahko nastane ob vseh zgoraj opisanih dejavnikih, podpreta.

Več o ključnih hranilih za podporo možganov (in črevesja) lahko preberete v prispevku Hranila za podporo otroških možganov.


Preberite tudi:
Ne le vitamini, tudi minerali so pomembni za zdravje otroka
Začimbe v otroški prehrani
Zakaj hudo obolevajo že majhni otroci?

Prejšnji članekDekle v cvetju – Pogovor s Katarino Meža
Naslednji članekOhranite odlične kognitivne sposobnosti in se izognite demenci 
Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka, predavateljica za strokovno in laično javnost, avtorica številnih člankov o preverjenih naravnih in celostnih rešitvah različnih težav človeka in živali ter soavtorica priročnikov projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (Kako zmanjšati porabo antibiotikov?, Vojna ali mir z bakterijami, Adijo, prehladi, Obvladajte kandido, Uravnajte ščitnico, Konec zgage, Resnice in zmote o maščobah, Resnice in zmote o holesterolu, Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Resnice in zmote o zdravju zob, Resnice in zmote o kandidi ter Resnice in zmote o osteoporozi). Zdrav ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Ko zdravje zapravimo, pot nazaj ni vedno enostavna. Ko se nam pojavijo blažje ali pa hujše težave, se lahko znajdemo na neštetih razpotjih. Takrat se nam porajajo številna vprašanja, dvomi, negotovosti, omahovanja ... Zgodi se, da ne vemo, v katero smer je potrebno zapeljati, kje začeti, kako se znajti v poplavi informacij, kaj uživati, katerim prehranskim dodatkom in naravnim zdravilom zaupati, kje vse iskati vzroke nastalih težav, kako sploh ločiti vzroke od posledic, kako aktivirati samozdravilne moči telesa itd. Če ste pripravljeni pristopiti k celostnemu in naravnemu načinu in pri tem potrebujete podporo, vam društvo Združenje za obuditev celostnega človeka nudi brezplačne on-line posvete. Ima zdravstvene težave vaš kuža ali muca? Tudi zanje vam nudimo posvete. Stik z društvom ali avtorico: zaobuditevcloveka@gmail.com, 031 214 045, FB: @zaobuditevcloveka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj