Nevarno varovanje kože

2482
The problem with many people - eczema on hand.

Vse več ljudi ugotavlja, da razkužila na vsakem koraku in pritisk, da jih moramo uporabiti zaradi varnosti pred virusom, prinašajo tudi številne nevarnosti.
Skoraj ni dneva, da na uredništvo ne dobimo kakšnega vprašanja, kako si pomagati, ker je koža rok povsem izsušena, rdeča in peče v stiku s skorajda vsem.

To, kar je na prvi pogled najboljša zaščita, hitro pripelje do točke, ko smo ranljivi še bolj kot prej. Razkužila ne morejo nadomestiti stoterih zaščitnih vlog, ki jih opravlja naša koža.
Agresivno razkuževanje res na hitro pobije vse potencialne nevarnosti, vendar na našo kožo deluje podobno kot antibiotik v črevesju. Skupaj s potencialno nevarnimi mikrobi pobijemo tudi vse tiste dragocene, ki so nas vse do včeraj uspešno varovali pred vdori patogenih snovi skozi kožo.

Naš maščobno-kislinski zaščitni sloj je čudež, ki predstavlja dobesedno »živi ščit« pred nevarnostmi iz okolja. Če mu ne zaupamo več in želimo nevarnost izničiti po bližnjici, lahko končamo v začaranem krogu in smo na koncu še bolj nebogljeni kot na začetku zgodbe.
Že enkratno umivanje z mili raztopi našo zaščitno maščobno-kislinsko bariero na koži in ta potem potrebuje 6-9 ur, da se obnovi. Nanos alkohola z močnimi dezinfekcijskimi sredstvi pa je še bolj agresiven in ruši naravno ravnovesje zaščitne mikroflore na koži.
Če miljenje in dezinfekcija postaneta navada, potem topimo in uničujemo hitreje, kot lahko telo gradi in obnavlja – zato se agresivne snovi zajedajo vse globlje, ustvarjajo občutljivost, rdečico in nam koža izstavi račun za malomarnost.

Če nas je že strah pred nevarnimi stiki, so rokavice boljša rešitev od pretiranega razkuževanja, vendar tudi njih ne moremo imeti na rokah predolgo, ker je učinek podoben, kot če bi na koži imeli obliž. Koža, ki ne more normalno dihati, se bo sprva potila, zaščitni sloj se bo kuhal in slabel, anaerobni mikroorganizmi pa bodo dobili priložnost za razmnoževanje.

Če že moramo uporabiti rokavice, je dobro, da jih imamo na rokah krajši čas, da delamo z rokavicami, ki so le na vrhovih prstov plastične, v drugih delih pa omogočajo, da koža diha, ali uporabljamo le bombažne rokavice.
Uporabimo lahko tudi gumijaste, vendar na zgornji strani naredimo nekaj luknjic, da koža pod njimi lažje diha.

Post-korona tretma za kožo

Če so vam razkužila in rokavice dobesedno prišli »do živega«, bo koža potrebovala nekaj časa, da se obnovi, in v tem vmesnem času bo težko najti negovalna sredstva, ki stanja ne bodo še poslabšala. Kreme, ki vsebujejo parabene, parafin (parafinum liquidum) ali druge nevarne kemikalije, bodo na razžrti koži še bolj škodljive, kot bi bile sicer. Tudi eteričnih olj, četudi so ponavadi koristna, pri preobčutljivi koži ne smemo uporabiti.

Med najbolj varna in hkrati nežna sredstva, s katerimi lahko pomagamo telesu obnoviti naravni zaščitni sloj kože, sodijo kokosova maščoba (tista z vonjem), čisti gel aloe vere in kolostrum. Uporabimo lahko tudi nekatera naravna olja, kot so hladno stisnjeno orehovo, arganovo ali olje pšeničnih kalčkov.
Kolostrum je odlično sredstvo za »hitra popravila« kože. Ne smemo pozabiti, da na koži prebivajo številni koristni mikroorganizmi in da kože ne moremo obnoviti, dokler ne obnovimo tega, kar smo uničili. Kolostrum pomaga »resetirati« in na novo zagnati naravno obrambo.
Na trgu obstajajo geli in kreme s kolostrumom, ki se je izkazal kot zelo koristen za hitro obnovo ranjene, opečene, vzdražene ali drugače uničene kože, ki je ostala brez svoje lastne obrambe.

Kot je na mednarodnem kongresu predaval eden največjih italijanskih fitoterapevtov Robert Solimé, v Italiji na številnih klinikah s kolostrumom zdravijo tudi zelo težka stanja kože. Da bi bil kolostrum učinkovit, pa mora seveda priti od zdravih krav, hranjenih s senom (in ne s silažo). Solimé za svoje izdelke izbira le tistega s kmetij, kjer izdelujejo parmezan. Za kakovost tega sira je namreč ključnega pomena, da se krave pasejo in uživajo le travo in seno, zato je tudi njihov kolostrum povsem neprimerljiv s tem, kar se pobira na množičnih farmah v ZDA ali Argentini. Drugi pomemben kriterij za uspešnost pa je način pridelave, ki ne uniči potrebnih encimov in mikroorganizmov. Zato mora biti kolostrum posušen na zelo nizkih temperaturah, ki ohranjajo njegove učinkovine.

Čaji za roke

Zelo občutljivi in boleči koži lahko pomagamo tudi tako, da roke namakamo v hladnem izvlečku slezovih korenin ali v poparku kamilic ali šentjanževke. Ali pa iz teh čajev naredimo obkladke. To bo pospešilo celjenje in hitro umirilo razdraženo kožo. Karkoli izberete, lahko del pripravljenega čaja shranite v hladilnik za jutri, da vam ga ni treba še enkrat pripraviti. Če ga je treba uporabiti tudi čez dan, ga prelijte v termovko in roke po umivanju sperite z njim, da bo kožo pomiril.

Če so se na poškodovani ali preobčutljivi koži že začele množiti glivice ali kakšni drugi mikrobi, je dobro (takoj ko si koža nekoliko opomore) domači ali kupljeni naravni kremi dodati še kapljico eteričnega olja čajevca ali propolisa.


Obstajajo tudi manj agresivna, zdravju prijazna razkužila – o njih preberite v članku Čas je za razkuževanje.

Prejšnji članekMandljev kolač z oljčnim oljem, makom in matcho
Naslednji članekUstavimo prodajo narave in naše prihodnosti
Ana Hauser je hišna avtorica, ki z veliko raziskovalnega duha odkriva aktualne tematike.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj