Vrtnice – mojstrice obvladovanja stresa

Veliko je načinov in poti za obvladovanje stresa. Tako kot smo med seboj ljudje različni, tako so različni tudi načini, s katerimi lahko obvladamo ali vsaj olajšamo svoj stres. Nekaterim pomaga šport, drugim glasba ali meditacija, obstaja pa tudi pot, ki je v literaturi poimenovana kot »kraljevska pot«. To je pot vonja, ki nas skozi povezavo z nami samimi s pomočjo vonjev uči tudi obvladovanja stresa v vsakdanjem življenju.

Kako zaznavamo vonj?

Eterična olja delujejo na nas s pomočjo čuta vonja in imajo zato neposreden vpliv na možgane. Lahko spremenijo razpoloženje, povečajo sposobnost pomnjenja, delujejo sproščujoče ali spodbujevalno.

Vonj zaznavamo s posebnimi vohalnimi receptorji v vohalnem epiteliju na vrhu nosu. Ko vohamo, se kemikalije v zraku raztopijo v sluzi, ki prekriva epitelij. Nevroni receptorjev v vohalnem epiteliju zaznajo te vonjave in pošljejo signale po vohalnih poteh do možganov. Vonj neke spojine zaznamo, če je hitro hlapna, dobro topna v nosni sluznici in so v njej prisotne funkcionalne skupine, ki se vežejo na vohalne receptorje.

Princip delovanja vonja na čustva

Povezava med našim vohom in čustvi je drugačna kot pri drugih čutilih, saj so živci vohalnega sistema neposredno povezani z možganskimi strukturami limbičnega sistema. Limbični sistem je evolucijsko gledano najstarejši del možganov, ki nadzoruje čustva, obnašanje in shranjevanje spomina.

Vohalna informacija ne potuje samo v limbični sistem, ampak tudi na možgansko skorjo, kjer se odvijajo zavestne misli. Vonji lahko sprožijo tako pozitivna kot negativna čustva, saj so arome povezane s specifičnimi spomini. Uporaba vonja je zato lahko programiran pristop k doseganju želenih čustvenih stanj in tudi k umirjanju stresa.

Skrivnost je v pravilni izbiri sorte vrtnic

Vrtnice imajo dolgo zgodovino uporabe v različne zdravilne namene. Ker slovijo zaradi svojih sposobnosti lajšanja čustvenih težav, harmoniziranja hormonov, blagodejnega učinka na kožo in dihala, afrodizičnih sposobnosti in še kaj bi se našlo, bi bilo škoda, če njihovega mojstrskega vpliva na naša telesa in čustva ne bi pravilno uporabili.

Ni vseeno, katere vrtnice uporabimo, če se želimo dotakniti naših čustev. To se lahko zgodi le, če ima vrtnica v svojem cvetu tiste omamne vrtnične arome, ki jih opevajo pesniki in o njih pišejo pisatelji vseh časov in vseh civilizacij. Moderne hibridne vrtnice, ki prevladujejo v naših zahodnjaških cvetličarnah, so te vonje žal izgubile.

Vonji so se iz cvetov vrtnic izgubili nekje na poti hibridiziranja izvornih sort. Žlahtnitelji so od 18. stoletja naprej intenzivno hibridizirali stare sorte vrtnic. Ustvariti so želeli sorte, ki bi večkrat pocvetale in katerih osamljeni cvetovi na koncu vejic bi v vazah izumetničenih domov delovali urejeno. Moda hibridnih vrtnic je šla tako daleč, da je skoraj popolnoma izrinila stare dišeče sorte vrtnic. Samo entuziazmu nekaterih zbiralcev in ljubiteljev vrtnic se lahko zahvalimo, da so se te sorte vrtnic ohranile.

Stare dišeče sorte vrtnic boste našli med vrtnicami iz razredov damaščank, burbonk, galk, čajevk, portlandk, centifolij, mahovk in drugimi. Ne dišijo torej samo najbolj znane damaščanke, dišeče sorte najdete tudi med ostalimi vrtnicami.

Dovolj je, da vrtnice vohamo

Eterično olje vrtnice in tudi z eteričnim oljem bogat kakovosten hidrolat vrtnice imata sposobnost harmoniziranja in umirjanja. Pogoj za to je, da gre za kakovostne izdelke brez škodljivih dodatkov, vrtnice pa so vzgojene v čistem naravnem okolju. Veliko sodobnih raziskav je potrdilo izkustveno modrost starih narodov, ki so vrtnične izvlečke uporabljali za ta namen. Vrhunski vonj vrtnice redkokoga pusti ravnodušnega.

Za globlji vpliv na čustva seveda ni dovolj en vdih tega vonja. Ustvariti je treba svojo redno dnevno rutino in jo ponavljati daljše obdobje. Čustveno neravnovesje, ki bi ga radi olajšali, gotovo ni nastalo čez noč, zato ga tudi harmonizirati ne morete z nekaj vdihi. Poiščite si torej svoj miren kotiček, se na svoj način umirite in nekaj minut vdihujte vonj vrtnice. Počutite se ob tem nadvse prijetno in sproščeno. Ko končate z vohanjem, ostanite še nekaj minut v miru povezani s tem vonjem, nato pa se vrnite v vsakdanje življenje.

Ta droben ritual lahko po želji obogatite z izbrano glasbo, svetlobo in predmeti po vaši izbiri. Če ga boste dovolj zavzeto ponavljali, boste z vonjem vrtnice ustvarili dišeče »sidro« v vaši podzavesti. Kadarkoli ga boste zavohali, bo to »sidro« poskrbelo, da se boste počutili umirjeno in sproščeno, kot ste se počutili ob vašem ritualu ustvarjanja »sidra«.

Ko boste ta postopek obvladali, lahko vonj vrtnice postane vaš stalni spremljevalec. Imejte ga pri roki v obliki razpršila ali parfuma in kadarkoli ga boste potrebovali, ga samo preprosto nekajkrat vdihnite. Pomaga vam lahko prebroditi obdobja negotovosti, ki jih v teh časih res ni malo. Si lahko predstavljate bolj prijeten način umirjanja in premagovanja strahov kot z vonjem vrtnice?


Vrtnice imajo mnogo moči – oglejte si še več prispevkov o njih.
Bolj poglobljeno lahko berete o njih tudi v knjigi Ščepec védenja.
Če imate raje video prikaze in natančna navodila, kako si lahko sami izdelate zdravilne pripravke in kulinarične dobrote iz vrtnic, pa vam toplo priporočamo ogled spletne delavnice Pripravki iz vrtnic za dušo in telo.

Prejšnji članekSamooskrbni in brezskrbni
Naslednji članekKako do potrebnih beljakovin?
Eva Nedelko je certificirana holistična aromaterapevtka, ljubiteljica starih dišečih sort vrtnic, destilerka lastne linije energijsko polnih eteričnih olj EYWINEO, avtorica člankov in predavateljica. Je ljubiteljica narave in ozaveščenega načina življenja ter lastnica Dišavnega vrta pri Vidi, odprtega za javnost.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj