Od kod pride spomladanska utrujenost?

552
birch tree juice in glass, stock photo

Narava vso zimo zbira moči, zato v teh dneh dobesedno eksplodira pred našimi očmi. Mi pa smo svoje moči zgolj neusmiljeno izrabljali, saj tudi pozimi ohranjamo enako raven dejavnosti kot poleti. To, da pozimi delamo enako intenzivno kot poleti, je nenaravno, telo pa nam za takšno obrabo izstavi račun v obliki spomladanske utrujenosti.

Zimski čas ne omogoča, da bi telo redno dobivalo vse, kar potrebuje – ni dovolj sonca, ki bi obnavljalo naše zaloge vitamina D, ni dovolj gibanja, da bi naša kri prenašala dovolj kisika in ustvarjala dovolj rdečih krvničk. Zato smo ob koncu zime praviloma bledični, utrujeni, okornih sklepov … Poleg tega pozimi telo nasmetimo s številnimi obremenilnimi snovmi, ki se kopičijo in mašijo naše pretoke, s čimer dodatno upočasnjujejo presnovo in očiščevalne procese v telesu.

Kako odplakniti strupe

Za veliko pospravljanje telesa nam je narava namenila številne snovi, ki hitro obnavljajo naše zaloge in hkrati »pobirajo smeti«. Verjetno najboljša je velika metla – breza. Nič nenavadnega, da iz nje v resnici izdelujejo tudi metle. Brezov sok je za telo pravcata infuzija, polna dragocenih vitaminov in rudnin. Poleg tega, da v telo prinese darove, spotoma pobere veliko sečne kisline. Ob pomoči breze lahko v enem dnevu iz telesa odplaknemo toliko umazanije, kot bi jo telo po normalni poti predelalo v šestih dneh. To je resnično dragocena pomoč za hitro spomladansko pospravljanje telesa.

Zamuditi ne smemo niti podpore kopriv, ki jih lahko uživamo v raznovrstnih oblikah (čaj, juha, smuti, zavitek …). Za koprivo pa velja zmotno prepričanje, da je izredno bogata z železom. Kopriva vsekakor prispeva k hitremu izboljšanju krvne slike, vendar to počne s številnimi mehanizmi in z več kot štiridesetimi zdravilnimi učinkovinami.

V resnici je kopriva najbogatejša s kalcijem.

Če naj si po naravni poti hitro izboljšamo krvno sliko in odpravimo utrujenost, ki izhaja iz slabokrvnosti, potrebujemo naravne vire železa, vitamine skupine B (predvsem B12 in folno kislino) in večje odmerke vitamina C. Če uživamo divjo spomladansko hrano, je treba vedeti, da največ dragocenega vitamina C vsebujejo najmanjši poganjki in vršički. Če posežemo po prehranskih dopolnilih, je koristno uživati rastlinske oblike železa, ki jih telo veliko lažje prenaša, saj ne povzročajo prebavnih težav. Še bolje je, če skupaj z železovimi pripravki uživamo tudi vitamina B in C.

Če smo pretirali …

V spomladanski vnemi, da bi se čim prej spravili na polne obrate in postorili vse, kar smo zamudili, kaj radi pretiramo – namesto, da bi telo zgolj prebudili iz zimskega spanca, ga naženemo v dir. Posledica tega je, da v mišicah pride do vnetja in bolečin, mi pa se počutimo še veliko bolj povoženi kot prej. V takih primerih telesu pomagajte s toploto (topla prha ali kopel doseže, da se odvečna mlečna kislina hitro izloči iz mišic, zato tudi »muskelfiber« hitreje popusti). Dragocena pomoč, ki preprečuje vnetje mišic, lahko pa ga tudi hitro odpravi, so pripravki iz arnike. Arnikin gel, pripravljen na osnovi alkoholnih izvlečkov, dokazano deluje enako učinkovito kot mazila na osnovi nesteroidnih antirevmatikov, vendar je telesu veliko prijaznejši in varnejši.


Preberi tudi:
S spomladanskim prebujanjem nad spomladansko utrujenost
Spomladanska utrujenost ali le zakisanost?
Spomladanska utrujenost ali utrujenost jeter?

Prejšnji članekS spomladanskim prebujanjem nad spomladansko utrujenost
Naslednji članekLečini veganski polpeti z orehi
Katja Podergajs se je projektu Skupaj za zdravje človeka in narave pridružila leta 2008 kot avtorica prispevkov, lektorica in izvajalka delavnic priprave zdrave hrane. V tem času je nekaj let raziskovala možnosti samooskrbnega načina življenja, od leta 2017 pa je urednica spletnih medijev informacijskega središča Zazdravje.net.

2 KOMENTARJI

  1. Velikokrat preberem nasvete in navodila. Veliko praktičnih navodil.
    Tokrat me zanima kje kupiti dober gel arnike. Je že Sanja Lončar pisala o tem, da niso vsi dobri.
    Hvala in lep pozdrav.

    Tina

    • Od preizkušenih gelov arnike lahko prav gotovo priporočamo Atrogel A.Vogel, ki ga lahko kupite v lekarnah, Sanolaborjih in nekaterih bio trgovinah.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj