Regrat – ni vseeno, kateri del, kje in koliko naberemo

wild grown herbs, divjerasla užitna zelišča, Cortese, regrat, dandelion

Ko v zgodnji pomladi začne poganjati regrat, lahko po travnikih in njivah vidimo vse polno njegovih oboževalcev, ki nosijo domov velike vreče in košare te “divje solate”. A tudi pri regratu ni vse tako enostavno.

Kje regrat lahko nabiramo, kje ne in zakaj ne? Kateri del regrata nabrati in koliko ga zares potrebujemo?

Temni, rdečkasti listi so ostanki od prejšnjega leta in niso primerni za uživanje. Potrebujemo mlade listke, ki jih nabiramo vsak dan po malem in jih ne pojemo veliko naenkrat, saj je regrat že bolj zdravilo kot običajno živilo.

Dokler mladi listki še ne poženejo, pa izkopavamo korenine, ker je v njih takrat največ. Korenine so tudi najbolj zdravilen del regrata, zato je najbolje, da iz njih pripravimo tinkturo, ki jo bomo lahko uživali tudi izven sezone regrata.

Recept za tinkturo iz regratovih korenin in druge podrobnosti o nabiranju regrata je Sanja Lončar predstavila v oddaji Zeliščarnica na Radiu Maribor.

Prisluhnite!


Še več o regratu izveste tudi v prispevku Regrat – plevel ali zaklad?.

Prejšnji članekJe boljše sobivanje ali »sproščeno« mesto v domu?
Naslednji članekMetilacija – ključ do razumevanja težav

2 KOMENTARJI

  1. Čemaž nabiram že veliko let, za zimo pripravim pesto; 100gr sesekljanega čemaža, 100ml oljčnega olja in 7gr soli, dam v manjše kozarčke in shranim na hladno-v klet, poskusite se splača.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj