Adijo, pamet?

Zdravo pamet lahko ohranimo le tako, da jo obvarujemo pred zastrupitvijo. To velja tako za čustvene, kot tudi za materialne strupe.

Mogoče se vam zdi, da smo v vrtincu informacij, pa to ne drži. Smo v vrtincu čustev, ki nam onemogočajo, da bi pravilno uporabljali svoje možgane.

Vseeno je, ali ta čustva vzbujajo uradni govorci, strokovnjaki in politiki na eni strani, ali »alternativci«, ki nam grozijo z nepovratnimi spremembami DNK, nevarnimi cepivi, čipiranjem, odvzemom otrok … Čisto vseeno je, ali vam to, kar slišite, vidite in berete, zbuja skrbi, strahove ali jezo – učinek je enak.

Če vas karkoli in kdorkoli spravi iz tira in vaše življenje postane eno samo premlevanje skrbi, strahov, jeze, užaljenosti …, potem boste le tavali kot kura v megli, ki ne more videti celotne slike.

Konja, ki podivja, je nevarno jahati in tudi od podivjalega uma ni koristi. Da bi nam naša pamet služila, jo moramo znati obvladati, um-miriti in jo pravilno nadzirati. Le tako bomo lahko mirno ocenili 1001 scenarij, teorijo, dokaz, načrt, trditev … Še bolje bo seveda, če bo naš um tako miren, da bomo lahko namesto analize neštetih gradiv ubrali bližnjico in se priklopili direktno na zavest, ki VE.

Informacije, ki jih ne znamo pravilno in mirno preceniti in postaviti na pravo mesto, so le strup in obremenitev. Ne verjamete? Tudi NIJZ v svojem dokumentu Priporočila za ravnanje v karanteni na stalnem/začasnem naslovu (z dne 31. 8. 2020) v odstavku o ohranjanju duševnega zdravja svetuje: »Ob stalnem spremljanju novic boste lahko bolj zaskrbljeni. Zato poskusite omejiti čas, ki ga namenite spremljanju medijskega poročanja o epidemiji. Preverite novice le ob določenem času ali nekajkrat na dan.«

Torej tudi stroka priznava, da nam mediji le generirajo zaskrbljenost, ki slabo vpliva na duševno zdravje. Za informacijo o tem, kaj se dogaja (oz. da se popravim, za informacijo o tem, kaj želijo, da slišimo), zadošča nekaj minut hitrega pregleda novic na internetu. Ogled celotnih informativnih oddaj pa že meji na duševni mazohizem, ki namesto da bi nas opremil z informacijami, le povečuje stiske in zamegljuje um.

Spraznite um in boste vedeli več!


Preberite celotno številko 10/2020 naših tiskanih novic!

Prejšnji članekZačimbe za zdrav imunski sistem
Naslednji članekŽelodova kava

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj