Spremenimo razpoloženje s pomočjo eteričnih olj

woman scenting summer flowers in the sun

Aromaterapija je preprost in naraven način zdravljenja uma, telesa in duše. V zadnjih letih številne študije razkrivajo, da vohalna stimulacija z vdihavanjem različnih vonjev povzroča pri ljudeh tako psihološke kot tudi fiziološke učinke.

Številne starodavne civilizacije, vključno z Egiptom, Kitajsko in Indijo, že stoletja uporabljajo aromaterapijo kot priljubljeno dopolnilno in alternativno terapijo. Psihološko delovanje eteričnih olj, ki je posledica posebnega mehanizma delovanja vonjev na možgane, pa je marsikomu v zahodnem svetu žal še vedno neznanka.

Mehanizem delovanja vonjev na možgane

Mehanizem delovanja vonjev na možgane je zaradi obetajočih možnosti uporabe v vsakdanjem življenju predmet številnih raziskav. Bistvo tega procesa je pravzaprav enostavno. Vohalni receptorji v nosu zaznavajo dišeče hlapljive molekule v zraku, ki ga vdihujemo. V procesu vohanja se v vohalnem betiču, ki se nahaja v nosni votlini ob korenu nosa, tvorijo električni signali. Preko vohalnega živca se ti signali prenesejo v možgane, kjer vplivajo na možganske funkcije, kot so spomin, misli in čustva.

Električni signali iz olfaktornega sistema dosegajo neposredno limbični sistem, ki je del naših primitivnih možganov. Le-ti skrbijo za preživetje in so vir zelo osnovnih čustvenih odzivov, kot so jeza, agresija, spolno vzburjenje in solze. Vohalni živci so tudi tesno povezani z delom limbičnega sistema možganov (hipokampus), ki je povezan z dolgoročnim spominom. To pojasnjuje, zakaj lahko vonji prebudijo zelo globoke in dolgo pozabljene spomine. Večina nas je že doživela trenutek, ko nas je znan vonj ponesel nazaj v otroštvo, na kakšen oddaljen kraj ali v z vonjem povezan že davno pozabljen dogodek.

Kako se odzivamo na vonje

Na vonje se odzivamo čustveno in ne intelektualno. Ko informacija o določenem vonju doseže možgane, pogosto izzove tako instinktivno kot tudi naučeno vedenje. Čut za vonj ima zato pomembno vlogo pri fizioloških učinkih na razpoloženje, stres in delovno sposobnost.

Vohalna stimulacija možganov lahko povzroči takojšnje spremembe telesnih parametrov, kot so krvni tlak, napetost mišic, razširitev zenic, temperatura kože, hitrost pulza in možganska aktivnost. Če bi jih znali zanesljivo regulirati s pomočjo vonjev, bi to za človeštvo pomenilo pomemben korak v smeri naravnega zdravljenja. Zato se je v zadnjih desetletjih znatno povečalo število študij o vlogi vonjev na delovanje možganov, tako zdravih kot tudi bolnih oseb. Ali si lahko predstavljamo bolj prijeten način lajšanja naših težav, kot je s pomočjo vdihovanja lepih vonjev?

Eterična olja za spremembe razpoloženja

Najbolj raziskano eterično olje na področju vpliva na našo psiho je nedvomno eterično olje sivke. Ko so znanstveniki s pomočjo naprave EEG (elektroencefalograf) merili spremembe v valovanju možganov, ki jih je povzročilo vdihavanje eteričnega olja sivke, so izmerili povečanje alfa in teta valovanja možganov. Učinek te spremembe je bila občutna sprostitev. Ko so poskusne osebe vdihavale kombinacijo eteričnih olj sivke in bergamotke, so spremembe v teta in alfa valovanju povzročile sproščenost in stabilnost psihičnega in fizičnega počutja.

Raziskave torej potrjujejo, kar so starodavni zdravilci vedeli že davno – eterično olje sivke (samostojno ali v različnih kombinacijah z drugimi eteričnimi olji) ima izjemne sposobnosti umirjanja našega razpoloženja. To sposobnost imajo tudi številna druga eterična olja, kot so bergamotka, neroli, melisa, baldrijan, vrtnica, geranija, cedra …

Kadar naše počutje prekrije sivina in si želimo v svoje življenje vnesti več optimizma in radosti, nam eterična olja lahko ponudijo svojo ramo tudi na tem področju. Med eterična olja, ki stimulirajo naše razpoloženje, sodijo pomaranča, evkaliptus, poprova meta, ingver, klinčki, origano, žajbelj …

Anksioznosti in strahovi različnih vrst so še eno od razpoloženj, ki jih marsikdo nosi s seboj tudi daljša obdobja. V takšnih trenutkih nas lahko podprejo eterična olja, ki vlivajo samozavest, dajejo pogum in odločnost, spodbujajo samozaupanje in dvigujejo motivacijo. Mednje sodijo eterična olja lovorja, timijana, vetiverja, rožmarina, črnega popra, cimeta …

Če pa želimo v svojem okolju ustvariti atmosfero domačnosti in varnosti, lahko uporabimo eterična olja cimeta, vanilije, limone, jasmina, melise, kamilice, sivke … Pomembno je, da je za nas prijetno in ni povezano s kakšnimi neprijetnimi spomini iz preteklosti.

Katero eterično olje in metodo uporabe izbrati

Kot velikokrat v življenju, je tudi na področju izbire eteričnega olja teorija eno, praksa pa drugo. Izbira vonja, ki bo na določen način deloval prav na nas, je namreč zelo individualna. Med seboj smo zelo različni, zato isto eterično olje ne deluje na vse enako. Potrebno si je vzeti čas in najti tisto, ki najbolje resonira z nami in našim namenom. Na začetku si je najbolje pomagati z izkušnjami, ki so jih pred nami zbrali že drugi in jih zapisali v knjigah, člankih ali nam jih odstirajo na delavnicah in seminarjih. Kasneje, ko imamo že več izkušenj, pa se raziskovanja in kombiniranja lahko lotimo tudi sami.

Metode, s katerimi s pomočjo vonjanja eteričnih olj dosežemo spremembe razpoloženja, so tako preproste, da se marsikomu zdijo preveč igrive. A najbolj učinkovite metode so velikokrat zelo preproste. Dovolj je, da sedemo v miren kotiček, se umirimo in vdihavamo izbran vonj. Pogoj je le, da to počnemo redno, vsaj nekaj minut na dan, v obdobju vsaj desetih tednov.

Terapevtsko deluje pravzaprav vsako vdihavanje vonjev, ne glede na način, kako pride do vohalnih receptorjev. Zato je kot terapija učinkovita tudi aromatična masaža, kopel, savna ali naravni parfum. Možnosti je veliko in ko boste nekega dne začutili blagodejne učinke takih “terapij”, boste v svoje življenje za vselej sprejeli tudi nepogrešljive dišeče prijatelje – eterična olja.


Preberite tudi:
Eterična olja v boju proti virusom
Eterična olja – naravna alternativa antibiotikom?
Z eteričnimi olji do dišečega božiča

Prejšnji članek100 let delovanja A. Vogla
Naslednji članekRastlinske beljakovine – bližnjica do zdravja ali težav?
Eva Nedelko je certificirana holistična aromaterapevtka, ljubiteljica starih dišečih sort vrtnic, destilerka lastne linije energijsko polnih eteričnih olj EYWINEO, avtorica člankov in predavateljica. Je ljubiteljica narave in ozaveščenega načina življenja ter lastnica Dišavnega vrta pri Vidi, odprtega za javnost.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj