Zelišča v novembru?

Kras, zelišča, herbs

November 2022 – Tudi zelišča očitno doživljajo podnebne spremembe in letos še v pozni jeseni zelenijo in odganjajo, tako vrtna kot divja. Seveda je odlično, da jih lahko še vedno uporabljamo, a moramo biti pozorni na to, kaj dejansko vsebujejo.

Če zdravilne rastline jeseni znova odganjajo, ali so v njih torej spomladanske snovi ali so še vedno jesenske? Pri tistih, ki jih uporabljamo kot začimbe, to ni tako pomembno. Pri tistih, ki jeseni vsebujejo več škodljivih snovi, kot je npr. tujon v žajblju in pelinu, pa moramo biti previdni.

Enako velja za korenine. Namesto da bi se polnile, kar ponavadi počno v tem času, se ponovno praznijo, saj so moči rastline usmerjene v poganjanje novih listov. Torej korenine ne vsebujejo snovi, ki bi jih od njih pričakovali.

Kaj torej storiti v teh časih, ko zakoni narave očitno ne veljajo več? Na to vprašanje je odgovarjala Sanja Lončar v oddaji Zeliščarnica na Radiu Maribor.

Prisluhnite!


Podrobnosti o uporabi zelišč v zdravilne namene izveste v spletnih delavnicah Naredi sam na Delavnice.zazdravje.net, ki jih odlikujejo preproste in razumljive razlage ter natančni video prikazi postopkov.

Preberite tudi:
Zelišča, ki pomagajo blažiti stres
Žajbelj – vredno si je vzeti čas in ga resnično spoznati
Kako pomnožiti moči zelišč in začimb z ustvarjanjem mešanic?

Prejšnji članekBučni piškoti
Naslednji članekEterična olja in njihovo energijsko delovanje za več odpornosti

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj