Vrtnica – za zdravljenje telesa in duše!

1067
rose

Vrtnica, mnogi priznavajo, je kraljica rož. V srednjem veku so imeli rožno vodo in olje za eno osnovnih zdravil.

Delovanje vrtnice je večplastno. Njene snovi delujejo pomirjevalno, pomirjajo razdraženo kožo in delujejo protivnetno. Suhi koži vrtnica pomaga uravnavati vlago, pri pordeli koži z razširjenimi kapilarami pa deluje pomirjevalno. Tudi na otroški koži je opazna harmonizirajoča lastnost vrtnice.

V mnogih knjigah navajajo, da je rožno olje odlično sredstvo za zdravljenje motenj pri ženskih reproduktivnih organih. Še bolj dragocen pa je vpliv, ki ga ima eterično olje vrtnice na počutje. V aromaterapiji, ki je v Franciji spoštovana veja uradne medicine, to eterično olje uporabljajo pri zdravljenju težkih depresij, pri stanjih žalosti, ob izgubi bližnjih …

Vonj in njegove učinkovine vzpostavljajo harmonijo duše in telesa. Zato vrtnice tako pogosto srečujemo pri negi kože, v preparatih za nego dojenčkov, pa tudi v fitoterapiji in kulinariki. Biodinamiki vedo, da je energija cvetov hrana za dušo. Zahodnjaki pa svojo dušo očitno zelo slabo hranimo, ker od cvetov uživamo le brokoli in cvetačo ter nekaj rožic v obliki čajev. Na vzhodu pa veliko cvetov, rožno vodo, olja in cvetove najdemo v mnogih receptih za jedi in napitke.

Ni vsako rožno olje enako zdravilno

Niso vse rože enake. Opevanih lastnosti ne boste našli v rožah brez vonja, ki jih je na naših tržnicah in v cvetličarnah polno. Tam kupujete le videz, učinka pa je toliko, kot da bi kupili plastične ponaredke.

Največ zdravilnih učinkovin pripisujejo damaščanski vrtnici (stari sorti, ki jo masovno gojijo v Turčiji). Za liter olja je treba nabrati skoraj tri tone cvetnih listkov, zato ne preseneča, da  je to eno najdražjih eteričnih olj na svetu. Kakovostno rožno olje vsebuje tudi do 400 sestavin. Ob tem vsebujejo rožni cvetovi še tanine, maščobe in voske. Tanini so zelo koristni zaradi astrigentnega delovanja, ki pomaga pri driskah, krvavitvah ali poškodbah sluznice.

Ker gre za veliko vrednost, obstaja tudi veliko goljufij, zato je zagotavljanje vrhunskega olja zahtevna operacija. Največji svetovni kupci nadzirajo proizvodnjo, nabiranje in celoten postopek izdelave olja. Če nabrani cvetovi na primer stojijo v vrečah le en dan, prihaja do segrevanja in cvetovi izgubljajo svoje eterične lastnosti.

Tisti, ki se na problematiko dobro spoznajo, zahtevajo, da se vrtnice pobirajo le ob določenih dnevih (primernih za cvet in za plod) in le ob ustreznih vremenskih pogojih. Cvetove za vrhunska olja obirajo v času pred sončnim vzhodom in po njem. Tisto, kar se nabere popoldan, pa je že »druga klasa«. Če veste vsaj nekaj o biodinamiki, potem vam je to razumljivo. Če želimo pridobiti zdravilne učinkovine in so te skrite v sestavi eteričnih olj, potem način pridelave, trenutek obiranja in način predelave igrajo ogromno vlogo.

Nadzor takšnega postopka zahteva partnerstvo, ki presega razmerje kupec–prodajalec. Zato podjetja, ki želijo zagotoviti vrhunsko rožno olje, razvijajo dolgoročna partnerstva in sodelujejo v vseh fazah od pridelave in obiranja do predelave in transporta. Drugi pa za veliko denarja kupujejo tisto, kar pride na prosti trg.

Kako ohraniti aktivne učinkovine

Dr. Rudolf Hauschka je bil tako navdušen nad univerzalnostjo vrtnice, da je v njej videl potencial za veliko zdravil, ki so jih razvijali na področju antropozofske medicine. Menil je, da sta alkohol in segrevanje preveč agresivna in želel si je najti način, kako ohraniti čim več učinkovin vrtnice brez grobih posegov. Po desetletjih poskusov mu je uspel zgodovinsko znan »eksperiment vrtnica«.

Sveže cvetove, ki jih je narezal in prelil s studenčnico, so s pravilno kombinacijo mešanja in mirovanja in z izpostavljanjem temi in svetlobi ter zmerni toploti in mrazu ohranili 30 let. Brez pasterizacije, brez UV obsevanja, brez konzervansov in alkohola. Na ta način v Wali še danes delajo z rastlinami in izdelujejo vodne izvlečke, ki so stabilni in učinkoviti 7, 10 ali celo 17 let.

Kako pravilno uporabiti blagor vrtnice

Kot rečeno je vrtnica odličen terapevt za našo kožo. Pomembno je le, da znamo izbrati zares kakovostne preparate, ki bodo resnično delovali. V aromaterapiji se uporabljajo eterična olja, ki jih dajemo v izparjevalnike ali jih mešamo z osnovnimi olji in uporabljamo pri masaži.

Rožna kopel ni le lepa dekoracija v wellness prospektih. Če bi vedeli, kako hitro vas bo »sestavila skupaj«, vam obnovila moči v utrujenih nogah in vrnila veselje do življenja, bi na svojem vrtu že to pomlad zasadili nekaj dehtečih vrtnic. Čez poletje lahko nabiramo cvetove in posušimo cvetne listke. Cvetove trgamo, ko so šele polodprti. (Pozor, le cvetovi, nabrani na dneve za cvet po koledarju Marie Thun, bodo ohranili barvo in vonj. Ne verjemite nam na besedo. Preizkusite sami.) Jeseni pa iz posušenih popkov ali listov delamo čajne poparke, ki jih uživamo ali uporabljamo v kopelih.

Če vam zmanjka čaja, lahko za kopeli uporabite eterična olja. Toda nikoli jih ne zlivajte neposredno v banjo, ker bodo ostala na površini. Treba jih je zmešati z emulgatorjem (to je lahko mleko, smetana ali polnomastni jogurt). Eterično olje lahko nakapljamo tudi na nekaj morske soli. Ko je prepojena, jo damo v banjo in banjo napolnimo z vodo. Aromaterapije nikoli ne izvajamo v prevroči vodi.

Na koncu jih še pojejmo in popijmo

Francoski fitoterapevt Maurice Messeque priporoča poparek iz cvetnih listov vrtnice za celo vrsto težav: od boleznih grla in zasluzenosti dihal do vnetja prebavil in težav z drisko. Pravi, da učinkuje tudi pri belem toku ali večjih izgubah krvi. Vrtnični poparek priporoča tudi za krepitev jeter, srca, živčevja in prebavil.

Čaj pripravimo kot poparek. Žličko cvetnih listkov ali posušenih popkov prelijemo z vročo vodo in pustimo stati 10 minut. Pijemo pred obroki. Pri vnetju dihal pomaga tudi grgranje. Posušene cvetove pa lahko skuhate tudi v vinu, ga precedite in pijete po požirkih. Preverjeno krepčilno!

Ko bodo vrtnice v maju in juniju zacvetele, jih ne pozabite dodati v solate! Narava nam ponuja toliko čudovitih, okusnih in dišečih rešitev za naše težave. Če jih ne znamo videti in uporabiti, smo za to res odgovorni sami.


Preberite tudi:
Vrtnica, kraljica med rožami
Vrtnice – kraljice z razlogom!
Zapeljivo vrtnično pecivo
Naravni antidepresivi

Če imate raje video napotke, pa toplo vabljeni tudi k ogledu spletne delavnice Pripravki iz vrtnic za dušo in telo.

Prejšnji članekRadost nad življenjem – zdravilo
Naslednji članekVročina kot alarmni zvonec
Sanja Lončar že od leta 2005 vodi največje slovensko nevladno gibanje – projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki raziskuje številne naravne rešitve za težave sodobnega človeka. Je urednica in soavtorica 23 knjižnih uspešnic, od katerih je 7 prevedenih v nemški jezik: Naravne rešitve za težave z virusi (2021), Samooskrba v praksi (2020), Kako do več energije (2019), Sveža zelenjava 365 dni v letu (2018), Zdravilna moč začimb za otroke (2018), Naravne rešitve za bolečine (2018), Kako ohraniti možgane (2017), Uravnajte ščitnico (2017), Ščepec ustvarjanja (2016), Naravne rešitve za radiacijo (2016), Konec zgage in ostalih želodčnih težav (2016), Adijo prehladi (2016), Ščepec vedenja (2013), Ščepec rešitve (2012) ... Deluje kot predavateljica, publicistka, urednica, novinarka in raziskovalka. Predava in vodi seminarje za strokovno in splošno javnost v Sloveniji, na Hrvaškem v Avstriji in Nemčiji. Vodi tudi informacijsko središče Zazdravje.net in izobraževalni portal Delavnice.zazdravje.net ter ureja tiskano glasilo Zazdravje.net.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj