Ustaviti se kot preobrat do zdravja

Beautiful young family on a walk in forest. Mother and father with their three sons outside in colorful autumn nature running.

April 2020 – Te dni spremljamo posnetke, na katerih je videti, da so se morja zbistrila, zrak v mestih se je očistil, nebo je postalo modrejše, živali pa se razposajeno igrajo v morjih, na zelenicah … Zdi se, kot da se je narava začela čistiti in zdraviti – samo zato, ker se je do nje brezčutno, izkoriščevalsko in uničevalno kolesje sistema za kratek čas ustavilo. Kaj pa mi? Se lahko tudi mi preusmerimo na pot trdnega zdravja, če se za hip ali dva ustavimo in spregledamo?

Spregledamo, kako zelo ujeti smo v sistem naglice, ki ne dopušča poglabljanja vase in s tem polnega zagona lastnih regenerativnih moči, ki lahko delujejo le, če smo v sozvočju z naravo. Seveda lahko!

Podobno kot lahko narava zaceli rane in zaživi v vsej svoji čarobnosti, če ji le namenimo svoj čas, če jo prenehamo zasipati s toksičnimi kemikalijami ter jo uničevati in pleniti, si tudi mi lahko povrnemo zdravje, če si le za to vzamemo čas. Ko namenimo čas temu, da SE USTAVIMO, se lažje UM-mirimo, vzpostavimo ODNOS do sebe in vsega okrog sebe, (se) lažje opazujemo, (se) lažje slišimo, (se) lažje začutimo, uvidimo, katere so naše prave potrebe … in tako tudi lažje najdemo pot do ozdravitve ali vsaj ohranjanja zdravja. Ko se ustavimo, namreč lažje začutimo, kaj je v naše dobro in v dobro narave, kaj pa ne (preveč hrupa in umetne svetlobe, premalo spanja, preveč toksičnih kemikalij v hrani in zraku, preveč umetnih zdravil …), nato pa v skladu s tem spoznanjem tudi ukrepamo. Tako v križiščih prevozimo vse manj rdečih luči in vse manj je tragičnih posledic.

Da ne gre podcenjevati inteligence in moči narave ter pomena tega, da se človek zgleduje po njej tudi takrat, ko gre za njegovo zdravje, je vedel tudi svetovno priznani švicarski naturopat Alfred Vogel. Ta je že v svoji knjigi Ljudski zdravnik, ki ni le zbirka uporabnih in še vedno aktualnih receptov za naravno samopomoč, že zdavnaj zapisal številne brezčasne modrosti. Ključne so zbrane v Voglovih osmih načelih življenja in zdravljenja (vir: www.avogel.si).

Naravnost in kakovost življenja

Živeti čim bolj usklajeno s stvarnikom in z naravo ter v zavedanju o njuni moči je sopomenka za pravo kakovost življenja. Ponujati ljudem možnost, da si stremljenje narave k harmoniji postavijo za svoj osebni življenjski cilj, je vzvišena naloga.

Skrb za zdravje

Vir zdravja in življenjske radosti je v preventivi. Človek se mora zavestno in prostovoljno odločiti, da se bo naravno in uravnoteženo prehranjeval ter da bo pozoren na opozorila svojega telesa. Zdravje in bolezen posameznih organov navadno ne zadeneta naključno, ampak sta zelo odvisna od življenjskih nazorov, okoliščin in življenjskega sloga.

Lastna odgovornost

Poznavanje povezanosti med načinom prehranjevanja in zdravjem oziroma boleznijo ljudem ponudi nujno potreben uvid, da za naše dobro počutje niso odgovorne zdravstvene ustanove, ampak predvsem mi sami. Zdravnik ali terapevt je kot vodnik pri hoji v hribe. Vodnik hodi pred nami in nas vodi po poti, vendar bolnika ne more nositi. Hoditi mora človek sam. Treba se je naučiti, kako sami skrbeti za svoje zdravje: »Izberi pretežno vegetarijansko, naravno, bazično, polnovredno prehrano z velikim deležem surove hrane, pa boš veliko prispeval k dolgoročno trdnemu zdravju in ravnovesju.«

Ravnovesje kot življenjsko načelo

Poskusi najti ravnovesje med napetostjo in sprostitvijo, med gibanjem in mirovanjem, med duševno in telesno dejavnostjo. Neravnovesje in disharmonija na katerem koli življenjskem področju povzročata slabo počutje in bolezen.

Pozornost in sočutje

Živeti po naravnih načelih je veliko več kot tehnika. Zahteva notranjo držo na osnovi globokega razumevanja ter spoštovanja in sočutja do narave. Če hočemo kaj storiti proti nasilju, bodisi nad človekom bodisi nad okoljem ali živalmi, se moramo naučiti spoštovati življenje kot nekaj svetega. Dopuščanje, da živali kot del stvarstva prenašajo trpinčenje pri poskusih, ki jih izvajajo na njih, je okrutno in nezdružljivo z ljubeznijo do narave.

Stremljenje k zdravju je naravni zakon

»Nikoli ni prepozno, da začnemo podpirati naravo pri njenem stremljenju k zdravju, kajti zakon narave narekuje, da se mora življenje ohranjati.« Številni ljudje so po dolgoletni bolezni po zaslugi dosledne spremembe življenjskega sloga in naravnih zdravil spet prišli do zdravja. Bistvo naravne celostne medicine je v tem, da ne obravnava le bolezenskih simptomov, temveč poskuša priti do dna vzrokom za njihov nastanek.

Celostno načelo

»Vsaka rastlina predstavlja nekaj dovršenega, v sebi zaključenega; kajti pri tem gre za recept, ki izhaja iz inteligence, jasnovidnega predvidevanja in modrega načrtovanja. Nič se ne ve, kaj se zgodi z vrednostjo posamezne zeli, če porušimo njeno smotrno premišljeno sestavo.« Vse učinkovine in spremljevalne snovi zdravilne rastline imajo svoj pomen; med seboj se dopolnjujejo in delujejo kot celota. Pomembno je, da rastlina zraste iz zdravega semena in v zdravih tleh, brez uporabe pesticidov, in da je v zdravilo predelana blago, brez uporabe strupenih ali okolju neprijaznih pomožnih snovi. Če je le mogoče in smiselno, naj bo zdravilo izdelano iz svežih zelišč.

Moč ljubezni

Pri vsem tvojem prizadevanju naj te vodi ljubezen, ki je najmočnejša sila v univerzumu.

Te modrosti so nedvomno začutili vsi oboleli, ki so se na kliniko Alfreda Vogla zatekli po naravno pomoč. Ne, tam niso ležali v bolniških posteljah, tako kot v sodobnih bolnišnicah, ampak so dejavno sodelovali pri spoznavanju zdravilnih moči narave in njenih zdravilnih rastlin, se učili, kdaj nabirati zelišča, kako iz njih izdelovati kakovostne pripravke, kdaj so živila zdravila in še o marsičem. Ko jih je bolezen ustavila, so torej z Voglovo pomočjo (kot vodnikom) čas okrevanja preživeli dejavno in posvečeni sebi ter tako našli pot do ozdravitve.

Seveda nam ni treba čakati, da nas ustavi bolezen. Lahko delujemo preventivno in se pravočasno zavestno ustavljamo in ta čas posvetimo sebi. Vodnik, ki nam v času stiske pomaga pri navigaciji, je lahko prav knjiga Ljudski zdravnik. Čeprav Vogel ni več živ, njegov duh živi naprej – v njegovih zapisih. Knjigo so od izida leta 1952 prevedli v številne jezike in jo prodali v več kot 2 milijonih izvodov. Številni o njej pravijo, da je knjiga z »izvorno kodo«! To pa v teh dneh še kako potrebujemo.


Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka projekta Skupaj za zdravje človeka in narave.

Prejšnji članekKoliko lahko pridelamo?
Naslednji članekVršički iglavcev

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj