Avto – priložnost za največji prihranek

Res je, da živimo v času mobilnosti in ta zahteva vse več našega časa in denarja.

Ali sploh veste, koliko vas stane avto? Če imate povprečen avto in povprečno plačo, vas bo verjetno presenetilo, da za njega delate več kot za stanovanje ali hrano. Če ne verjamete, izračunajte sami na aplikaciji društva FOKUS.

In če ugotovite, da dva dni v tednu delate za avto in šele potem začnete služiti denar za stanovanje, elektriko, telefon, hrano … kdaj pa boste prišli na vrsto vi, vaše zdravje, užitek, sprostitev?

Sodobni način življenja in še vedno slaba mreža javnih prevozov v Sloveniji, mnogim povzročata velike težave s prevozom. Električna kolesa, skiroji in podobne sodobne oblike prevozov lahko omogočijo boljšo mobilnost z manjšo porabo časa in denarja. Največ prihranka pa nastane, ko začnemo združevati vozne parke.

Dve osebi morda težko najdeta način, kako uskladiti potrebe le z enim avtom. Ko pa sodeluje šest oseb, praviloma – kot za šalo – ugotovijo, da ne rabijo šestih avtomobilov.

Če vozni park zmanjšajo na štiri avte, bodo prihranili 30 % stroškov. To je na letni ravni občuten prihranek. Omogoča tudi optimizacijo voznega parka.

Ravno to je eden izmed prvih ukrepov skupnosti, ki se lotijo sobivanja. Namesto šestih avtomobilov srednjega razreda so tako v skupnosti v bližini Schwerina ugotovili, da bi jim bolj koristil en kombi, s katerim lahko gredo na izlete ali po nakupih vsi skupaj. Potrebujejo še en majhen električni avto za prevoz po mestu in še eno trpežno terensko vozilo, ko se odpravijo v hribe, ko je treba vleči prikolico ali prevažati večje tovore.

Ko so vse sešteli, so ugotovili, da je skupnost s tem ustvarila več kot 6.000 evrov prihranka na leto, kakovost življenja pa se je le izboljšala.

Vredno premisliti, mar ne?

Prejšnji članekA vi še kupujete? Zakaj pa?
Naslednji članekBi teden na morju za le 100 evrov?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj