Origano ali dobra misel v sebi skriva izjemno moč

Heap of Shredded Oregano (high resolution close-up shot)

Origano je nepogrešljiva začimba na pici, pa tudi sicer je zelo koristen in zdravilen. V le enem gramu posušenega zelišča je toliko antioksidantov, kot denimo v 400 g paradižnika.

Več o tem zelišču je v oddaji Zeliščarnica na Radiu Maribor povedala Sanja Lončar.

Prisluhnite!


Več o origanu izveste v knjigi Ščepec rešitve.

Prejšnji članekMami, ne morem kakati! Recepti proti otroški zaprtosti …
Naslednji članekKdo nas bo ubranil?

2 KOMENTARJI

 1. Spoštovani!
  Rada bi si naredila macerat z origanom (olivno olje + origano). Vljudno vas prosim, če mi lahko opišete postopek, navedete pravilno količino za uživanje in časovnico uporabe. Ker vam zelo zaupam, vas spoštujem in občudujem, se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam, Marjana

  • Odgovarja Sanja Lončar: Prvo vprašanje je, zakaj bi radi delali macerat? Večina zdravilnih učinkovin v origanu je vodotopnih, macerate praviloma delamo tam, kjer želimo izlužiti snovi, ki so topne le v maščobah.
   Načeloma v origanu ni ničesar spornega in macerat lahko naredite. Dobili boste aromatizirano olje, ki je uporabno kot začimbno olje. Lahko bi ga uporabili tudi za žvrkljanje. Pripravite ga tako, da v kozarec daste posušeni ali vsaj presušeni zgornji del rastline origana in zalijete z oljem, tako da je olja nekaj centimetrov več. Z mrežico za vlaganje kumar preprečite, da bi vam listi splavali na površino. Pustite na sobni temperaturi in ne izpostavljate soncu. Vmes pregledujete, da se v olju ne ustvari “meglica” ali “nitke”, kar nakazuje na patogene procese. Čez 1-2 tedna precedite in shranite v temnem in hladnem prostoru.
   Kako, kolikokrat in v kakšni količini boste uživali takšno olje, je odvisno od vašega namena in zdravstvenega stanja, zato vam pri tem ne morem pomagati z natančnim nasvetom. Po mojih izkušnjah to ne bo kakšen močen pripravek in ga boste uporabljali predvsem kot aromatizirano olje za začinjanje jedi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj