Vas boli glava ali kosilo?

775
Unhappy housewife with meat and vegetables at kitchen table

Obstajajo različne vrste glavobolov. Poleg tistih najpogostejših, ki nas opozarjajo na dehidriranost, druga velika skupina glavobolov korenini v prebavnih težavah.
Uživanje pokvarjene hrane ali problematičnih gob, pesticidni koktajli, nekateri E-ji, pogreta hrana, v kateri smo sicer pobili bakterije, ne moremo pa odstraniti njihovih strupenih izločkov – vse to se zelo pogosto oglasi tudi v obliki glavobola, ki ga čutimo nekaj ur po zaužitju take hrane.

Če v črevesju gostimo preveč razbohoteno kandido, bo kljub dobrim hranilom povzročila alkoholno vrenje, ki obremenjuje jetra in nas napenja, strupeni plini pa vplivajo tudi na glavo. Kandida pri svoji presnovi izloča aflatoksine, ki so nevarni živčni strupi. Vsakič, ko se njihova količina poveča, nastopijo novi glavoboli, omotičnost, nihanje razpoloženja, luknje v kratkoročnem spominu …

Glavobol je tudi pogost simptom alergij na posamezna živila. Porušen mikrobiom, v katerem namesto koristnih mikroorganizmov v črevesju zavladajo kandida, paraziti in firmikuti, pripelje do nenehnega tihega vnetja, črevesna sluznica pa počasi propada in je vse prepustnejša tudi za snovi, ki nikakor ne bi smele skozi črevesje preiti v kri. Če vas nekaj ur po zaužitju hrani pogosto pesti glavobol, ga obravnavajte kot signal, da vaša prebavila potrebujejo »remont«.

Zaradi preobremenjenosti jeter lahko glavobol povzročijo tudi alkohol, maščobe in težka hrana. Jetra lahko obremenijo tudi plini, ki nastanejo zaradi neustrezno pripravljene hrane (npr. nepravilno namočene stročnice, ki niso bile skuhane skupaj z ustreznimi začimbami), in plini, ki jih ustvari kandida. V obeh primerih plini ohromijo jetra in sprožijo alarm, ki ga čutimo na meridianu jeter in žolčnika.

Glavobole, do katerih pride zaradi zastoja v delovanju jeter in žolčnika, praviloma čutimo v zatilju – na mestu, kjer se stikata vrat in lobanja. Če pritisnemo na točki lobanje, ki sta za debelino prsta oddaljeni od hrbtenice, praviloma začutimo topo bolečino. Pri takem glavobolu so navadno zelo boleči tudi območje pod obrvmi, zunanji kotički oči ter točka nad očmi, ki leži tik ob nosu. Če pritisnete na ta mesta in začutite močno bolečino, boste tovrstne glavobole najučinkoviteje umirili s podpiranjem jeter, žolčnika in črevesja.

Prva pomoč

Zastoje v jetrih in žolčniku najhitreje odpravimo ob pomoči močnih grenčin. Encijan, tavžentroža, artičokini listi, pelin, pegasti badelj, kurkuma, galgant – vse te rastline odlično spodbudijo delovanje jeter in žolčnika. Učinkovite so tudi v obliki grenčic, v katerih sinergijsko deluje več zdravilnih rastlin. Hildegardin Bitter Kraft vsebuje korenine angelike in encijana, kardamom, kurkumo, pegasti badelj, artičokine liste, ingver in cimet. Švedska grenčica vsebuje približno trideset zdravilnih zelišč (odvisno od različice), ki urejajo predvsem zastoje v prebavi ter lajšajo delo jeter in žolčnika.

Ker so vsi tradicionalni pripravki izdelani kot alkoholni izvlečki, so neprimerni za otroke in osebe, občutljive na alkohol. Dandanes pripravljajo tudi izvlečke brez alkohola, ki jih stabilizirajo v glicerinu.

Da bo omenjeni proces znova stekel, lahko prebavilom pomagamo tudi z encimi in probiotiki. Prvi omogočajo lažjo prebavo vsega, česar opešano telo ne zmore več prebaviti samo, drugi pa držijo na vajetih kandido in ji ne dovolijo, da bi si prilastila vaše kosilo. Probiotični sevi že s svojim prihodom delujejo kot telesni čuvaji vaše hrane. V njihovi navzočnosti se patogeni umaknejo, saj jim okolje z desnosučnimi mlečnimi kislinami, ki ga ustvarjajo probiotiki, ne ustreza.

Če vse našteto omogoči, da vseeno zmagate v že skoraj izgubljeni bitki za kosilo, pa težav ne bo konec, dokler vzrokov, ki so v ozadju, ne boste odpravili tudi dolgoročno.

Prenova prebavil

Na Kliniki Paracelsus v Švici so ugotovili, da najboljše rezultate dosežejo s kompleksnimi fermenti in koristnimi mikroorganizmi v kombinaciji z visoko biorazpoložljivimi antioksidanti in maščobnimi kislinami omega-3.

Za obnovo črevesne flore namreč ne zadošča samo intenzivno uživanje acidofilusov, bifidusov in še kakega iz nabora probiotikov, ki jih pogosto srečujemo v pripravkih. Naš mikrobiom sestavlja (oziroma bi ga moralo sestavljati) nekaj tisoč različnih mikroorganizmov, ki morajo biti za pravilno opravljanje svojih nalog tudi dobro uglašeni.

Ker je to področje, ki v zadnjem času zelo zaposluje znanstvenike, vsak dan izvemo več o delovanju mikrobioma – našega največjega organa, ki je bil dolgo spregledan.
Zdaj denimo vemo, da je za delovanje telesa zelo pomembno, kakšno je razmerje bakteroidov in firmikutov. Za ti kategoriji mikroorganizmov vse do včeraj še slišali nismo. Veljali so za postranske igralce. Zdaj vemo, da če količina bakteroidov ne prekaša krepko števila firmikutov, tudi acidofilusi, bifidusi in drugi »zvezdniki«, o katerih se največ piše, ne morejo odigrati svoje vloge.

Zelo nizka raven bakteroidov je značilna za rakave bolnike in ljudi z zelo oslabelim imunskim sistemom.

Težava s tisočerimi sevi, ki so izginili iz našega črevesja, še preden smo ugotovili, kaj so tam počeli, je v tem, da so občutljivi in nestabilni, poleg tega ne preživijo tehnoloških postopkov, ki so potrebni, da na policah trgovin in lekarn ostanejo stabilni. Najboljše okolje za ohranjanje in razvoj tovrstnih mikroorganizmov so fermentirani pripravki. Idealno je, če jih fermentirajo večkrat oziroma večstopenjsko – tako hranila, iz katerih so nastali, v resnici postanejo popolnoma biorazpoložljiva. Hkrati so takšni fermentni koncentrati dober medij, v katerem preživijo tudi mikroorganizmi, ki jih ni mogoče ohraniti v obliki praškov in kapsul. V Multi EM fermentu jih je denimo 31.

Uživanje tovrstnih pripravkov je pri pacientih Klinike Paracelsus v osmih tednih doseglo presenetljivo izboljšanje strukture mikrobioma, omilitev vnetja v prebavilih in zmanjšanje prepustnosti črevesja.

Kot smo omenili, obnova zahteva ekipno delo. Ko na eni strani preurejamo razmerja moči med različnimi mikroorganizmi, je pomembno, da hkrati stečejo tudi »gradbena obnovitvena dela«, s katerimi bomo zaprli luknje v črevesju in popravili poškodovane sluznice.

Na tem področju so se zelo dobro izkazale moči kurkumina, kvercetina, resveratrola, betakarotenov in številnih drugih antioksidantov. Antioksidanti dokazano prispevajo tudi k urejanju razmerja med firmikuti in bakteroidi.

Težava pri nekaterih naravnih antioksidantih je njihova slaba biorazpoložljivost, zato znanstvenike, ki iščejo naravne rešitve, nenehno zaposluje vprašanje, kako to, kar nam je dala narava, narediti čim bolj dostopno za telo.

Znano je, da z neposrednim uživanjem kurkume izkoristimo le tisočinko tistega, kar je v njej. S pravilno pripravo in z mešanjem z drugimi začimbami je mogoče biorazpoložljivost povečati; ob pomoči tehnologij, kot so liposomska obdelava, emolientna tehnologija in aktivacija v maščobi, se izkoristek kurkumina pomnoži tudi do stokrat.

Podobno je mogoče aktivirati in narediti bolj razpoložljive dragocene aktivne učinkovine superživil in vitaminov, ki jih potrebujemo za prenovo, denimo vitamina B12, folne kisline, maščobne kisline ALA … V kombinaciji s kurkuminom, kvercetinom, resveratrolom in betakaroteni jih najdemo v Neotosilu.

Za gašenje vnetij in spodbujanje obnove črevesnih sluznic je zelo koristna tudi aloja vera v obliki soka ali gela. Aloja vera – seveda če ni konzervirana s kislinami in ne vsebuje dražilnega aloina – pospeši obnovo sluznic, ustavi razvoj vnetja, okrepi membrane in prepreči razvoj patogenih organizmov na sluznicah. Čeprav je trg preplavljen s poceni sokovi, praški in osvežilnimi pijačami s »koščki« aloje, velja opozoriti, da prave moči premorejo le neposredno iztisnjeni sokovi in geli brez kemičnih dodatkov, dodanih okusov, sladkorjev, konzervansov …

Navada je usoda

Namesto da glavobole gasimo s protibolečinskimi sredstvi, je najbolj modro odpraviti slabe navade, ki jih povzročajo.

Pri saniranju črevesja in prebavil je zelo pomembno ugotoviti, kaj vse vnašamo v telo in s čim si šibimo prebavila. Začnite si zapisovati vse, kar zaužijete, pa tudi poznejše počutje. Kmalu boste ugotovili, katere jedi, načini njihove priprave in druge okoliščine spodbudijo vaše glavobole. Če se je denimo glavobol pojavil po tistem, ko ste zaužili mleko, jajce in kruh, naslednjič ta živila zaužijte ločeno. Tako boste z izločanjem hitro zožili krog »osumljencev« in prišli do seznama tistih, ki vašemu telesu povzročajo težave. Če vam isto živilo enkrat povzroči glavobol, drugič pa ne, bodite pozorni na razlike med živili in kombinacije, v katerih ste ga zaužili, pa tudi na druge okoliščine. Takšno detektivsko delo ni preprosto, vseeno pa boste iz dneva v dan bližje trajni rešitvi. Prisluhnite telesu, pa ne bo treba prisluhniti bolečinam.

Prejšnji članekOd stresa mi bo še glavo razneslo!
Naslednji članekZakaj se zbujamo z glavobolom?
Sanja Lončar že od leta 2005 vodi največje slovensko nevladno gibanje – projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki raziskuje številne naravne rešitve za težave sodobnega človeka. Je urednica in soavtorica 23 knjižnih uspešnic, od katerih je 7 prevedenih v nemški jezik: Naravne rešitve za težave z virusi (2021), Samooskrba v praksi (2020), Kako do več energije (2019), Sveža zelenjava 365 dni v letu (2018), Zdravilna moč začimb za otroke (2018), Naravne rešitve za bolečine (2018), Kako ohraniti možgane (2017), Uravnajte ščitnico (2017), Ščepec ustvarjanja (2016), Naravne rešitve za radiacijo (2016), Konec zgage in ostalih želodčnih težav (2016), Adijo prehladi (2016), Ščepec vedenja (2013), Ščepec rešitve (2012) ... Deluje kot predavateljica, publicistka, urednica, novinarka in raziskovalka. Predava in vodi seminarje za strokovno in splošno javnost v Sloveniji, na Hrvaškem v Avstriji in Nemčiji. Vodi tudi informacijsko središče Zazdravje.net in izobraževalni portal Delavnice.zazdravje.net ter ureja tiskano glasilo Zazdravje.net.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj