Nasveti Alfreda Vogla: Naravno nad glavobole

common-butterbur-2186390_1920, repuh

Glavoboli imajo lahko zelo različne vzroke. Da bi jih lahko čim učinkoviteje obvladali, jih je treba poiskati in odstraniti.

Takega mnenja je bil tudi Alfred Vogel. Še več, menil, je, da je vsako zdravljenje z narkotiki napačno in škodljivo, saj nam je narava ponudila paleto naravnih načinov za obvladovanje glavobolov.

Vzroki glavobola?

Ni dobro, če glavobol preprečujemo z zdravili, bolje je najprej odkriti njegov vzrok in ga nato odpraviti na naraven način. Med vzroke glavobola Vogel šteje tudi prebavne motnje. Pri gnitju v črevesju nastajajo strupnine, ki prek jetrne vene prispejo v jetra, od tam pa v kri. Strupnine so pogost vzrok za glavobol, kajti strupi, ki krožijo po krvi, prizadenejo predvsem možganske živčne celice, mi pa to občutimo kot glavobol.

Tudi bolezni in nadloge drugih trebušnih organov lahko povzročajo glavobole. Med vzroke zanje sodi tudi čezmerno delo, ki izčrpava moči našega živčevja. Kot povzročiteljev glavobola ne gre zanemariti niti premikov v hrbtenici zaradi preobremenitev. Take glavobole bo uspešno odpravil kiropraktik. Glavobol lahko sprožijo tudi previsok ali prenizek krvni tlak, krvne bolezni in vnetja ledvic.

Lahko bi torej rekli, da glavobol ni bolezen, temveč odraz oziroma znamenje bolezni. Zato tudi ni priporočljivo jemanje zdravil proti glavobolu, ne da bi prej ugotovili, kaj ga je povzročilo.

Idealno je torej, če ugotovimo vzrok za glavobol in ga nato odpravljamo, sočasno pa ga blažimo ali odpravljamo z naravnimi pripravki. S katerimi?

Pripravki iz repuha (Petasites hybridus)

Preprosto, učinkovito in nestrupeno sredstvo proti glavobolu so preparati, pripravljeni iz repuha.

Repuh je človeku dobro služil tja do srednjega veka, nemara še dlje, je zapisal Vogel. Bolj ko se ukvarja s to nenavadno korenino, bolj človeka prevzamejo njene vsestranske sposobnosti oziroma, povedano strokovno, terapevtski obseg njenih učinkovin. Zdi se, da ima ta rastlina veliko protibolečinsko moč, ne le pri glavobolih (dokazano pomaga preprečevati migrenske glavobole),  ampak tudi pri menstruacijskih krčih in celo pri bolečinah zobnega živca, ranah ter številnih drugih bolečinskih stanjih. Pri bolečinah se dobro obnese repuh v obliki kapsul. Človeka pogosto ne le delno ali povsem osvobodi bolečin, ampak ga povsem pozdravi. Repuh tudi zelo dobro sprošča krče, zato se pacienti, ki ga uživajo, po zaužitju počutijo mirnejši in okrepljeni.

Dobro je vedeti, da repuh ne deluje tako hitro kot sintezna zdravila. Pri približno 50 odstotkih vseh pacientov razmeroma hitro pomiri bolečine, pri 30 odstotkih pa deluje počasi: pri menstruacijskih krčih in migreni začne delovati približno uro po zaužitju. Celo pri hudih napadih migrene z značilnim bruhanjem žolča, potem ko je človek leta in leta brez uspeha jemal vsakovrstna sintezna zdravila, lahko repuh pomaga že v razmeroma kratkem času – »to nam je potrdilo nekaj hvaležnih pacientov«, je poročal Vogel. Pri nadaljnjih 10 odstotkih bolnikov, še posebno pri rakavih bolnikih, repuh začne delovati šele po treh dneh, vendar je zanimivo, da tedaj deluje močneje kot morfij. Izkušnje so pokazale, da se z dajanjem repuha onkološkim bolnikom omilijo tudi druge neznosne bolečine, ki se začnejo pojavljati ob napredovanju bolezni, ko vbrizgavanje morfija ne pomaga več. Nasploh ste vabljeni, da si o repuhu in njegovem delovanju pri raku več preberete v knjigi Alfreda Vogla Ljudski zdravnik, saj ne samo uspešno obvladuje številne bolečine, ampak celo, kar se zdi neverjetno, odpravlja metastaze!

Če pomislimo, koliko ljudi jemlje sintezne tablete proti bolečinam in se nanje celo navadi, lahko razumemo, da bodo zdravniki in pacienti to nestrupeno naravno zdravilo proti bolečinam toplo pozdravili.

Pripravki iz ginka

Ker utegne biti glavobol tudi posledica slabše prekrvavitve možganov, lahko poleg repuha uporabljamo tudi pripravke iz ginka. Njegovi listi vsebujejo učinkovine, ki izboljšujejo prekrvavljenost možganov.

Obkladki

Ne le glavobole, tudi druge bolečine, ki se vedno znova vračajo, lahko omilimo s polaganjem obkladkov iz čebule ali črne redkve (na zatilje, meča ali podplate). Pri marsikaterem vnetju lahko s tem bolečino omilimo ali pa odstranimo. Pomagajo tudi obkladki iz hrena in zgnetenih zeljnih listov, ki jih polagamo na tilnik.

Homeopatska pomoč

Vogel je pri glavobolih priporočal tudi uporabo homeopatskih pripravkov. Zlasti pri migrenskih glavobolih naj bi se dobro obnesel homeopatski pripravek iz hranilnih celičnih soli, imenovan Sanguinaria. Ta lahko v kombinaciji z drugimi homeopatskimi pripravki uspešno obvladuje glavobol.

Fizikalna zdravljenja

Tudi fizikalne oblike zdravljenja so lahko dobra pomoč pri glavobolih. Pomagajo denimo odvodne metode – toplo prhanje po tilniku in hrbtenici navzdol pogosto deluje zdravilno. Pri glavobolu, ki je nastal zaradi prebavnih motenj, je denimo dobrodošlo prhanje trebuha s toplo vodo.

Voglove zapise je z založnikovim dovoljenjem iz knjige Ljudski zdravnik povzela Adriana Dolinar, dr. vet. med., predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka projekta Skupaj za zdravje človeka in narave.

Prejšnji članekZakaj se zbujamo z glavobolom?
Naslednji članekKaj še lahko storimo za dober spanec?
Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka, predavateljica za strokovno in laično javnost, avtorica številnih člankov o preverjenih naravnih in celostnih rešitvah različnih težav človeka in živali ter soavtorica priročnikov projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (Kako zmanjšati porabo antibiotikov?, Vojna ali mir z bakterijami, Adijo, prehladi, Obvladajte kandido, Uravnajte ščitnico, Konec zgage, Resnice in zmote o maščobah, Resnice in zmote o holesterolu, Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Resnice in zmote o zdravju zob, Resnice in zmote o kandidi ter Resnice in zmote o osteoporozi). Zdrav ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Ko zdravje zapravimo, pot nazaj ni vedno enostavna. Ko se nam pojavijo blažje ali pa hujše težave, se lahko znajdemo na neštetih razpotjih. Takrat se nam porajajo številna vprašanja, dvomi, negotovosti, omahovanja ... Zgodi se, da ne vemo, v katero smer je potrebno zapeljati, kje začeti, kako se znajti v poplavi informacij, kaj uživati, katerim prehranskim dodatkom in naravnim zdravilom zaupati, kje vse iskati vzroke nastalih težav, kako sploh ločiti vzroke od posledic, kako aktivirati samozdravilne moči telesa itd. Če ste pripravljeni pristopiti k celostnemu in naravnemu načinu in pri tem potrebujete podporo, vam društvo Združenje za obuditev celostnega človeka nudi brezplačne on-line posvete. Ima zdravstvene težave vaš kuža ali muca? Tudi zanje vam nudimo posvete. Stik z društvom ali avtorico: zaobuditevcloveka@gmail.com, 031 214 045, FB: @zaobuditevcloveka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj