S klinčki ni šale!

13448
klinčki
cloves and oil

Spletne klepetalnice vse bolj spominjajo na »minska polja«, saj v njih lahko naletite na marsikateri nevaren nasvet. Eden od najnevarnejših, kar sem jih zasledila v zadnjem času, pravi, da je treba za blažitev bolečin pri izraščanju zobkov na otrokove dlesni nakapljati nekaj kapljic eteričnega olja klinčkov.

V svetu začimbnic imajo klinčki status ene od najmočnejših aromatičnih rastlin. Po kriteriju ORAC so klinčki med najmočnejšimi antioksidanti na našem planetu. Dandanes, ko so mediji polni oglasnih besedil o takih in drugačnih superživilih, ki so obenem močni antioksidanti, lahko za primerjavo rečemo, da so klinčki desetkrat močnejši od jagod goji in dvajset do tridesetkrat močnejši od drugih pogosto opevanih antioksidantov.

Znano je, da so klinčki močan antiseptik (delujejo razkuževalno), odličen analgetik (delujejo protibolečinsko) in antihistaminik (delujejo proti alergijam). Poleg tega razkisajo in razstrupijo telo, izboljšajo prebavo in preprečujejo nastanek rakavih celic. Klinčki so nam torej v resnici lahko v pomoč pri številnih težavah, vendar moramo vedeti, kako jih varno uporabljati.

Kako se lotiti zobobola in bolečin ob izraščanju zob

Tudi stroka priznava, da so lahko klinčki v veliko pomoč pri zobobolu. V nasprotju s protibolečinskimi sredstvi, ki občutek za bolečino zgolj utišajo, klinčki vnetje ustavijo in hkrati blažijo bolečino. To je znano, žal pa je manj znano, kako se tega lotiti varno in učinkovito.

Če bi katera koli od mamic zgornji nasvet najprej preizkusila na sebi, česa takega ne bi nikoli svetovala. Poleg tega, da bo dojenček najbrž kričal od bolečin, ki jih bo povzročila moč klinčkov, se lahko kaj hitro primeri, da bo končal na urgenci, saj je štetje kapljic, ki že tečejo iz stekleničke, zelo tvegano – hitro se jih usuje preveč. Ne pozabite, da je za odraslo osebo zaužitje 5 mililitrov eteričnega olja klinčkov že smrtno nevarno. Pri dojenčkih toksično mejo dosežemo že veliko prej.

Moč pod nadzorom

Pogosto me ljudje sprašujejo, koliko klinčkov smejo zaužiti. Navadno jim odgovorim takole: »Zgrizite enega, pa ne boste več postavljali takih vprašanj.« Teoretično jih resda lahko zaužijemo deset, vendar za to ni nobene potrebe. To vam bodo potrdila tudi prebavila, prav tako sluznice.

Klinčki so izredno močni že kot začimba. Ko gre za eterično olje, se njihova moč pomnoži za desetkrat, torej imamo opraviti z enim od najmočnejših in hkrati najnevarnejših olj.
Če bi v usta kanili eno samo kapljico eteričnega olja klinčkov, bi vas peklo, kot da žvečite čili, sluznice pa bi vam popolnoma otrpnile. Zato v primeru vnetega zoba eterično olje uporabite takole: v pokrovček kanite eno samo kapljico olja, nato pa jo prenesite na vatno palčko. Tako se boste lahko precizno dotaknili bolečega mesta. Pri tem imejte odprta usta, dihajte pa skozi nos, da se eterično olje ne bo razlilo po sluznici. Če imate odprt zob, kapljico eteričnega olja nanesite na majhen košček vate, ki ga nato namestite na zob ter prekrijte s prežvečenim žvečilnim gumijem.  Tako vas ne bo po nepotrebnem peklo. Še varneje je na boleče mesto nanesti prah strtega klinčka ali rahlo prežvečen klinček.
Klinčki bodo v resnici ustavili vnetni proces in omilili bolečino, vendar ne bodite presenečeni, če bo to mesto postalo rdeče in zelo občutljivo. Prav zato nikakor ne priporočam, da bi eterično olje uporabili neposredno na občutljivi sluznici majhnih otrok. Za ta namen bi morali olje precej razredčiti. V EU je največja priporočena koncentracija za dermalno uporabo 0,1 %. To pomeni, da od dve do tri kapljice eteričnega olja klinčkov razredčimo s 100 ml osnovnega olja.

Klinčke lahko varno uporabimo tudi v drugih razredčenih oblikah, ki so obenem blagodejne za grlo in prebavila. V 2 dl hladne vode dajte za jušno žlico strtih klinčkov (8 do 10 g), segrejte do vrenja in pokrito kuhajte še dve minuti. Nato odstavite in počakajte še 15 minut, da aroma klinčkov preide v vodo. Dobili boste zelo močan vodni izvleček klinčkov, ki ga lahko precedite, prelijete v stekleničko in vsaj mesec dni hranite v hladilniku. Uporabljate ga lahko kot ustno vodo (razredčite ga z vodo ali čajem, in sicer v razmerju 1 : 4), za grgranje v primeru težav z grlom ali kot začimbo za vino, čaje in peciva. Več receptov in napotkov, kako pravilno ravnati s klinčki, lahko preberete v knjigi Ščepec rešitve.

Okrepite prebavila

Obstajajo tudi številni drugi dobri razlogi, da se poglobimo v zdravilne moči klinčkov. Dandanes, ko ima veliko ljudi težave s presežkom kisline, je dobro vedeti, da uživanje klinčkov spodbuja proizvodnjo bikarbonatne raztopine, ki ščiti želodec, dvanajstnik in črevesje pred poškodbami. Poleg tega izboljša peristaltiko, ustavlja kolcanje in preprečuje napenjanje. Klinčki so učinkoviti tudi za preprečevanje bruhanja in driske, ki jo povzroča zaspanost ali prehlajen želodec. Z njimi tudi uspešno izganjamo zajedavce.

Kot vidite, marsikaj že poznamo – skorajda ni težave, pri kateri nam ne bi bila na voljo učinkovita naravna rešitev, le malce več poglobljenosti in spoštljivosti potrebujemo, da lahko takšne moči tudi pravilno uporabimo.

Prejšnji članekRožmarin za svetlejši dan!
Naslednji članekSamostanske skrivnosti
Sanja Lončar že od leta 2005 vodi največje slovensko nevladno gibanje – projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki raziskuje številne naravne rešitve za težave sodobnega človeka. Je urednica in soavtorica 23 knjižnih uspešnic, od katerih je 7 prevedenih v nemški jezik: Naravne rešitve za težave z virusi (2021), Samooskrba v praksi (2020), Kako do več energije (2019), Sveža zelenjava 365 dni v letu (2018), Zdravilna moč začimb za otroke (2018), Naravne rešitve za bolečine (2018), Kako ohraniti možgane (2017), Uravnajte ščitnico (2017), Ščepec ustvarjanja (2016), Naravne rešitve za radiacijo (2016), Konec zgage in ostalih želodčnih težav (2016), Adijo prehladi (2016), Ščepec vedenja (2013), Ščepec rešitve (2012) ... Deluje kot predavateljica, publicistka, urednica, novinarka in raziskovalka. Predava in vodi seminarje za strokovno in splošno javnost v Sloveniji, na Hrvaškem v Avstriji in Nemčiji. Vodi tudi informacijsko središče Zazdravje.net in izobraževalni portal Delavnice.zazdravje.net ter ureja tiskano glasilo Zazdravje.net.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj