Jabolčna čežana in ekspresni zavitek

3701

Kadar je jabolk v izobilju, se splača potruditi in “nakuhati” bogato ozimnico, ki jo lahko ohranimo tudi nekaj let. Ne bo nas namreč le hranila v zimskih mesecih in ob slabih letinah, temveč bo poskrbela tudi za naše zdravje, za kar v kuhanih jabolčnih shrankih poskrbi predvsem jabolčni pektin.

Če ste morda doslej mislili, da je pektin koristen le kot zgoščevalec marmelad, boste presenečeni: pektin namreč tudi zelo učinkovito odstranjuje težke kovine iz telesa, pomaga pa tudi pri zastrupitvah z radioaktivnim sevanjem.

In kar je najbolje – pektina je največ v ne povsem dozorelih jabolkih, ki so predčasno odpadla in jih ponavadi mečemo v kompostni kup. Od zdaj naprej jih zato pridno pobirajte in pripravite iz njih čim več (z začimbami obogatene) super zdravilne čežane. Ljubitelji jabolčnega zavitka pa lahko preizkusite tudi posebni shranek Sanje Lončar, imenovan “ekspres štrudl”, ki vam bo precej olajšal pripravo te sladice.

Oba recepta si oglejte v zgornjem video posnetku, ki je sicer del gradiva, dostopnega le članom Društva Samooskrbni.net.


Oglejte si tudi: Jabolko na dan odžene zdravnika stran

Prejšnji članekAronija je lahko tudi tako okusna, kot je zdrava
Naslednji članekSamooskrba v praksi
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj