Terapevtski učinki hidrolatov na kožo

Portrait of beautiful young woman washing her face splashing water in a home bathroom.

Koža je največji organ človeškega telesa, pri odraslem človeku lahko tehta do 10 kg. V današnji potrošniški družbi, ki vse prepogosto ceni le učinkovitost, kvantiteto in lep zunanji izgled, velikokrat pozabimo, da ima naša koža številne fiziološke funkcije, ki so vitalnega pomena za naše uravnoteženo življenje. Ščiti nas pred vplivi okolja, regulira temperaturo telesa, izmenjuje snovi z okoljem, zaznava dotik, je sredstvo sporazumevanja. Na dlani je torej, da je zanjo treba dobro poskrbeti.

Pod vplivom globalne kozmetične industrije je naša koža postala poligon za preizkušanje ‘nujno potrebnih’ kozmetičnih izdelkov. Ti kožo velikokrat izsušijo, terapevtskih učinkov pa v njih ne najdemo. Če vemo, da se vse, kar nanesemo na kožo, v šestih minutah znajde v krvnem obtoku, je izbira kozmetike gotovo vredna temeljitega premisleka. Ali si res želimo v svojem krvnem obtoku številne navadnim smrtnikom malo znane sestavine, ki se znajdejo v običajnih kozmetičnih izdelkih? Verjamem, da na to vprašanje niste odgovorili z ‘da’. Zakaj ne bi potem raje izbrali takih negovalnih izdelkov, ki imajo istočasno negovalne in terapevtske učinke? Z malo truda bi tako lahko ob običajni dnevni negi kože poskrbeli tudi za njeno vitalnost. Prav v tej zgodbi lahko zelo pozitivno vlogo odigrajo hidrolati.

Kaj dela hidrolate tako primerne za kožo?

Prvi kratek odgovor se glasi: Njihov pH faktor, ki je podoben naravnemu pH faktorju naše kože. PH faktor zdrave kože je nekoliko kisel in ima vrednost 4–6 . Koža za dobro nego zato potrebuje izdelke, ki so pH nevtralni ali rahlo kisli. Preveč alkalna negovalna sredstva lahko porušijo našo naravno pH zaščito kože, zaradi česar koža postane dovzetna za bakterijske okužbe.

Drugi kratek odgovor je: Njihove terapevtske sposobnosti. Človeštvo pozna hidrolate že tisočletja pod imenom ‘cvetne vodice’ (angl. flower waters). V zadnjem času spet vse bolj stopajo v ospredje, saj so v nasprotju z eteričnimi olji praktično povsem varni za uporabo tudi za nepoznavalce. Na našo kožo lahko delujejo protivnetno, protivirusno, regenerativno, pospešujejo celjenje ran in še kaj bi se našlo. Po svojih regenerativnih sposobnostih za zrelo ali poškodovano kožo, celo za brazgotine in udarnine, slovi predvsem hidrolat smilja. Nežne protivnetne učinke imata hidrolata kamilice in melise, zato ju lahko uporabimo za občutljivo kožo, tudi za mlajše otroke. Hidrolat melise ima tudi protivirusne učinke na virus herpes simplex. Ob dosledni in dovolj pogosti uporabi je dokazano njegovo učinkovito delovanje proti tej neprijetni nadlogi. Hidrolat rmana je znan po svoji podpori k boljšemu celjenju ran, hidrolat sivke pa po svojih protivnetnih učinkih tudi za kožo.

Tretji in gotovo ne zadnji odgovor pa je: Njihova sposobnost vlaženja kože. Koža namreč za nemoteno delovanje ob pravih hranilih potrebuje tudi vlažnost. Vsi poznamo občutek ‘napete kože’, ki ga občutimo po prhanju z vodo ali kopanju. Naša koža je takrat zaradi povečane količine vlage lepo napeta in deluje bolj mladostno. Ker so hidrolati pretežno sestavljeni iz vode, so idealni za hidriranje kože. Če jih uporabimo kot vlažilni tonik za kožo preden nanjo nanesemo kremo ali olje, smo z enim korakom prestopili dve stopnici. Koži smo istočasno dali vlažnost in še terapevtske učinke zelišč, ki jih vsebuje hidrolat.

Hidrolati so vrhunski terapevti za kožo

Terapevtska uporaba hidrolatov za kožo je enostavna, saj gre za neposredni nanos na kožo, bodisi s pršenjem, oblivi ali oblogami. Lahko jih dodajamo tudi kopelim. Čudovita pomoč so pri raznih oblikah vnetij kože, aknah, premastni ali preveč suhi koži, celjenju ran in brazgotin. Posebno pomembna je redna in pogosta uporaba, saj so hidrolati tekači na dolge proge. Z enim ali dvema nanosoma ne bomo dosegli pomembnejših učinkov, pogosta uporaba pa bo v daljšem času dala zanesljive rezultate. In kar je najpomembnejše – brez neželenih stranskih učinkov.

Če svoji koži resnično želimo dobro, poiščimo popolnoma naravne in nerazredčene hidrolate, brez kakršnihkoli dodatkov ali konzervansov. Velike komercialne destilarne zaradi velikoserijske proizvodnje ponujajo precej razredčene hidrolate, zato poskusimo poiskati zaupanja vredne izdelke manjših destilarjev. Najboljše rezultate bomo dobili, če bomo uporabili povsem sveže hidrolate, stare največ nekaj mesecev.

Možnosti redne dnevne nege kože s hidrolati

Na dnevnem redu večine je kar nekaj običajnih negovalnih opravil, kjer lahko namesto terapevtsko praznih kozmetičnih izdelkov uporabimo ustrezne hidrolate. Hidrolati so izvrsten tonik za vlaženje ali tudi čiščenje obraza. Hidrolat vrtnice ali smilja opravi v tej vlogi vrhunsko negovanje kože, jo regenerira, pomladi in očisti odvečnih bakterij. Hidrolat lovorja lahko uporabimo kot blag dezodorant, saj blago zapira znojnice. S hidrolatom kamilice lahko očistimo in preventivno zaščitimo še tako občutljivo kožo, primeren je tudi pri vnetjih nežne otroške kože zaradi plenic. Moški pa lahko s pridom uporabite hidrolata lovorja ali ožepka za nego vnete kože po britju.

Izberimo torej hidrolat, ki bo pravi za našo kožo in tudi za naš nos, saj je med hidrolati veliko takih, ki nas resnično razveselijo tudi s svojim vonjem. Med seboj jih lahko poljubno mešamo in si tako ustvarimo svojo osebno mešanico za kožo. Verjemite, vaša koža vam bo še kako hvaležna!

Prejšnji članekImam korono! Kako si pomagati, da ne bo zapletov?
Naslednji članekČokoladno-hruškov kolač s pomarančno kremo
Eva Nedelko je certificirana holistična aromaterapevtka, ljubiteljica starih dišečih sort vrtnic, destilerka lastne linije energijsko polnih eteričnih olj EYWINEO, avtorica člankov in predavateljica. Je ljubiteljica narave in ozaveščenega načina življenja ter lastnica Dišavnega vrta pri Vidi, odprtega za javnost.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj