Vzgojimo svoj ameriški slamnik

ameriški slamnik, cvetje echinacea flowers

Škrlatna ehinaceja ali ameriški slamnik je ena od rastlin, ki jih je še posebej vzljubil tudi švicarski naturopat Alfred Vogel. Deloma smo zaradi njegove ljubezni do te rastline ameriški slamnik vzljubili tudi pri nas. Če še ne veste, kako se ameriški slamnik lahko vzgoji na domačem vrtu, je še vedno čas, da se podučite in to storite zdaj.

Moči ameriškega slamnika

Danes je tudi po zaslugi podjetja Bioforce, ki ga je ustanovil Alfred Vogel, ameriški slamnik ena najbolj raziskanih zdravilnih rastlin na svetu. Dokazano pomaga varovati pred prehladnimi in gripoznimi obolenji, učinkovito podpre imunski sistem pri okužbi s tipičnimi virusi prehlada ali gripe, uravnava delovanje imunskega sistema (prešibkega spodbudi, premočnega umiri), skrajša čas prehladnega obolenja za 1,5 dneva, za več kot 60 % zmanjša simptome akutne okužbe dihal in izboljša zdravljenje (kar pomeni, da ob zaključku viroze ne bomo le brez simptomov bolezni, temveč bo naš imunski sistem tudi okrepljen), je varen in učinkovit tudi za dolgoročno preventivo in zdravljenje.

Vendar pozor! Zgornje navedbe, se nanašajo na edinstven pripravek iz ameriškega slamnika, ki ga danes še vedno izdelujejo po nespremenjeni recepturi in načelih Alfreda Vogla. Tudi najnovejše študije namreč potrjujejo dejstvo, da najmočneje delujejo prav standardizirani alkoholni izvlečki iz sveže cele rastline (korenina + zel). Čaj, stisnjen sok in podobni pripravki iz ameriškega slamnika ne bodo tako učinkoviti. Da pa bi lahko po recepturi Alfreda Vogla naredili svojo zdravilno tinkturo, je najprej potrebno ameriški slamnik vzgojiti. Za to potrebujete dobro voljo, vrt s sončno lego, pognojeno zemljo, semena ameriškega slamnika in brikete iz kokosovih vlaken (ni nujno).

Gojenje ameriškega slamnika

Ameriški slamnik lahko sejemo od februarja do junija. Seveda, če ga sejemo bolj zgodaj, bo imel tudi dovolj časa, da še isto leto zacveti. S setvijo v juniju pa bo rastlina zacvetela drugo leto. V podjetju Bioforce s setvijo ameriškega slamnika v rastlinjaku pričnejo marca. Nadzemne dele rastline pa nabirajo, ko je ta stara dve leti.

Semena ameriškega slamnika lahko sejemo na več načinov. Enega od načinov nam je zaupal tudi Andreas Ryser, nadzornik gojitve v podjetju Bioforce.

Lahko pa ga vzgojimo tudi na sledeč način. Brikete (npr. iz kokosovih vlaken), ki jih lahko kupite v vseh prodajalnah s pripomočki za vrt, namočite v vodi. V 10 minutah se napijejo in so pripravljeni za setev. V sredino briketa vstavimo 1 seme in ga na rahlo prekrijemo s kokosovimi vlakni, tako da svetloba prehaja do semena. Ne potiskamo ga pregloboko, da mu ne otežujemo kalitve. Prednost takšnih briketov je večje zadrževanje vlage kakor v navadni zemlji, kar semenom omogoči ustrezne pogoje za kalitev. Vseeno pa moramo tudi tu skrbeti, za redno dodajanje vode.

Tako posajena semena postavimo na temen in topel prostor (približno 20 ºC) do vzklitja. Semena klijejo od 5 pa tudi do 21 dni. Ko vzklijejo, jih postavimo na svetel topel prostor. Če seme ne vzkali, je možno, da ni doživelo kalitvenega impulza oz. je še v fazi spanja. Če semena niso bila hranjena na hladnem, jih je potrebno dati za nekaj časa na hladno v hladilnik ali zamrzovalnik. Rastlina tako zazna, da je obdobje mraza oz. zime že mimo in ob dvigu temperature ter prisotnosti vlage in kisika vzklije. Večina rastlin zmernega pasu potrebuje ohladitev semen na 0 do 10 ºC, da semena ob dvigu temperature lahko vzklijejo.

Iz semena najprej izrasteta dva klična lista, nato pa prvi pravi listi. Ko je rastlinica visoka od 10 do 20 cm, jo lahko presadimo na prosto. Izberemo sončno lego in pognojeno zemljo. Ena od druge naj bodo odmaknjene približno 45 cm. Pri izbiranju primernega mesta upoštevajte tudi to, da odrasla rastlina doseže tudi do meter in pol višine.

Še posebej v vročih mesecih moramo paziti, da se ne posuši, zato jo ustrezno zalivamo, vendar ne preveč, da je ne napadejo plesni ali druge bolezni. Tako vzgojena rastlina bo šele v naslednjem letu cvetela in bo godna za nabiranje nadzemnih delov rastline (cvet, listi), ki jih bomo uporabili za pripravo tinkture po recepturi Alfreda Vogla.


Postopek priprave tinkture:

Iz nadzemnega dela rastline: Kako pripraviti tinkturo iz škrlatne ehinaceje (ameriški slamnik)?

Iz podzemnega dela (korenine): Priprava “pametne” tinkture iz škrlatne ehinaceje

Še več o ameriškem slamniku in njegovi uporabi lahko preberete v priročniku Naravne rešitve za težave z virusi. Če imate raje video posnetke, pa vabljeni k ogledu spletne delavnice Naravne rešitve za krepitev protivirusne obrambe.


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka informacijskega središča Zazdravje.net.
Prejšnji članekZ bosonogo hojo do več »svetlobe« oz. zdravja
Naslednji članekKdo bo patentiral umetno sonce?
Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka, predavateljica za strokovno in laično javnost, avtorica številnih člankov o preverjenih naravnih in celostnih rešitvah različnih težav človeka in živali ter soavtorica priročnikov projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (Kako zmanjšati porabo antibiotikov?, Vojna ali mir z bakterijami, Adijo, prehladi, Obvladajte kandido, Uravnajte ščitnico, Konec zgage, Resnice in zmote o maščobah, Resnice in zmote o holesterolu, Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Resnice in zmote o zdravju zob, Resnice in zmote o kandidi ter Resnice in zmote o osteoporozi). Zdrav ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Ko zdravje zapravimo, pot nazaj ni vedno enostavna. Ko se nam pojavijo blažje ali pa hujše težave, se lahko znajdemo na neštetih razpotjih. Takrat se nam porajajo številna vprašanja, dvomi, negotovosti, omahovanja ... Zgodi se, da ne vemo, v katero smer je potrebno zapeljati, kje začeti, kako se znajti v poplavi informacij, kaj uživati, katerim prehranskim dodatkom in naravnim zdravilom zaupati, kje vse iskati vzroke nastalih težav, kako sploh ločiti vzroke od posledic, kako aktivirati samozdravilne moči telesa itd. Če ste pripravljeni pristopiti k celostnemu in naravnemu načinu in pri tem potrebujete podporo, vam društvo Združenje za obuditev celostnega človeka nudi brezplačne on-line posvete. Ima zdravstvene težave vaš kuža ali muca? Tudi zanje vam nudimo posvete. Stik z društvom ali avtorico: zaobuditevcloveka@gmail.com, 031 214 045, FB: @zaobuditevcloveka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj