Bisfenol v izdelkih za otroke

328
Teething baby

Bisfenol v različnih izdelkih uporabljajo že več kot sto let, a šele v zadnjih dveh desetletjih se zavedamo njegove nevarnosti.

Največkrat sicer govorimo o bisfenolu A (BPA), ki je v marsikaterem izdelku prepovedan ali zelo omejen, a Evropska agencija za kemikalije ECHA meni, da podobno skrb kot BPA vzbujajo tudi nekateri drugi bisfenoli, kot so BPB, BPC, BPF, BPS in BPAF. In žal se skrivajo tudi v izdelkih za otroke.

Bisfenoli so postali razširjeni v okolju zaradi stalnih in razpršenih izpustov v vodno okolje, kjer delujejo kot hormonski motilci za okoljske organizme. Ljudje smo jim zelo izpostavljeni, najdemo jih lahko v slini, krvi, urinu (tudi otroškem) in drugih bioloških vzorcih. Glede na izsledke različnih raziskav so vsi odrasli v Evropi izpostavljeni vsaj nizkim ravnem BPA, medtem ko so BPS in BPF odkrili pri polovici analiziranih odraslih.

Najbolj smo jim izpostavljeni pri uživanju hrane in pijače, v katero prehajajo iz posode in embalaže, pri otrocih pa iz posodic za hranjenje. Vendar se nahajajo tudi v drugih izdelkih.

Zveza potrošnikov Slovenije je zato sodelovala v raziskavi več evropskih držav, v kateri so preverjali vsebnost bisfenolov v različnih izdelkih za otroke. Njihove ugotovitve so zaskrbljujoče!

Preberite celoten prispevek ZPS.


Preberite tudi:
Bisfenol A v plastiki nevaren tudi za zobe!
V Evropi se obeta največji ‘detoks’ škodljivih kemikalij doslej

Prejšnji članekGlog – naravna rešitev za oslabljeno srce
Naslednji članek1. Festival nabiralništva v Sloveniji
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj