Hranila za podporo otroških možganov

Multi-cultural nursery school. Toddlers playing with striped straws and milk painting, using nontoxic food coloring for colors. Creative kids activity for using their senses and brain development. Finger painting. High quality photo

Zaradi sodobnega prehranjevanja, stresa in številnih drugih dejavnikov so možgani naših otrok vse bolj na udaru. Utrujenost, nespečnost, nihanje razpoloženja, težave z učenjem, pisanjem, govorom, spominom …

Vse to so le nekateri signali, ki nakazujejo, da otrokovi možgani potrebujejo podporo. Ker pa je zdravje in delovanje možganov pogosto prizadeto tudi zaradi težav s prebavili (zlasti s črevesjem), je koristno, če z izbranimi hranili, o katerih bo govor v nadaljevanju, hkrati podpremo oboje.

Povezava med črevesjem in možgani

Vse bolj se uveljavlja mnenje, da so za zdravje možganov nujna tudi zdrava prebavila. Številne raziskave so razkrile, da lahko porušena črevesna flora in poškodovana črevesna sluznica (puščajoča ali vneta) bolj ali manj oslabita delovanje možganov in med drugim porušita ravnovesje živčnih prenašalcev. Posledica so različno zaznavne težave s počutjem, obnašanjem, spominom, zbranostjo … Zato je v primeru težav, povezanih z možgani, koristno, če pozornost posvetimo tudi prebavilom.

Prebiotiki in probiotiki

Neravnovesje črevesne flore je povezano s številnimi težavami. Pri tem ne gre le za prebavne, presnovne in imunske motnje, temveč tudi za težave z možgani (npr. vpliv na učene sposobnosti, avtizem, depresijo), zato je črevesno disbiozo nujno odpraviti. Poleg ustreznih sprememb v prehrani (več vlaknin in mlečnokislinsko fermentiranih živil) je koristno, če otrokova prebavila po potrebi podpremo še s kakovostnimi probiotiki.

Tistim, ki še posebej pozitivno vplivajo na psiho, saj prispevajo k proizvodnji nevrotransmitorjev, kratkoverižnih maščobnih kislin, enteroendokrinih hormonov in protivnetnih citokinov, nekateri pravijo tudi psihobiotiki. Ti spadajo v družine laktobacilov, streptokokov, bifidobakterij, ešerihij in enterokokov. Probiotiki, kot so Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium bifidum in Bifidobacterium lactis, so odporni na želodčno kislino, zato nepoškodovani zapustijo želodec. Tako dobro poskrbijo za vzpostavljanje ravnovesja črevesne flore, prispevajo k obnovi črevesne sluznice in posredno ali neposredno podprejo še zdravje možganov.

L-glutamin

V podporo črevesni flori in obnovi prizadete črevesne sluznice bo tudi L-glutamin. Velik porabnik L-glutamina, ki ga telo proizvaja samo, so hitro deljive celice, kot so denimo imunske celice in celice črevesne sluznice. Telesu utegne primanjkovati L-glutamina, če so prebavila zaradi nekakovostne prehrane, vnetij, uživanja antibiotikov ipd. pod stresom, zato je dodajanje dobrodošlo. Ozaveščeni terapevti uživanje L-glutamina (poleg probiotikov) svetujejo tudi preventivno, denimo med jemanjem antibiotikov, saj takoj pomaga k obnovi razdražene ali puščajoče črevesne sluznice, do katere pride  zaradi jemanja tovrstnih zdravil. L-glutamin naj bi tudi neposredno podpiral zdravje možganov.

Prebavni encimi

Nutricionistka in nevrologinja Natasha Campbell-McBride meni, da ljudem s porušeno črevesno floro pogosto primanjkuje tudi želodčne kisline. Ker je ta nujna za aktivacijo pepsina, encima, ki razkroji zaužite beljakovine, prebava v želodcu (in posledično črevesju) ne more potekati optimalno. Opozarja, da je posledica tega nepravilno prebavljanje beljakovin iz mleka (kazein) in žit (gluten). To vodi v nastanek morfinom podobnih beljakovin, ki motijo zdravje in delovanje otroških možganov.

Zato je poleg odpravljanja črevesne disbioze koristno obnoviti tudi delovanje želodca. Pomaga uživanje svežega ali fermentiranega zeljnega soka, jabolčnega kisa in prehranskih dopolnil, kot je Betain HCL s pepsinom. Dokler želodčna kislina ne doseže normalne ravni, je priporočljivo uživati tudi druge prebavne encime. Želodčna kislina namreč spodbuja tudi optimalno izločanje z encimi bogatega prebavnega soka iz trebušne slinavke. Več o tem preberite v knjigi Konec zgage in ostalih želodčnih težav.

Betaglukani

Betaglukani so polisaharidi, ki jih najdemo v rastlinah (žita), algah, bakterijah, kvasovkah in gobah. Gre za topne vlaknine, toda na telo pozitivno vplivajo samo betaglukani z oznako -1,3-1,6-D-glukan iz kvasovk in gob (reiši, levja griva, šitake …). Raziskave jim pripisujejo številne potenciale, med drugim podporo imunskega sistema tako v črevesju kot sistemsko, krepitev črevesne sluznice in uravnavanje ravni glukoze v krvi.

Izvlečki medicinske gobe levja griva

Če otroku dajemo kakovostna in njegovemu okusu prilagojena prehranska dopolnila, ki vsebujejo znano podpornico kognitivnih sposobnosti ‒ levjo grivo, bo poleg betaglukanov (podporniki črevesja in imunskega sistema), prebiotičnih vlaknin za podporo črevesni flori, prejel še številne bioaktivne učinkovine (hericenoni, terpeni, aminokisline), ki pozitivno vplivajo na počutje. Raziskave namreč kažejo, da ima levja griva naslednje potenciale: antioksidativna zaščita celic, izboljšanje razvoja možganskih celic, podporni učinek na proizvodnjo mielina (glavna sestavina živčnih ovojnic) in podpora psihomotoričnemu razvoju.

Omega-3

Sodobne prehranjevalne navade so zelo porušile ravnotežje maščobnih kislin omega-3 in omega-6 v telesu. Raziskave navajajo, da če nosečnicam primanjkuje maščobnih kislin omega-3 (DHK), jih bo lahko primanjkovalo tudi otroku. Posledice se bodo kazale v obliki težav v razvoju in delovanju možganov. Za izboljšanje tega ravnovesja je nujno spremeniti prehrano: z zmanjšanjem uživanja maščobnih kislin omega-6 in z večjim vnosom živil, bogatih z maščobnimi kislinami omega-3. Da se bodo težave pri otroku čim prej uredile, je koristno tudi dodajanje izbranih maščobnih kislin omega-3, ki še posebno prispevajo k zdravju možganov in oči. To sta predvsem maščobi omega-3 DHK in EPK.

Vitamini skupine B

Raziskave o vitaminih skupine B razkrivajo, da imajo pomembno vlogo pri domala vseh možganskih funkcijah (sodelujejo denimo v procesu proizvodnje celične energije in pri sintezi številnih nevrokemikalij). Nič nenavadnega torej, da pri težavah z živčevjem in možgani pogosto ugotovijo njihovo pomanjkanje. Oskrba z vitamini skupine B lahko zaniha tudi v primeru porušene črevesne flore, saj te vitamine proizvajajo nekateri probiotični mikrobi. K dobremu delovanju živčnega sistema prispevajo predvsem vitamini B1, B2, B3, B6 in B12, zato naj jih v prehranskih dodatkih za podporo otroških možganov ne manjka. Po možnosti naj bodo v metilnih oblikah, ki bodo telesu na voljo takoj in v zadostnih količinah.

Vitamin C

Vitamin C ima številne naloge, tudi pri delovanju imunskega sistema in zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Prispeva k obnovi reducirane oblike vitamina E in k varčevanju s telesnim antioksidantom glutationom, pa tudi k dobremu delovanju živčevja in normalnemu psihološkemu delovanju. Poleg tega podpira proizvodnjo celične energije in spodbuja vsrkavanje železa. Tako prispeva k manjši utrujenosti in izčrpanosti. Raziskave poročajo, da lahko vitamin C celo omili hude težave z možgani ‒ simptome avtizma, dozdevno zaradi spodbujanja tvorjenja dopamina.

Vitamin D

Vitamin D je nujen za trdne kosti, prispeva k delovanju imunskega sistema, pomemben pa je tudi za zdravje možganov in kognitivne funkcije (spomin, mišljenje, koncentracija). Ker sodeluje pri proizvodnji nevrotransmitorjev, kot sta dopamin in serotonin, vpliva na počutje. Podobno kot v primeru maščobnih kislin omega-3 naj bi bilo tudi s pomanjkanjem vitamina D v nosečnosti.

Raziskave kažejo, da to lahko pripelje do pomanjkanja vitamina D pri otroku in možnosti za nastanek hujših težav z možgani. Dodajanje vitamina D naj bi zato otrokom pomagalo tudi pri obvladovanju hujših težav z možgani. Najboljši vir vitamina D je sicer sonce, toda v primeru hudega pomanjkanja bo koristilo tudi jemanje prehranskih dopolnil. S temi moramo potrebo telesa po tem vitaminu pokrivati tudi takrat, ko sonce ni dovolj močno, da bi ga lahko proizvajali sami, torej med oktobrom in aprilom.

Vitamin A

Vitamin A prispeva k ohranjanju zdravih sluznic in kože ter igra vlogo pri presnovi železa in delovanju imunskega sistema. Sodeloval naj bi tudi pri ohranjanju vida. Raziskovalci menijo, da bi lahko dodajanje vitamina A pomagalo celo huje prizadetim avtističnim otrokom, saj naj bi imel potencial za odpravljanje poškodbe beljakovine G-alfa (receptorska beljakovina v mrežnici), ki tem otrokom dozdevno povzroča težave z govorom in pozornostjo.

Cink

Cink igra vlogo pri kognitivnih funkcijah. Znano je, da med drugim podpira telo pri odstranjevanju živega srebra, znanega motilca delovanja in zdravja možganov. Kadar raven cinka v telesu upade, je odstranjevanje tega toksina oslabljeno.

Magnezij

Poleg tega, da magnezij spodbuja dobro delovanje mišic in sproščanje energije pri presnovi, zmanjšuje utrujenost in izčrpanost, prispeva pa tudi k delovanju živčnega sistema in normalnemu psihološkemu delovanju. Pomemben je za nevrotransmitorje, ki so odgovorni za socialne reakcije in občutke. Pri težavah z možgani, kot je avtizem, ljudem navadno primanjkuje magnezija. Poleg tega sinergično deluje z vitaminom B6, zato ju je koristno jemati skupaj.

Jod

Jod igra pomembno vlogo pri normalnem delovanju ščitnice in nastajanju ščitničnih hormonov. Znano je, da njegovo pomanjkanje pripelje do motenj v razvoju in delovanju možganov. Sodeluje namreč pri kognitivnih funkcijah ter prispeva k sproščanju energije med presnovo in k dobremu delovanju živčnega sistema. Zato je dobro, da ne manjka v pripravkih za podporo otroških možganov.

Kako ugotoviti, katera hranila potrebuje otrok

Pri tem so seveda lahko v pomoč laboratorijski testi, na hujše pomanjkanje posameznih hranil pa kažejo tudi nekateri znaki. Nanje je opozoril že pediater dr. Lendon Smith, ki je otrokom, tudi tistim s hujšimi težavami zaradi ADHD, več desetletij pomagal lajšati simptome s prehrano in z dodajanjem potrebnih hranil. Menil je, da ADHD ni bolezen, pač pa posledica pomanjkanja hranil, pomembnih za možgane.

V svoji praksi je ugotovil, da je kar nekaj znakov, ki kažejo na pomanjkanje hranil, povezanih z zdravim razvojem in delovanjem otroških možganov.

  • Če se otrok nikoli ne spomni sanj, mu utegne primanjkovati vitamina B6.
  • Če pri otroku opažamo močno nihanje razpoloženja, je to lahko znak nihanja ravni sladkorja v krvi. Svetoval je večji vnos beljakovin in manjši vnos ogljikovih hidratov (opustitev sladkorja in jedi iz bele moke).
  • V primeru izpuščajev ali suhe kože gre morda za pomanjkanje omega 3 maščobnih kislin.
  • Če je otrok zelo žgečkljiv, mu utegne koristiti dodajanje magnezija.
  • Otroci s temni kolobarji okrog oči so pogosto občutljivi na katero od svojih priljubljenih živil (koruza, pšenica, mleko, jajca, citrusi). Z umikom problematičnih živil iz prehrane teh otrok se je njihovo počutje izboljšalo.

Ugotavljanje, katerih hranil primanjkuje otroku, je zamudno, poleg tega starši pogosto ne vedo, katera hranila je dobro jemati skupaj ‒ in v kakšnih odmerkih. Zato je bolje kot posamezne prehranske dodatke z enim hranilom izbrati multinutrientne, ki vsebujejo posebej za podporo otroških možganov (in črevesja) skrbno izbrane in sinergično delujoče vitamine, minerale in druga hranila, vse to v ustreznih odmerkih.

Mnogo je dejavnikov, ki zdravje in delovanje možganov otrok postavljajo na preizkušnjo. Zato jim je podpora s ključnimi hranili za možgane (in črevesje) lahko v veliko pomoč. Nekatere od njih smo opisali v prispevku Kdaj podpreti možgane otrok. Vabljeni k branju!


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka informacijskega središča Zazdravje.net.


Preberite tudi:
Omega 3 – za rešitev treh težav hkrati!
Ne le vitamini, tudi minerali so pomembni za zdravje otroka
ABC prehranske podpore za otroke

Prejšnji članekZahtevamo, da vemo, kaj jemo!
Naslednji članekPot v medicinsko diktaturo
Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka, predavateljica za strokovno in laično javnost, avtorica številnih člankov o preverjenih naravnih in celostnih rešitvah različnih težav človeka in živali ter soavtorica priročnikov projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (Kako zmanjšati porabo antibiotikov?, Vojna ali mir z bakterijami, Adijo, prehladi, Obvladajte kandido, Uravnajte ščitnico, Konec zgage, Resnice in zmote o maščobah, Resnice in zmote o holesterolu, Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Resnice in zmote o zdravju zob, Resnice in zmote o kandidi ter Resnice in zmote o osteoporozi). Zdrav ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Ko zdravje zapravimo, pot nazaj ni vedno enostavna. Ko se nam pojavijo blažje ali pa hujše težave, se lahko znajdemo na neštetih razpotjih. Takrat se nam porajajo številna vprašanja, dvomi, negotovosti, omahovanja ... Zgodi se, da ne vemo, v katero smer je potrebno zapeljati, kje začeti, kako se znajti v poplavi informacij, kaj uživati, katerim prehranskim dodatkom in naravnim zdravilom zaupati, kje vse iskati vzroke nastalih težav, kako sploh ločiti vzroke od posledic, kako aktivirati samozdravilne moči telesa itd. Če ste pripravljeni pristopiti k celostnemu in naravnemu načinu in pri tem potrebujete podporo, vam društvo Združenje za obuditev celostnega človeka nudi brezplačne on-line posvete. Ima zdravstvene težave vaš kuža ali muca? Tudi zanje vam nudimo posvete. Stik z društvom ali avtorico: zaobuditevcloveka@gmail.com, 031 214 045, FB: @zaobuditevcloveka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj