Vzbrst pomladi in zdrava pamet

739

25. marec 2020 – Kar nisem našla pravih besed v teh dneh in sem se umaknila vase in v naravo. Narava zdravi s svojim zelenjem, s prebujanjem, obljubo življenja, ki se obnavlja.

Zavedam se odgovornosti pisanja, ki naj bi bilo predvsem spodbudno in nas morda pripravilo k premiku v razmišljanji in tudi v delovanju – z namenom, da ohranjamo v sebi mir in zdravo pamet ter negujemo človečnost. Pravzaprav pa smo kar oblegani z novicami, z e-pošto, sporočili in tudi z raznimi ponudbami – sama vsekakor delam selekcijo in tukaj uporabljam odziv svojega telesa – če začutim vznemirjenje, potem vem, da to ni zame. Skrajnosti povsod – v medijih, v izražanju strahu, tudi v ignoranci, v objavah na družabnih omrežjih … Seveda spremljam poročila 1x dnevno, vendar s pravo naravnanostjo. Pa so me spodbudile stranke, ki so me in me še kličejo, ko se znajdejo v raznih stiskah. In ne, nikoli ne pišem, ker je to potrebno, temveč ko začutim, da je prav, da nekaj podelim z vami.

Zunaj sije toplo sonce kljub ohladitvi – narava se prebuja in preprosto je prišel čas, ko ni več časa za odlašanje.

Sprejeti je treba stanje, kakršno je, in storiti vse, da zajezimo širjenje okužbe (kar nas mediji redno opozarjajo). Želim poudariti še kako pomembno zajezitev, to je zajezitev slabih misli. Saj vsi dobro vemo, da energija preprosto sledi misli. Misli so naše najmočnejše orodje – seveda v okviru naravnih zakonitosti. Tokrat vam priporočam v branje knjigo Anasta (zbirka Zveneče cedre Rusije), ki je bila napisana za leto 2012 – za leto pričakovane apokalipse. Maria Ana Kolman je v recenziji knjige zapisala: »Zgodba o Anastinem boju z ledenikom je pravzaprav zgodba o človekovem boju z zlom, s temnimi silami, ki se v življenju odražajo kot bolezen, žalost, osamljenost, beda in obup. Nesmiselno se je proti tem silam bojevati z merjenjem moči in usmerjati svojo misel proti njim, kajti naše misli so hrana tem silam. Misel je treba usmeriti v aktivno ustvarjanje podobe in stanja zdravja, radosti, ljubezni, blaginje in sreče.

Tako kot je silna misel drobne deklice Anaste, s katero je ohranjala podobo svoje cvetoče doline in svoje Domovine, stopila velikanski ledenik, tako lahko sleherni med nami s svojo lastno mislijo ustvarja podobo lastne sreče in svoje srečne Domovine! Sposobnost ustvarjanja lastne usode s pomočjo lastnih misli ima vsak, le da se tega ne zavedamo. To sposobnost je treba le ozavestiti, se je torej zavedati in jo uporabljati!« Več tukaj.

Vsaka sprememba se vedno začne pri meni! Kako naj v poplavi dogajanja in strašnih scenarijev ohranim mirno kri, sploh, ko se je stresla zemlja in nas pretresla še bolj?! Nam na srečo ni hudega, vendar nam je nemoč pred širitvijo bolezni in pred tresočo zemljo zamajala temelje. Posledica tega je povečan stres, v telesu divjajo razne biokemične reakcije … posledično pa imamo oslabljen imunski sistem, da o psihološkem ne govorim. Priporočam vam primerno dnevno rutino – o tem sem že pisala v predhodnih novicah – pa si vseeno še enkrat  poglejte v prispevku Zvončki in trobentice.

Vem, da je lahko reči, pa vendar skrajni ukrepi zahtevajo skrajne rešitve, ki naj vam bodo dokaj prijazne in vam bodo prinesle notranji mir ter ohranjale samospoštovanje. Ob-redi postavljajo stvari v red, četudi so to samo dihalne vaje ob določeni uri, primerna vadba … Hvaležnost je največja oblika sprejemanja. Ob sprehodu v naravo sem nabrala nekaj divjink (vas prosim, da ne pretiravate v nabiranju) in občudovala čudovite močvirske tulipane. Spet se lahko učimo in naučimo prisluhniti Stvarnikovi abecedi …, več časa imamo za pripravo čudovitih obrokov, več časa imamo za pristne pogovore … – za stik s seboj in negovanje čuječnosti. Ponujam vam izziv: naštejte vsaj pet stvari za katere ste hvaležni in občutite to energijo v telesu! Ohranjajte jo!

Zdrav življenjski slog je osnova za ohranjanje zdravja na več ravneh. In ker je pomlad čas čiščenja – ni potrebe, da se lotite velikih čistilnih akcij v stanovanju, saj boste dosegli nasprotno, pojdimo po vrsti … (Navdih predstavitve po sklopih sem našla japonski knjižici Pravila prečiščenja, Katsuzo Nishi.)

1. Čiščenje telesa
2. Čiščenje čustev
3. Čiščenje misli
4. Čiščenje uma
5. Čiščenje okolice
6. Čiščenje telesa

Popolno zdravje je naravno stanje. Prečiščevanje organizma spomladi je pomemben dejavnik za okrepitev zaščitnih moči telesa ter zdravje samo. Spomladi so nam v pomoč mlade rastline (poganjki rmana, regrat, čemaž, bršljanasta grenkuljica, poganjki hrena, mladi vršički kopriv …). Hrana nam daje potrebne snovi za gradnjo organizma, obnavljanje, ohranjanje reda in potrebno energijo. Hrana, ki je pripravljena z ljubeznijo, nam nahrani še dušo. Hrana, ki pa je postana in pripravljena brez občutka, pa nam zagotovo v telesu pusti sledi in nečistoče. Kakšna je vaša prebava – ste dovolj pretočni? Dobra prebava je vsekakor predznak zdravja! Opazujte svoje vhodne in izhodne enote, opazujte se, ko jeste, žvečite … – katere okuse občutite? Kaj pa vaš ‘bauhec’, je zadovoljen? Kako se počutite po hranjenju? Ste utrujeni ali imate dovolj energije? Obudite čuječnost tudi pri teh preprostih opravilih, ki so bistvena za dobro počutje. Nadaljevanje bo sledilo …

Brez domače naloge ne gre – vaja za pomirjanje

Preprosto vstanete, noge naj bodo v širini bokov, telo je sproščeno, z zavedanjem točke pod popkom, roke so sproščene ob telesu, ramena so sproščena, obraz je svetel …, dlani so obrnjene naprej in odprte. Globoko vdihnite – miselno usmerjajte vdihnjeni zrak v dlani, ki ju nato stisnete v pest – v pest pa stisnete vse vznemirjenje. Miselno te težke misli pretvorite v pesek. Razprite dlani in stresite pesek. Vajo lahko ponovite trikrat zapored!

Ostanite zdravi, objem po soncu, luni ter zvezdah – kmalu se spet beremo.

Prejšnji članekZakaj se kuža praska? Kako pomagati psu pri alergijah?
Naslednji članekSkupaj za več samooskrbe
Helena Cesar je ustanoviteljica centra Žarek, kjer deluje že deset let in povezuje več pristopov. Poškodba leta 2000 jo je spodbudila, da je začela raziskovati in se izobraževati v smeri starodavnih in alternativnih tehnik ter stopila na svojo pot kot maserka, inštruktorica vadbe, izvajalka metode EFT, založnica, predvsem pa ljubiteljica življenja. Sama pravi: »Ker želim živeti v svetu prebujenih in pokončnih ljudi, ki smo povezani s seboj, drugimi in naravo, je moje poslanstvo v ljudeh prebujati notranjo moč, jim predati orodja, jih podpreti … z namenom, da bi bili to, kar so: soustvarjalci lepšega sveta.«

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj