ABC hranil za zdravo nosečnost in zdravega novorojenčka

dojenček baby

Obdobje pred zanositvijo, nosečnost in obdobje dojenja so za vsako žensko telo najbolj naporna, istočasno pa izjemno pomembna za razvoj našega otroka. V tem obdobju sta potreba in poraba hranil, ki jih potrebuje zarodek in kasneje dojenček, izredni. Za žensko telo je to obdobje izredno naporno tudi zato, ker mora hraniti ne samo sebe, temveč tudi bitje v sebi.

Če niste že prej, poskrbite vsaj, ko izveste za veselo novico, za kar najbolj zdrav način življenja, del česar je tudi uživanje ključnih hranil v nosečnosti. Ker je sodobna hrana zaradi industrijske pridelave vse bolj izropana tudi ključnih hranil, nam jih nasploh primanjkuje. Dokler jih primanjkuje le nam, to ni tako pomembno. Zelo pa je pomembno, da so vsa hranila v zadostnih količinah na voljo za plod in kasneje dojenčka, in sicer v obdobjih, ki so najbolj kritična za njegova razvoj in rast: prvo trimesečje nosečnosti, donositev in čas dojenja.

Zato je nujno razumeti, katera hranila so pomembna za razvoj ploda in katera so ob veliki obremenitvi mamice potrebna v večjih količinah kot sicer. Tako boste med nosečnostjo lahko maksimalno uživale ob novih izkušnjah, otročku pa ponudile najboljši začetek življenja.

Prehranske potrebe nosečnice

Prehranske potrebe se po zanositvi ne spremenijo veliko. Torej vam ni treba »jesti za dva«. V prvih šestih mesecih nosečnosti ni povečanih potreb telesa po energiji. Potrebe po več kalorijah (za cca 200 kalorij) se nekoliko povečajo le v zadnjih treh mesecih. To povečanje ustreza ekvivalentu enega jabolka na dan. Res pa je, da se v nosečnosti poveča potreba po ključnih hranilih!

Torej potrebujemo hrano, v kateri je večja koncentracija ključnih hranil, ali pa moramo hrano dopolnjevati s kakovostnimi prehranskimi dopolnili. V nasprotnem primeru tvegamo, da bo telo črpalo hranila za oskrbo otroka iz svojih rezerv, to pa lahko načne zdravje in počutje nosečnice. Najbolje je, seveda, poskrbeti za zagotavljanje ključnih hranil za zdravo spočetje in nosečnost še pred zanositvijo, o čemer si lahko več preberete v prispevku Ključna hranila za uspešno spočetje.

Posebej naj bodo na ustrezen vnos ključnih hranil med nosečnostjo pazljive nosečnice, ki so zanosile nepričakovano in prej niso imele ustrezno urejene prehrane. Prav tako tudi tiste, ki nosijo dvojčke ali celo trojčke, saj so v tem primeru potrebe po nutrientih še večje. Pa tudi noseče najstnice, saj se njihovo telo še razvija.

Ključni nutrienti v nosečnosti

Osnova za zagotavljanje pomembnih hranil za zdravo nosečnost in razvoj otročička je uživanje raznovrstne ekološke hrane. Ta naj bo med drugim bogata s sadjem in zelenjavo, kompleksnimi ogljikovimi hidrati, semeni in oreščki, dobrimi beljakovinami (npr. jajca, meso pašnih živali, divje morske ribe bogate z omega-3 …) in mlečnokislinsko fermentiranimi jedmi. Četudi se odločite samo za to pot, pa je vseeno dobro hrano dopolnjevati vsaj s kakovostno obliko vitamina B9 – metilfolatom, če že ne z vsemi, ki so v nadaljevanju našteti.

Folat oz. vitamin B9

Oskrba telesa s folatom zmanjša tveganje okvar nevralne cevi pri plodu. V prvih 12 tednih po spočetju namreč igra ključno vlogo v hitrem razvoju možganov in hrbtenjače. Uživanje prehranskih dodatkov s folatom v 70 % prepreči okvaro nevralne cevi, poznane kot spina bifida. Obenem lahko varuje pred razvojem Downovega sindroma, pojavom razcepljene ustnice in neba ter avtizma. Priporočeno je uživanje naravne oblike tega vitamina v bioaktivni obliki – metilfolata, ne pa sintezne različice – folne kisline.

Meilfolat je biološko razpoložljiva oblika in ga zato lahko telo takoj uporabi. Folna kislina, ki je sintezna različica folata, pa, kot ugotavljajo, ni prav varen način za nadomeščanje potreb telesa po vitaminu B9. Poleg tega ugotavljajo, da metilfolat v primerjavi s folno kislino dokazano učinkoviteje oskrbi telo s tem vitaminom.

Metilfolat podpira metilacijo, ki je med drugim pomembna v procesu nastajanja novih celic in razvoju plodu. Prav tako pa tudi podpira zdravje in dobro počutje nosečnice. Metilacija je namreč življenjsko pomemben biokemični proces v telesu, ki med drugim pomaga regulirati aktivnost srčno-žilnega, živčnega, imunskega in reproduktivnega sistema ter razstrupljanje telesa. Ni torej čudno, da slabo metilacijo povezujejo z neplodnostjo, poškodbami nevralne cevi, ponavljajočimi se splavi in preeklampsijo.

Holin

Za zdrav razvoj otročička med nosečnostjo je treba telo oskrbeti tudi z dovolj holina. Ta podpira hitro delitev celic ter rast in razvoj možganov. Ugotavljajo, da poleg folata tudi holin zmanjšuje nevarnost za razvoj okvar nevralne cevi pri plodu.

Prehranski viri holina: govedina, jajca, perutnina, ribe, oreščki, stročnice in križnice. Veganke ali vegetarijanke naj hrano dopolnjujejo s prehranskim dodatkom, ki ga vsebuje.

Jod

Jod je nujen za dobro delovanje ščitnice in s tem za zdrav razvoj živčevja otročička pred in po rojstvu. Če ga primanjkuje v nosečnosti, je dokazano večja verjetnost, da bo imel otrok nižji IQ in pomanjkljivosti v kognitivnih sposobnostih.

Železo

Za razvoj organov dojenčka in nastajanje novih krvničk se volumen krvi v nosečnosti poveča za celih 35 do 50 odstotkov! Pogosto zato v nosečnosti pride do pomankanja železa, posebej še, če ženske na oskrbo z njim niso bile pozorne že pred nosečnostjo. Zato pazite na uživanje dovolj hrane bogate z njim in ga po potrebi nadomestite s prehranskimi dodatki.

Hrano in prehranske dodatke z železom kombinirajte z vitaminom C (npr. brokoli, citrusi, paprika …), saj izboljša njegovo vsrkavanje. Koristno pa je v primeru dopolnjevanja hrane s prehranskimi dodatki izbrati citratno obliko železa. Ta se dobro vsrkava in bo v odmerku 25 mg ne le v podporo pri nastajanju krvničk, temveč tudi preventiva pred slabokrvnostjo v nosečnosti.

Vitamin B12

Še eden izmed ključnih vitaminov za zdrav razvoj ploda je B12. Potreben je med drugim za proizvodnjo rdečih krvničk in genskega materiala. Na zagotavljanje zadostne količine B12 naj bodo še posebej pozorne ženske, ki se izogibajo živalski prehrani – lahko ga nadomeščajo s prehranskimi dodatki, ki ga vsebujejo.

Vitamin D3

Stanje oskrbljenosti nosečnice z vitaminom D3 je dokazano povezano z razvojem alergij, avtoimunih in infekcijskih obolenj pri otročičku. Randomizirana raziskava odkriva, da uživanje do 4000 IU vitamina D med nosečnostjo poveča verjetnost za uspešno donositev ter zmanjša verjetnost za razvoj pre-eklampsije in pomanjkanja kalcija pri otročičku. Če niste stanja vitamina D v telesu preverile in uredile pred nosečnostjo, je to zelo priporočljivo storiti vsaj tekom nosečnosti. Običajno je v času nosečnosti lahko zelo učinkovito že jemanje 1000 IU naravnega vitamina D3. Za še boljšo absorpcijo lahko izberete emulzijo vitamina D3 v kapljični obliki, ki se jo dozira pod jezik.

Maščobne kisline omega-3

Maščobne kisline omega-3 igrajo pomembno vlogo pri razvoju otrokovih možganov. Poznamo več oblik teh maščob: DHK in EPK med drugim pri plodu podpirata zdrav razvoj nevronov, psihomotorike in oči. Dokazano lahko tudi zmanjšata tveganje za splav zaradi slabe prekrvavitve maternice. Zato je dobro telo tekom nosečnosti dobro oskrbeti tudi z maščobami omega-3.

Najhitreje in najbolj učinkovito so telesu dostopne maščobe DHK in EPK, ki prihajajo iz živalskih virov in alg (npr. mikro alg Schizochytrium sp). ALA, ki je rastlinski vir omega-3, se mora po zaužitju najprej presnoviti v DHK in EPK, da jih telo lahko uporabi. Pretvorba pa je manj kot 15-odstotna.

Prebiotiki in probiotiki

Skrb za zdravo črevesno floro je pomembna tudi v času nosečnosti. Koristi tega so številne: uživanje živih probiotičnih bakterij med nosečnostjo med drugim dokazano zmanjša tveganje za pojav atopijskih alergij in atopijskih izpuščajev pri novorojenčku. Pomembno je, da je črevesna flora v ravnovesju tako v času nosečnosti kot tudi v času poroda. Otročiček po nekaterih raziskavah sodeč dobre bakterije od mamice lahko prevzema že med nosečnostjo, pretežno pa med porodom, s porajanjem skozi porodni kanal. To pa prispeva k njegovemu nadaljnjemu zdravemu razvoju.

Ostali pomembni nutrienti

Nabor pomembnih nutrientov za zdravo nosečnost in rojstvo zdravega dojenčka je seveda zelo širok in ne vsebuje le zgoraj natančneje opisanih vitaminov B9 in D3, joda in železa. Zato strnjeno tu navajamo še nekatere od njih, ki naj jih v nosečnosti ne manjka.

Cink je ključen za delovanje cca 300 encimov, pomemben je za imunski sistem otroka in tudi za razvoj kosti. Pazite na povečan vnos, če uživate železo, saj slednje zmanjša vsrkavanje cinka!

Selen podpira zdravo delovanje ščitnice. Pomanjkanje povezujejo z zmanjšanjem rasti ploda, podaljšanjem nosečnosti in drugimi težavami, na primer v razvoju plodovega živčnega in imunskega sistema.

Poleg cinka in selena podpirajo plodnost in antioksidativno zaščito še betakaroteni – vitamini A, E, C. Slednji že v odmerku 100 mg, po raziskavah sodeč, zmanjšuje tveganje za zgodnji spontani splav (zaradi šibkosti placente – prehitrega raztrganja) pri ženskah, ki trpijo za to težavo. Pomanjkanje betakarotena je povezano s preeklampsijo.

Dodatno antioksidativno zaščito nudi tudi lutein, ki obenem še podpira zdrav razvoj oči in možganov pri plodu.

Vitamin K1 je nujen za podporo koagulaciji, vitamin K2 pa za podporo formiranju kosti.

Magnezij vsaj v odmerku 50 mg je potreben za delovanje številnih telesnih procesov, obenem pa lahko preprečuje še nastanek preeklampsije.

Kalcij podpira zdrav razvoj kosti, obenem pa lahko tudi zmanjša tveganje za preeklampsijo in pojav povišanega tlaka med nosečnostjo.

Vitamin B6 pa lahko prispeva k zmanjševanju težav s kariesom pri nosečnici in z jutranjimi slabostmi.

Vse v enem – multinutrientni prehranski dodatki za nosečnice

Ker je pri nosečnicah poleg stresa pogosto prisotna tudi pomanjkljiva prehrana, je dobro v tem obdobju uživati vsaj en osnovni kakovostni multinutrientni prehranski dodatek, ki je skrbno formuliran za nosečnice. Pomembno je, da nosečnica prejme vse nutriente, ki so pomembne za zdravo in manj naporno nosečnost, predvsem pa za razvoj zdravega otroka . Ti nutrienti naj bodo v telesu lahko dostopni obliki, da jih telo prepozna kot svoje in jih lahko absorbira v ustrezni količini (npr. 400 mikrogramov metilfolata, 250 mikrogramov B12, 1000 IU D3 iz lišajev, 25 mg železovega citrata, K2 v menakinon-7 obliki itd.).

Osnovnem prehranskemu dodatku lahko posamezna hranila (npr. omega-3, vitamin D, železo) še dodatno po potrebi dodajate.


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka informacijskega središča Zazdravje.net.


Preberite tudi:
Eterična olja kot podpora v nosečnosti
Pet nasvetov za varno naravno nosečnost
Otrokov imunski sistem se uči tudi od materinega mikrobioma

Prejšnji članekČista voda postaja luksuz
Naslednji članekJedi iz kvinoje
Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka, predavateljica za strokovno in laično javnost, avtorica številnih člankov o preverjenih naravnih in celostnih rešitvah različnih težav človeka in živali ter soavtorica priročnikov projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (Kako zmanjšati porabo antibiotikov?, Vojna ali mir z bakterijami, Adijo, prehladi, Obvladajte kandido, Uravnajte ščitnico, Konec zgage, Resnice in zmote o maščobah, Resnice in zmote o holesterolu, Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Resnice in zmote o zdravju zob, Resnice in zmote o kandidi ter Resnice in zmote o osteoporozi). Zdrav ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Ko zdravje zapravimo, pot nazaj ni vedno enostavna. Ko se nam pojavijo blažje ali pa hujše težave, se lahko znajdemo na neštetih razpotjih. Takrat se nam porajajo številna vprašanja, dvomi, negotovosti, omahovanja ... Zgodi se, da ne vemo, v katero smer je potrebno zapeljati, kje začeti, kako se znajti v poplavi informacij, kaj uživati, katerim prehranskim dodatkom in naravnim zdravilom zaupati, kje vse iskati vzroke nastalih težav, kako sploh ločiti vzroke od posledic, kako aktivirati samozdravilne moči telesa itd. Če ste pripravljeni pristopiti k celostnemu in naravnemu načinu in pri tem potrebujete podporo, vam društvo Združenje za obuditev celostnega človeka nudi brezplačne on-line posvete. Ima zdravstvene težave vaš kuža ali muca? Tudi zanje vam nudimo posvete. Stik z društvom ali avtorico: zaobuditevcloveka@gmail.com, 031 214 045, FB: @zaobuditevcloveka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj