Nad glivične okužbe nohtov z eteričnimi olji

swimming pool flower barefoot nails toes

Glivice so precej trdovratna nadloga. Tistim med nami, ki si jih izberejo za svoje gostitelje, povzročajo kar nekaj preglavic, saj se rade vrnejo tudi po uspešno zaključenem zdravljenju. Uporaba eteričnih olj je eden od učinkovitih naravnih načinov boja proti glivičnim okužbam.

Nekoč je veljalo, da so glivice na nohtih posledica slabe higiene. Danes vemo, da ni nujno tako. V zahodnem svetu se več kot 10 % odraslih (po nekaterih podatkih celo 20 %) vsaj enkrat v življenju okuži z glivicami na nohtih. Pri ljudeh nad 60 leti je ta odstotek celo nad 30.

Okužbe z glivicami so nalezljive. Pogosteje pride do njih na mestih, kjer je veliko ljudi in večja vlaga, kot na primer v kopališčih, zdraviliščih. Okužimo pa se lahko tudi v domačem okolju. Sodobna znanost pravi, da so za okužbo dovzetnejše osebe s slabšim imunskim sistemom, prekomerno telesno težo, sladkorno boleznijo, po zdravljenju z antibiotiki. Stari zdravilci bi rekli, da je možnost okužbe povezana tudi s tipom osebnosti. Kakorkoli, dovzetnost zanjo je lahko individualno zelo različna.

Z ukrepanjem je treba začeti čimprej

Najpogostejši povzročitelji okužb nohtov pri ljudeh so posebne glivice imenovane dermatofiti, ki se hranijo s keratinom rožene plasti kože, dlak, las in nohtov. Te glivice niso sestavni del naše običajne kožne mikroflore. Ob stiku s kožo in nohti zato povzročijo bolezenske spremembe.

Glivice na nohtih predstavljajo kar 50 % vseh bolezni nohtov. Ob okužbi je nujno pričeti z ukrepanjem čimprej, saj se sicer okužba lahko razširi tudi na kožo. Ker je takšna okužba lokalna, se tudi ukrepov lotimo z lokalno uporabo izbranega sredstva.

Okužbe z glivicami so eno redkih področij, kjer aromaterapevti med aromaterapevtskimi sredstvi ne bomo svetovali uporabe hidrolatov. Hidrolati so sicer odlični proizvodi destilacije in mnogokrat lahko uspešno nadomestijo močnejša eterična olja, a v boju proti glivicam so žal preblagi. Izkušnje nas učijo, da je proti tako trdovratnemu sovražniku treba uporabiti »težko topništvo«.

Kako eterična olja delujejo na glivice?

Baselska primerjalna študija iz leta 2017 je pokazala, da lahko eterična olja v spopadu z glivicami uporabijo različna »orožja« in taktike. Poškodujejo lahko rast in stene glivičnih celic, spremenijo lahko prepustnost celičnih membran, povzročijo padec sposobnosti razmnoževanja gliv, znotrajcelično zakisanje in celično smrt.

Omenjena študija poroča tudi o ugotovitvi številnih študij, da lahko sestavine eteričnih olj delujejo sinergijsko. Kombinacija nekaterih posebnih olj lahko ojača protifungicidno delovanje. Če torej znamo pravilno kombinirati eterična olja, je njihov skupni učinek še mnogo močnejši.

Katera eterična olja uporabiti?

Veliko eteričnih olj deluje protiglivično in protimikrobno, vendar pa vsa olja ne delujejo enako na vse tipe glivic in mikrobov. Njihova prednost pred sintetičnimi protiglivičnimi sredstvi je predvsem v tem, da ne povzročajo nekaterih neželenih stranskih učinkov.

Na seznamu eteričnih olj s protiglivičnim delovanjem na okužbe nohtov se znajdejo eterična olja čajevca, timijana, sivke, origana, cimeta, klinčkov, šetraja. Gre za močna in mogočna eterična olja in kar nekaj jih prihaja tudi iz naših krajev. Ker pa gre za zelo močne rastlinske izvlečke, lahko potencialno tudi nadražijo kožo. Pred uporabo jih je zato vedno potrebno testirati na koži ter primerno razredčiti z nosilnim rastlinskim oljem (jojoba, mandljevo, olivno …). Uporabite jih neposredno na prizadetem mestu ter nanose uporabljajte dlje časa.

Če pa se boste naučili eterična olja tudi pravilno kombinirati v mešanice, bo zmaga nad glivicami še toliko lažja.


Preberite še več o raznovrstni uporabi eteričnih olj v zdravilne namene.

Prejšnji članekZačimbe, ki nam pomagajo shujšati
Naslednji članekVetrne elektrarne – kako je biti njihov sosed
Eva Nedelko je certificirana holistična aromaterapevtka, ljubiteljica starih dišečih sort vrtnic, destilerka lastne linije energijsko polnih eteričnih olj EYWINEO, avtorica člankov in predavateljica. Je ljubiteljica narave in ozaveščenega načina življenja ter lastnica Dišavnega vrta pri Vidi, odprtega za javnost.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj