Ste ona, on, ono …?

304
uvodnik naslovnica

Svet, v katerem nam bodo otroke proizvajali, mi pa jih bomo samo naročali in drago plačevali, je že za vogalom. Veliki kapital je vpregel svoje moči, da bi čim prej razvil še eno dobičkonosno storitev, ki doslej ni bila potrebna.

Namesto da bi korporacije skušale očistiti okolje, opustiti uporabo tehnologij, ki uničujejo naše reproduktivne moči, zmanjšale obremenitve s sevanji, pesticidi, plastiko, gensko spremenjenimi organizmi … so v vsem tem zgolj prepoznale novo tržno priložnost.

Reprodukcija se vse bolj seli v tehnološki sektor. Število tistih, ki bodo te storitve potrebovali, dodatno pospešujejo nove ideologije »izražanja spola«, ukinjanje definicije očeta in matere in po novem tudi spremenjeni definiciji ženske in moškega.

Da, dobro ste prebrali, tudi beseda ženska je v slovarju dobila novo definicijo. Če odprete Cambridgeov slovar, vam ta razloži, da je ženska »odrasla oseba, ki živi in se identificira kot ženska, četudi ji je bilo morda ob rojstvu rečeno, da je drugačnega spola« (an adult who lives and identifies as female though they may have been said to have a different sex at birth). Seveda je enako spremembo doživela tudi definicija moškega. In če nas po novem določa samo to, kar v določenem trenutku mislimo, da smo, pa se v naravi zatakne tam, kjer ni dovolj le “programska oprema”, saj nujno potrebujemo tudi “strojno opremo” – telo, ki je sposobno nadaljevati vrsto.


Celotno številko april / maj 2024 lahko preberete v digitalni obliki v Arhivu tiskanih novic.

Prejšnji članekOrzo mineštra
Naslednji članekŠe ena stresna sezona na vrtu?
Sanja Lončar že od leta 2005 vodi največje slovensko nevladno gibanje – projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki raziskuje številne naravne rešitve za težave sodobnega človeka. Je urednica in soavtorica 23 knjižnih uspešnic, od katerih je 7 prevedenih v nemški jezik: Naravne rešitve za težave z virusi (2021), Samooskrba v praksi (2020), Kako do več energije (2019), Sveža zelenjava 365 dni v letu (2018), Zdravilna moč začimb za otroke (2018), Naravne rešitve za bolečine (2018), Kako ohraniti možgane (2017), Uravnajte ščitnico (2017), Ščepec ustvarjanja (2016), Naravne rešitve za radiacijo (2016), Konec zgage in ostalih želodčnih težav (2016), Adijo prehladi (2016), Ščepec vedenja (2013), Ščepec rešitve (2012) ... Deluje kot predavateljica, publicistka, urednica, novinarka in raziskovalka. Predava in vodi seminarje za strokovno in splošno javnost v Sloveniji, na Hrvaškem v Avstriji in Nemčiji. Vodi tudi informacijsko središče Zazdravje.net in izobraževalni portal Delavnice.zazdravje.net ter ureja tiskano glasilo Zazdravje.net.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj