Statisti ali scenaristi?

Številni mi pišete, da radi prebirate moje uvodnike, vendar sem tokrat v resnici v dilemi, kaj napisati, da se ne bom ponavljala.

Že maja lani smo pisali o tem, da se bomo vsi prej ali slej srečali z vsemi virusi, zaradi česar se najboljša strategija skriva v lastni obrambi. Povedali smo vam tudi vse o načrtovanem velikem »vnovičnem zagonu«, uničenju srednjega razreda na področju storitvenih dejavnosti in o novi fevdalizaciji sveta, ki jo bo prinesla zdajšnja pandemija. O pripravah na tretji val smo pisali novembra 2020.

O potrebi po samooskrbi, povezovanju, krepitvi lokalnih skupnosti pa pišemo že petnajst let. Tudi o tem, da je treba samooskrbo nadgraditi in jo razširiti še na področje zdravja in sociale, smo pisali, še preden so se naši nemočni starostniki znašli zaprti v »samicah«, otroci pa se družili le prek zaslonov. (Zamujeno lahko preberete v Arhivu tiskanih novic.)

Da ugotovimo, v katero smer gredo stvari in kakšna bo prihodnost, nam ni treba biti prav jasnovidni. Tudi tisti, ki so lani verjeli, da bo treba samo »malo poležati na kavču«, pa se bo normalnost vrnila kar sama od sebe, zdaj mrzlično premišljujejo, kako naprej.

Tisti, ki pa so še lani menili, da so »zamudniki«, imajo za sabo že leto dni izkušenj na področju samooskrbe, povezovanja, poslovnih priložnosti … Ste že opazili, kako brstijo novi vrtički, koliko toplih gred in rastlinjakov je vzniknilo? To, česar ne opazite na prvi pogled, pa je nastajanje številnih novih skupnosti, ki si v različnih kotičkih prelepe Slovenije pomagajo pri šolanju, delu, prevozu, pridelavi …

Kmalu se ne bomo delili na leve, desne, rdeče, črne, bele, zelene … Delili se bomo na tiste, ki so prevzeli odgovornost za svoje življenje in ki iščejo konstruktivne rešitve – in na tiste, ki menijo, da so za vse krivi drugi in ki v čakanju, da jim vlada, znanstveniki, bogovi, angeli, vesoljci ali kdo drug reši vse težave.

Veliki svetovni mogotci lahko snujejo svoje načrte, na nas pa je odločitev, ali bomo statisti v njihovih zgodbah – ali pa bomo pisali svojo.

Papir je drag. Moj in vaš čas tudi. Vsi, ki vemo, na kaj se je treba pripraviti, imamo veliko dela. In tega dela se veselimo!


Celotno številko april/maj lahko preberete v PDF obliki v Arhivu tiskanih novic.

Prejšnji članekZavestno hranjenje je pomembnejše od same hrane
Naslednji članekPlavanje v mrzli vodi – izziv, ki prinaša več zdravja

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj