Skupnosti kažejo, kako se odzivati na covid-19, skrbeti za trajnost in podnebje

Sporočilo za javnost

9. junij 2020 – ECOLISE, evropska mreža gibanj in organizacij, ki delujejo na lokalni ravni, napoveduje 4. evropski dan trajnostnih skupnosti s pozivom posameznikom in skupinam, da se pridružijo, posebej v luči odzivov na pandemijo covida-19.

“Pandemija korona virusa je pokazala, kako ključna je vloga skupnosti v času krize – za zagotavljanje preskrbe s hrano in drugih osnovnih storitev, skrb za najbolj ranljive in ohranjanje povezanosti vpričo izrednih razmer,” je dejal Eamon O’Hara, izvršni direktor mreže ECOLISE, osrednje organizatorke dneva trajnostnih skupnosti.

Prožnost, ki je značilna za trajnostne skupnosti, je ključna za kakovosten odziv na pandemijo covida-19, ne le v okviru trenutnih potreb, ampak v okviru dolgoročnejših izzivov, kako nanovo oblikovati družbo in gospodarstvo tako, da bodo v središču nujno potrebni podnebni in širši okoljski ukrepi.

“Četrti evropski dan trajnostnih skupnosti 19. septembra 2020 bo odlična priložnost da se širši družbi pokaže na tisoče skupnostnih pobud iz vse Evrope. Te pobude ustvarjajo svežo vizijo prihodnosti v varnejšem, bolj zdravem, trajnostnem in pravičnem okolju,” sporoča Eamon.

“Letos si želimo čim več dogodkov, ki predstavljajo dolgoročne odzive na krizo, ki je prišla na dan ob pandemiji covida-19. Želimo si pokazati odzive, ki se osredotočajo na trajnost in zmanjšanje podnebnih vplivov. Pandemija je pokazala, kako pomembno je decentralizirano odločanje in porazdeljena, lokalna oskrba z blagom in storitvami. To dvoje marsikje izginja ali pa je zelo ogroženo in potrebno obnove.”

“Kot smo pokazali v Poročilu o aktivnostih na področju podnebnih sprememb in trajnosti, ki jih vodi skupnost, raziskave potrjujejo, da so skupnostne pobude zelo učinkovite pri zmanjševanju okoljskega odtisa, gradnji socialnega kapitala in oživljanju lokalne ekonomije.”

Od prvega evropskega dneva trajnostnih skupnosti leta 2017, pri katerem je sodelovalo 15 držav, se je udeležba do leta 2019 povečala na 27 držav in več sto dogodkov. Letos so različne skupine in organizacije vabljene, da katerikoli dan med 12. in 26. septembrom organizirajo manjše dogodke v živo ali na spletu.

Organizatorje dogodkov vabimo, da svoje dogodke prijavijo na spletni strani evropskega dneva trajnostnih skupnosti (EDSC2020), dostopni v osmih jezikih: hrvaškem, angleškem, francoskem, nemškem, italijanskem, portugalskem, slovenskem in španskem.

Mreža ECOLISE bo ob praznovanju EDSC2020 zagnala nov vseevropski akcijski program, imenovan Skupnosti za prihodnost (Communities for Future – CfF). Cilj programa CfF je navdihovati in opolnomočati lokalne skupnosti po vsej Evropi za povezano odzivanje na okoljske in podnebne izzive.


Dodatne informacije:

Podrobnosti o nacionalnih kontaktnih točkah
Facebook stran: Evropski dan trajnostnih skupnosti
[Facebook dogodek: Evropski dan trajnostnih skupnosti 2020]
Facebook skupina: Skupnosti za prihodnost
Instagram račun: Dan trajnostnih skupnosti
Twitter: Evropski dan trajnostnih skupnosti
Stik: Iva Pocock, koordinatorka za komunikacije, iva.pocock@ecolise.eu

Prejšnji članekNova težava na obzorju?
Naslednji članekRavnovesje je edino zagotovilo varnosti

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj