Namesto domov za ostarele v vsaki soseski ena sobivalna skupnost!

3148
Residents of an assisted-living facility tend their gardens in wheelchair accessible containers.

Kako bi lahko rešili težave s samooskrbo in ohranjanjem dostojnega staranja na najbolj enostaven, najcenejši in najbolj human način?

Irena Rotar pravi:

“V vsaki večji vasi ali večjem zaselku bi postavili večjo hišo za 8 do 10 ljudi, ki bi bili čim bližje svojemu okolju. Sobivanjske skupnosti lahko združujejo prijatelje, ki imajo skupne konjičke in se med seboj dogovorijo, da bodo živeli v eni hiši, kjer si porazdelijo stroške. Vsak ima svojo zasebnost in skupni prostor za druženje. V več krajih v Sloveniji je že nekaj takšnih praks.”

Več o tem in še marsikaterih drugih zanimivih rešitvah izveste v intervjuju z Ireno Rotar na Radiu Prvi.

Prisluhnite!


Irena Rotar je neodvisna aktivistka samooskrbe. Je borka za trajnostne koncepte, vizionarka samooskrbnih verig s hrano in drugimi dobrinami. Je zagovornica pravične ekonomije. Podpornica sobivanjskih skupnosti. Soustanoviteljica gibanja in gonilna sila Ekoci Ekološke civilne iniciative, ki želi aktivirati čim več ljudi. Je pobudnica in kreatorka številnih dogodkov in projektov, med drugim projekta Štafete semen. Promotorka trajnostnih alternativnih načinov pridelave hrane. Spoštuje znanja naših prednikov in dediščino, ki so nam jo zapustili. Bila je nominirana za Žensko leta 2015. Je soavtorica knjig Sveža zelenjava 365 dni v letu in Samooskrba v praksi – manj površin več pridelka, napisala je veliko člankov in nastopala v več medijih. Vključuje se v delovanje lokalne skupnosti, skupaj z nevladniki pa pobude naslavlja tudi na vlado in pristojna ministrstva.


Več o različnih oblikah sobivanja in primerih dobrih praks najdete v rubriki Sobivanje.

Prejšnji članekJuha za zajtrk?
Naslednji članek222 zvijač, kako zaspati
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

1 komentar

  1. V letu 2021 se pogovarjata o sobivali skupnosti ? Pa kaj je z vami narobe, ta vlak je mimo, zdaj je trend izolacija in narava, noben noče sobivanja z ljudmi !

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj