Smilj – vrhunski terapevt za kožo

smilj, zdravilna zelišča immortelle, herbs

Pisalo se je leto 2001. Francoski kozmetični gigant l’Occitane je lansiral novo linijo anti-age kozmetike za obraz. Močan marketing, ki je bil potreben zaradi visokih cen teh izdelkov, je naredil svoje in eterično olje smilja je v kratkem času postalo svetovna uspešnica št. 1 med eteričnimi olji.

Morda se boste nasmehnili, a kadarkoli naletim na tako močan marketing, postanem sumničava. Tudi v tem primeru me je spodbudil, da sama raziščem, kaj je na tej zadevi resničnega in kaj morebiti ne.

Razlike med eteričnimi olji so lahko velike

Preden sem se lotila teoretične raziskave sem se po moji stari navadi odpravila na raziskovalno ekspedicijo. Obiskala sem nekaj manjših destilarjev smilja, trgovine z eteričnimi olji, celo v Provanso me je zaneslo, tudi v omenjeno kozmetično tovarno. Povsod sem vonjala in kupovala majhne stekleničke dragocenega eteričnega olja, da bi doma lahko naredila primerjavo. Ta mi je nato pokazala, da so razlike med proizvajalci ogromne. Pri nekaterih eteričnih oljih bi celo težko rekla, da gre za eterično olje iste rastline.

Kako najti pravega?

Kozmetična industrija določa namen uporabe eteričnega olja smilja glede na njegovo kemijsko sestavo (vsebnost italidona in nerilacetata). Na kemijsko sestavo eteričnega olja vplivajo izvor rastlin, stopnja razvoja rastline, klimatske razmere, pedološke značilnosti rastišča, metoda destilacije, kemotip rastline, uporabljeni deli rastlin, čas žetve. Zaradi tega se eterično olje smilja, ki prihaja s Korzike, uporablja predvsem za parfume, medtem ko se eterično olje smilja iz balkanskih dežel uporablja večinoma za aromaterapevtske in anti-age pripravke. To je torej en del odgovora na gornje vprašanje.

Izbira glede na uporabo

Glede na mnoge raziskave, ki jih lahko najdemo v javno dostopnih bazah, so terapevtske sposobnosti eteričnega olja smilja raznovrstne. Indicirano je za žilni sistem (popokane kapilare, hematomi, tromboza), prebavni sistem (gastritis, kolitis), dihalni sistem (astma, sinusitis, prehladi), predvsem pa za kožo (ekcemi, dermatitis, rane, opekline, odrgnine, modrice). Pomislila sem, da bom morda našla kakšno skrito past v kontraindikacijah delovanja tega olja. Odprla sem kar nekaj knjig, a nobena ne navaja posebnih opozoril.

S časom, izkušnjami in številom prebranih strani se je vse bolj potrjevalo, da je eterično olje smilja zares prvovrstno sredstvo za regeneracijo in anti-age učinke na kožo. Ker med drugim tudi krepi povezavo med zgornjo in spodnjo plastjo kože ter spodbuja proizvodnjo kolagena in mikrocirkulacijo v koži, je idealno tudi za nego zrele, suhe in poškodovane kože.

Majhna steklenička zadošča za vrhunsko nego

Znano je, da cena tega eteričnega olja ni med najnižjimi. Zato mi je ostalo neodgovorjeno še vprašanje, ali si lahko tako izbrano nego privoščimo tudi z bolj tanko denarnico. Seveda lahko, zanjo ni potreben nakup zelo drage kozmetike. Nekaj kapljic prvovrstnega eteričnega olja preprosto dodamo katerikoli kakovostni negovalni kremi ali olju, ki ju uporabljamo za svojo kožo. Če kupimo majhno steklenično kakovostnega eteričnega olja, nam pri takšni uporabi zadošča za daljši čas in ne obremeni pretirano naše denarnice. In če bomo svojo kožo pred nanosom kreme ali olja še navlažili s hidrolatom smilja, bomo sami sebi podarili vrhunsko kozmetično nego, ki bo obenem tudi terapevtska.


Preberite še druge prispevke avtorice Eve Nedelko:
Hidrolati – nepogrešljivi prijatelji ustne votline
Terapevtski učinki hidrolatov na kožo
Kako uporabiti hidrolate proti prehladom

Prejšnji članekVrtnice so lahko zdravilo za dušo in telo
Naslednji članek4 letni časi na podeželju

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj