Zanimivo »vrtno mesto« blizu Københavna

Brøndby-Garden-City-from-Google-Earth

Leta 1964 je občina Brøndby, v neposredni bližini glavnega mesta Danske, zagotovila zemljišča in dala soglasje za »izgradnjo« skupnostnih urbanih vrtov. Tako je pričelo nastajati prvih 12 »krožnih vrtnih skupnosti«. Načrtoval jih je danski krajinski arhitekt Erik Mygind, zamišljene pa so bile po vzoru tradicionalnih danskih vaških skupnosti iz 18. stoletja, kjer je središče kroga vaščanom nudilo točko za stike, druženje in socialne izmenjave.

Namen gradnje teh »krožnih vrtnih skupnosti« je bil omogočiti meščanom prostor, kamor se lahko umaknejo iz stresnega okolja bučnih in prenaseljenih blokovskih naselij. Vrtovi omogočajo ne le sprostitev v naravi, temveč tudi vrtnarjenje – vzgojo lastne zelenjave, zelišč in sadnega drevja. Hkrati parcele, zaradi unikatne oblike razporeditve, nudijo najemnikom dovolj zasebnosti (parcele so med seboj ločene z živo mejo), sredina kroga, kamor se »odpirajo« parcele pa predstavlja točko srečevanja, druženja, izmenjave – skratka prostor socialne interakcije in sodelovanja.

Po nekaterih dostopnih podatkih naj bi lokalni predpisi omejevali bivanje najemnikom na šest mesecev na leto. Vendar, ko gledamo posnetke teh nenavadnih skupnosti, se nam zdi, da so dejansko stalno naseljeni domovi, kamor so se preselili meščani, ki jim je stresno mestno okolje presedlo oziroma so si želeli ustvariti mirnejše in bolj z naravo ter s sosedi povezano življenje.

Zanimiva zasnova, koncept in ideja! Le zakaj ne bi bila »ponovljiva« še v kakšnem drugem okolju, kjer hitri tempo in stresni vsakdanjik vse bolj izčrpavata in odtujujeta ne le sosede, temveč tudi družine. Morda bi v takem okolju lažje (ponovno) našli stik z naravo in s samimi seboj?!

Prejšnji članekPredlogi za dopolnitev stanovanjske zakonodaje
Naslednji članekOddaja Dobro jutro: Sanja Lončar o bolnih stavbah

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj