Šentjanževka je prava sončna zakladnica

631
šentjanževka

Šentjanževka je še ena mogočna zdravilna rastlina, ki pa je ne uporabljamo kar vsepovprek, kot to velja za kakšno bolj blago. S pretirano in nepravilno uporabo šentjanževke si lahko tudi škodimo, zato je pomembno, da jo pred uporabo dobro spoznamo.

Najbolj raziskana in potrjeno učinkovita je šentjanževka vrste Hypericum perforatum. Večina šentjanževk ima značilne sončno rumene cvetove, ki nam prste obarvajo rdeče, če jih pomencamo. Vrsto Hypericum perforatum pa bomo ločili predvsem po njenih zelenih listih, ki imajo drobne luknjice (najlažje jih opazimo, če podržimo list proti svetlobi).

Šentjanževka ima zelo kompleksno kemijsko sestavo in je zato zdravilna na več področjih. Najbolj znano je njeno antidepresivno delovanje, vendar ne deluje na vse vrste depresij enako. Poleg tega je ne smemo uporabljati, če že jemljemo antidepresive.

Izjemno dobro deluje na celoten živčni sistem, ga hrani in obnavlja, zato lahko pomaga povsod, kjer so prizadeti živci (npr. epilepsija, išias …). Deluje tudi proti retro virusom (npr. virus herpesa) in dobro celi rane.

Glede na vrsto težave jo lahko uporabljamo tako notranje (v obliki čajev, tinktur …) kot zunanje (šentjanževo olje).

Več o šentjanževki je dr. Tina Mele povedala v oddaji Modrost narave na Radiu Maribor.

Prisluhnite!


Preberite tudi:
Šentjanževka – sončni cvet za več sonca v duši
Šentjanževka – zlati cvet za svetlo počutje
Sončne rastline proti sivi depresiji

Podrobneje lahko o šentjanževki berete tudi v knjigi Naravne rešitve za bolečine.

Prejšnji članekSamooskrba za zamudnike (Kaj sejemo junija in julija)
Naslednji članekVrtnice so dobro obrodile
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj