Preklop na letalski način

Prazniki so lepa priložnost za odklop od vsakodnevnih obveznosti. Tak odklop je nujen za dobro počutje! Naj bo prioriteta digitalni detox – to je odklop od pametnih telefonov in ostalih naprav. Tudi sicer je pametno, da si v sklopu dnevne rutine postavimo zdrave meje in določimo časovno okno, v katerem preverimo sporočila, klice, saj ni potrebe, da smo ves čas dosegljivi.

Dnevno smo podvrženi neskončnim novicam in impulzom, ki jih naši možgani težko procesirajo ne samo zaradi količine, temveč tudi zaradi vsebine, ki nas nemalokrat vznemiri. Pomislimo, koliko novic dnevno slišimo – najsi bodo to oglasi, objave na socialnih omrežjih, nenehni zvočni signali ali hrup urbanega okolja … Nenehni impulzi motijo zbranost pri dnevnih opravilih, tako smo nezavedno ves čas pod stresom. Še huje pa je, da nehote postanemo odvisni od nenehnih impulzov ter napravic, kar močno vpliva na naše zdravje.

Kaj lahko storimo sami?

Predah je tisti čas, ko omogočimo telesu na več ravneh, da se odpočije, regenerira. Privoščite si trenutke tišine v naravi in samo dihajte! Prisluhnite ptičjemu petju, šumenju vetra v gozdovih, valovanju morja, brenčanju čebelic … – naravni zvoki! Kaj boste izbrali?! Narava nas z razcvetom vabi v svoj objem in zeleno je še kako modro!

Tudi v času nočnega počitka si lahko zagotovimo nevtralen prostor brez elektronskih naprav. Sama prakticiram, da preklopim telefon na letalski način in predvsem ob koncu tedna ga nimam pri sebi – kaj šele, da bi preverjala sporočila, e-pošto, objave na družbenih omrežjih. Med delom, ko opravljam masaže, preklopim v ta način in šele kasneje preverim neodgovorjene klice ter jih vrnem ob ustreznem času.

Vsak dan lahko začnemo znova, zato si le naberimo moči v sončevi toploti, objemu narave, divji hrani, telesni aktivnosti, druženju s seboj in drugimi. Stik s seboj je vredno ohranjati vsak dan, večkrat na dan!

Že tri desetletja so minila, odkar sem dobila v roke prvo ‘posebno’ knjigo Iluzije, prigode upornega mesije R. Bacha, po kateri pobrskam tudi te dni. Srečala sem tudi tega pilota z letalom: »So stvari, ki jih ne razumeš. Nekega dne jih bom razumel vse. In takrat boš imel moje letalo lahko ti, ker ga za letenje ne bom več potreboval.«


Preberi tudi:
Zvončki in trobentice – starodavne pomladne modrosti z napotki
Prebujanje se dogaja tukaj in zdaj

Prejšnji članekHren naj bo na mizi vse leto!
Naslednji članekNas bo v prihodnosti poganjala veganska prehrana?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj