Naše pismo Božičku, dedku Mrazu in drugim dobrim ljudem

Veliko bo še treba postoriti, če želimo živeti in se starati v človeka vrednem okolju. Še bolj pa bo treba zavihati rokave, če nočemo, da bi naše zdajšnje »rešitve« kradle prihodnost tistim, ki prihajajo za nami.

Kaj bomo storili za večjo samooskrbo?

Ne zanima nas samooskrba, ki je videti lepa samo na papirju. Zavedamo se, da utegne samooskrba čez noč postati stvar preživetja, zato bomo še naprej ozaveščali, spodbujali in povezovali vse, ki se konkretno ukvarjajo s tem, da imamo vsak dan več kakovostnih semen, sadik, pridelka in znanja.
Številne predloge smo že predstavili strokovnim službam MKGP.

Združeni za Samooskrbo Slovenije* želimo v treh letih potrojiti količino hrane, ki jo kmetje dostavljajo neposredno končnim uporabnikom.
Prirejali bomo tudi dneve samooskrbe in dejavno povezovali resnično lokalne ponudnike z resnično ozaveščenimi uporabniki.

V akcijski skupini, ki jo usklajuje civilna iniciativa EKOCI, pripravljamo osem pilotnih projektov za področje kmetijstva in prehrane. Namesto da bi govorili o tem, česa vse ni mogoče doseči, iščemo poti, kako bi dosegli, da bi potrebne rešitve tudi zaživele. Skupaj moramo poiskati načine, kako ustvariti več obdelovalnih površin, na tistih, ki jih že imamo, pa pridelati več hrane ter porabiti manj krme in surovin za biogoriva.
Iščemo tudi poti do profesionalizacije vrtičkarstva, ki bi vrtičkarjem omogočala, da bi svoje presežke legalno ponujali na trgu.
Tudi v to, da bi čim več znanja, ki ga premorejo društva biodinamikov, permakulturnikov, ekoloških kmetov in zeliščarjev, prenesli na kmetijske svetovalce in odločevalce, ki snujejo razvoj našega kmetijstva, vlagamo ogromno prostovoljnega dela.

Kaj bomo storili za kakovostnejše bivanje?

Problematiko naših hiš, domov za starostnike, stanovanjske politike, neugodne za mlade družine … verjetno že poznate. Tudi na tem področju skušamo razviti čim več rešitev za čase, ki prihajajo. Natančno smo preučili nove predloge stanovanjske zakonodaje, skupaj z vsemi pripadajočimi pravilniki. Ministrstvu za okolje in prostor smo posredovali dopolnitve, ki bi olajšale uvajanje novih oblik bivanja in sobivanja. Še posebno na področju stanovanjskih skupnosti, bivalnih enot in vloge stanovanjskih zadrug si prizadevamo za bolj dodelane zakonodajne predloge, ki bodo dobra osnova za nove rešitve. Hkrati preučujemo dobre prakse na področju sobivanja v tujini in pripravljamo osnove za pilotne projekte.

Kaj bomo storili za manjšo izpostavljenost sevanjem?

Vrtci, šole, pediatrične klinike in porodnišnice nikakor niso kraji za izvajanje genetskih poskusov na najobčutljivejši populaciji. Zato podpiramo prizadevanja, da najbolj ranljive obvarujemo pred mikrovalovnimi sevanji.

Dejavni smo tudi v Gibanju za človeku prijazno tehnologijo. V pripravi je predlog zakonodaje, ki bi ustavila implementacijo 5G, še preden dobimo zanesljive ocene o zdravstvenih tveganjih tovrstnih tehnologij.
Hkrati obveščamo, da bomo nevladne organizacije, posamezniki in strokovnjaki, zbrani v Gibanju za človeku prijazno tehnologijo, 3. marca 2020 v Državnem svetu Republike Slovenije predstavili celotno problematiko ter znanstvene dokaze o tveganjih, ki jih prinašajo mikrovalovna sevanja, neustrezna zakonodaja in zastarele metode ocenjevanja vplivov.

Če še niste podpisali peticije, s katero pozivamo k moratoriju na uvajanje tehnologije 5G, še preden dobimo tehtne in jasne ocene tveganj za človeka in naravo, ki jih prinašajo tovrstne tehnologije, vas prosimo, da to storite čim prej.
Ta peticija je prvi korak pri zbiranju podpisov za vložitev zakonodajnega predloga, ki je v zaključni fazi priprave.

Kaj bomo storili za boljše zdravje na delovnem mestu?

V času, ko imamo prvič po dolgih letih vse več delovnih mest, za katera delodajalci ne najdejo delavcev, so številni ljudje prvič začeli zares razmišljati o tem, da motivacija za delo ni le plača. Medsebojni odnosi, delovno vzdušje, delovne razmere, morebitne nevarnosti za zdravje … in predvsem smisel dela, ki ga opravljamo – vse to je in bo še odločilnejše pri izbiri, komu bomo zaupali najboljši del svojega življenja. Zato številna podjetja vse bolj dejavno razmišljajo o tem, da je samo zdrav in zadovoljen delavec – dober sodelavec.

In kaj pri tem lahko storimo mi? Vse, kar smo v petnajstih letih delovanja delili z vami, želimo posredovati tudi tistim, ki zaradi (pre)zaposlenosti nimajo časa za obiskovanje dogodkov in predavanj. Zato čedalje bolj sodelujemo s podjetji, pripravljamo e-novice Za Zdravje na delovnem mestu, povezali smo se s konzorcijem predavateljev, ki delujejo na tem področju, razvijamo video vsebine …


 

Povrhu smo v letu 2019 priredili več kot 50 brezplačnih predavanj, 2 brezplačna seminarja, izdali 1 priročnik, 9 rednih številk brezplačnih novic, 2 izredni številki, 40 tedenskih e-novic, preuredili spletni portal in posneli 29 video prispevkov.

Za vse to gredo ure in ure, dnevi in dnevi našega življenja. Ne štejemo prevoženih kilometrov, klicev, odgovorov na elektronska sporočila … To, kar delamo, delamo z veseljem in s hvaležnostjo, četudi pogosto ugotovimo, da ima dan premalo ur.

Letos sta nam dve ministrstvi potrdili status društva, ki deluje v javnem interesu. Najraje pa bi videli, da nas »potrdite« tudi vi. Kako?

Tako, da nam namenite del svoje (že plačane) dohodnine, nam pošljete kakšno poštno znamko, ponudite kakšno uro svojega prevajalskega, lektorskega ali pravniškega znanja, nam pomagate pri organizaciji dogodkov …

Še veliko bo treba narediti. Vsega resnično ne zmoremo sami. Z vašo pomočjo bo svet lepši!

 


* Združeni za samooskrbo Slovenije smo: Sončni grič, društvo za trajnostno kulturo bivanja, Hrvoji; Društvo Ognjič – za naravno in kvalitetno življenje; Društvo za skupinske nakupe ekoloških proizvodov Eko tim; Zavod mladi podjetnik, so.p.; Društvo ekoloških pridelovalcev in predelovalcev Istre.

Prejšnji članekKatere začimbe nas grejejo?
Naslednji članekZdravi prazniki brez slabe vesti

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj