Vrtnice so dobro obrodile

357
vrtnice, vrtnična marmelada

Junij 2023 – To leto je monilija vzela svoj davek na številnih drevesih češenj in sliv. Tudi drugega sadja bo manj. Še vedno pa je povsod okrog nas obilje, ki samo čaka na vse, ki ga znajo prepoznati. Eden od največjih zakladov mojega vrta so vrtnice.

Te dni iz njih izdelujemo zdravilne in gurmanske pripravke vseh vrst. Če še vedno niste odkrili, kako okusne so lahko vrtnice, predlagam, da prijateljevanje z njimi začnete z nekaj preprostimi recepti.

Spoznajte okuse vrtnic

To, da se vrtnice razlikujejo po vonju, zatrdno veste. Večje presenečenje je, da se precej razlikujejo tudi po okusu. Tako kot imajo jabolka zlati delišes, topaz in bobovec povsem različne okuse, se tudi vrtnice razlikujejo po aromi, kislosti in grenčinah. Mi ne verjamete na besedo? Osmukajte nekaj cvetov dišečih neškropljenih vrtnic, tj. odtrgajte le cvetne lističe, in jih namočite v vrču vode. Pustite jih stati nekaj ur ali čez noč – in dobili boste odlične napitke za poletne dni.

Vrtnice prijetno hladijo, znižujejo raven stresnih hormonov, preprečujejo okužbe v prebavilih, delujejo protivnetno … in še bi lahko naštevali. Pitje napitkov iz vrtnic bo vaše intimno razmerje s temi čudovitimi rastlinam dodatno poglobilo – spoznali jih boste tudi prek potenciala, ki večini ljudi ostaja skrit.

Pri nas vrtnice uživamo kot dodatek pestom, solatam, slanim namazom in solatnim polivkam. Iz njih izdelujem vrtnično sol za začinjanje jedi, alkoholne izvlečke za regeneracijo živčevja, hidrolat za kožo, sladka krona pa je vrtnična marmelada.

So VAŠE že odcvetele?

Preden žalostno ugotovite, da ste spet zamudili, vam bom zaupala še eno skrivnost. Veje imajo tik po cvetenju največji potencial za nove potaknjence. Zato je obrezovanje po cvetenju, zlasti pri starih sortah, zelo koristno opravilo. Odrezane veje namesto na kompost potaknite na senčno in vlažno mesto ter si tako z nekaj malega sreče in pozornosti ustvarite nove vrtnice. (Natančni napotki za razmnoževanje so tudi del spletne delavnice Pripravki iz vrtnic za dušo in telo.)


Preberite tudi:
Lahko vrtnica odžene sivino v duši?
Stare sorte vrtnic – vonj, ki dela čudeže
Vrtnice – mojstrice obvladovanja stresa

Prejšnji članekŠentjanževka je prava sončna zakladnica
Naslednji članekNa dopust(u) brez (prebavnih) težav
Sanja Lončar že od leta 2005 vodi največje slovensko nevladno gibanje – projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki raziskuje številne naravne rešitve za težave sodobnega človeka. Je urednica in soavtorica 23 knjižnih uspešnic, od katerih je 7 prevedenih v nemški jezik: Naravne rešitve za težave z virusi (2021), Samooskrba v praksi (2020), Kako do več energije (2019), Sveža zelenjava 365 dni v letu (2018), Zdravilna moč začimb za otroke (2018), Naravne rešitve za bolečine (2018), Kako ohraniti možgane (2017), Uravnajte ščitnico (2017), Ščepec ustvarjanja (2016), Naravne rešitve za radiacijo (2016), Konec zgage in ostalih želodčnih težav (2016), Adijo prehladi (2016), Ščepec vedenja (2013), Ščepec rešitve (2012) ... Deluje kot predavateljica, publicistka, urednica, novinarka in raziskovalka. Predava in vodi seminarje za strokovno in splošno javnost v Sloveniji, na Hrvaškem v Avstriji in Nemčiji. Vodi tudi informacijsko središče Zazdravje.net in izobraževalni portal Delavnice.zazdravje.net ter ureja tiskano glasilo Zazdravje.net.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj