Začetek poletja je priložnost za od-ločitve

502
Single beautiful senior woman in white rolled up long sleeve blouse practicing breathing exercises outside with eyes closed on green grass with copy space

Mesec Rožnik (čas, ko so vrtnice v razcvetu) nas obdarja z obiljem rastlin in moč sonca je na vrhuncu. To je priložnost, da združimo nasprotja in se od-ločimo, kako naprej! Čas poletja je tukaj in z njim Kresna noč s svojimi starodavnimi sporočili. Letos (2020) je čas poletnega solsticija zaznamovan še s sončevim mrkom, mlajem, retrogradnim Merkurjem … z negotovimi časi zaradi sprememb (večjega zavedanja po koronavirusu). Znanstveniki ta čas imenujejo antropocen, to je geološka doba, kjer smo ljudje postali ključna sila v preoblikovanju narave.

Zvečer, ko zaključim dan, se zazrem v nebo. Prve zvezde mi je pokazal stari ata in od takrat me navdušujejo. Preplavi me spokojnost in rada opazujem ta utrip življenja … Na prvi pogled se nam zdi, da zvezde mirujejo, vendar so še kako hitre in oddaljene! Pravzaprav zrem v preteklost in ujamem trenutek tukaj in zdaj. Saj vemo kajne, ko se zazrete v Luno, se zazrete 1 sekundo v preteklost, ko vidite Sonce, našo veličastno zvezdo, zrete v preteklost 8 minut. Vse to, kar vidimo, na neki način je, ne neki drugi pa ni … – lahko je samo vpogled v preteklost, privid … ravno kroženje Zemlje nam kaže popačeno sliko, da se Sonce premika po nebu. Kaj je torej merilo zdravega razuma, saj se dojemanje resničnosti kaj hitro popači, sploh če si priredimo resnico!?

Po moje je to notranji ritem, ki je ubran v rahločutni odgovornosti, v plesu z zvezdami in vesoljem v nenehnem gibanju … Gibanje? Naj vam osvetlim nekaj podatkov: Zemlja se vrti okoli svoje osi (465,12 m/s – to sta dan in noč) in kroži okoli sonca (30,287 km/s – leto), tudi Sonce kroži po galaksiji in naša galaksija Mlečna cesta ravno tako … Planetov v našem osončju in Lune nisem omenjala. Naša galaksija je le ena od množice zvezd, ki jih vidimo na nebu … Neverjeten ples v ubranosti! In to ubranost so v davnih tisočletjih (ravno z opazovanjem sonca) zarisali kot simbol Jin & Jang.

Rada poudarjam, kako je pomembno, da naša energija ali elektrika v telesu ves čas kroži, da smo pretočni – tako v prebavi kot v krvnem, limfnem obtoku, kot v svojih mislih, dihu … Tudi zato uživam v svojem delu. Naj bo to izvajanje masaže, vodenje vadbe, tapkanje … Vsi ti pristopi urejajo pretočnost. In ponovno vam priporočam vse to! Poznavanje vsega tega ne pomeni, da sem sama vedno usklajena, poskušam pa biti to, kar sem.

Sploh v tem času nas večina teži k ponovnemu zagonu poslovnih dejavnosti, ki nam omogočajo vsakdanji kruh. Vemo, kje smo, toda mar se res zavedamo svoje veličine? Res lahko prevzamemo odgovornost (mislim tudi na izkoriščanje narave, do posledičnega izumiranja različnih vrst …). Smo ubrani z življenjem? Včasih želimo nekaj izsiliti, prehiteti, nadzorovati, toda ne gre … Zakonitosti življenja (mislim na temeljne zakone) se ne da preseči, čeprav je naš vpliv zelo velik. O tem se še vedno prepiram z mojstrom Martinom Kojcem, ki govori (tudi) o predaji veliki prasili – hm, morda je to ravno tista sila, ki poganja naše vesolje?!

Dobro je, da si vzamemo predah in tudi da predamo svojo namero. Včasih moj pristop ni najboljši in vaš odziv mi to pove, kar le pomeni, da ga vedno lahko spremenim … do večje ubranosti.

Dih je most, ki povezuje duhovni svet z materialnim. Z dihanjem prenašate svojo duhovno hrano v telesni jaz, ki oskrbuje vašo dušo, um in telo. Globoko dihanje je sorodno počitnicam, zato slednjim drugače pravimo tudi ‘Predah.’ Postanite pozorni na svoje dihanje. – Doreen Virtue, Angelski napotki za vsak dan

Za premišljevanje ne spreglejte prispevka Nasmehnite se svojemu notranjemu soncu, kjer so vam na voljo starodavne modrosti s priporočili za več ubranosti v poletnem času in meditacijo.

Prejšnji članekVitamin C poleti?
Naslednji članekSlovenska biodinamična kmetija v ožjem izboru za evropsko nagrado Rural Inspiration Awards!
Helena Cesar je ustanoviteljica centra Žarek, kjer deluje že deset let in povezuje več pristopov. Poškodba leta 2000 jo je spodbudila, da je začela raziskovati in se izobraževati v smeri starodavnih in alternativnih tehnik ter stopila na svojo pot kot maserka, inštruktorica vadbe, izvajalka metode EFT, založnica, predvsem pa ljubiteljica življenja. Sama pravi: »Ker želim živeti v svetu prebujenih in pokončnih ljudi, ki smo povezani s seboj, drugimi in naravo, je moje poslanstvo v ljudeh prebujati notranjo moč, jim predati orodja, jih podpreti … z namenom, da bi bili to, kar so: soustvarjalci lepšega sveta.«

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj