Lahko vrtnica odžene sivino v duši?

790

April 2022 – V času, ko nas po več ur na dan preplavljajo posnetki neskončne sivine, ruševin in bolečin, ko nas – sončni pomladi navkljub – ob misli, kam drvi ta svet, stiska pri srcu, se zdi pisanje o vrtnicah domala nespodobno. Če vemo, da nas lahko rešijo samo ljubezen, modrost in hiter dvig zavesti, vam žal ne morem priporočati nobene avtoritete, knjige ali politika, ki bi lahko za vas naredil več kot prav vrtnica.

Vrtnica oziroma njeno eterično olje ima največje izmerjeno valovanje med vsemi testiranimi rastlinami, zato na celotno telo deluje tako, da dviga valovanje celic ter jih tako ščiti pred strupi, sevanji in vsem, kar ta čas zbija naše valovanje.

Kot lahko preberete v knjigi Ščepec védenja, najmočnejše rastline delujejo tako, da uravnavajo celotne procese. Prav zato se v angleščini imenujejo ruler drugs. In kje je središče, iz katerega nadziramo vsa dogajanja v telesu? Če ste pomislili na možgane, ste v zmoti. Že Hildegarda je zapisala, da se vse začne v srcu. Tam se porodijo tudi misli in strahovi, ki jih nato možgani le še razpošiljajo na različne lokacije v telesu. Vrtnica, ki ima odprto pot do našega srca, od tam harmonizira naš hormonski sistem, obvladuje vnetja, bolečine, depresijo … Prav zato, ker deluje prek hormonskega sistema, ureja tudi številne ženske težave, kot so težave v menopavzi in poporodna depresija. Morda nam bo v pomoč tudi pri predvolilni depresiji/maničnosti?

Poleg tega vrtnica dokazano deluje proti strupom, virusom in bakterijam.

Iz listov lahko pripravimo čudovito marmelado, sirup, alkoholni izvleček, oljni macerat, vrtnično sol, hidrolat in eterično olje. Ker bi za gram eteričnega olja potrebovali kar deset kilogramov cvetnih lističev, to verjetno ne bo vaša prioriteta. Toda brez skrbi: tudi brez destilacije lahko od vrtnic dobimo veliko dobrega. Ste vedeli, da alkoholni izvleček, pripravljen s 96-odstotnim etanolom, spodbuja razraščanje novega živčevja, zaradi česar je obetavno naravno sredstvo pri obvladovanju različnih oblik demence? Alkoholni izvlečki so tudi odlična protibolečinska in protivnetna sredstva, zato resnično ne smejo manjkati v domači lekarni.

Seveda se vse opisano ne nanaša na sodobne vrtnice, ki jih gojijo zgolj zato, da so lepe kot rezano cvetje. Govorimo o starih vrtnicah, ki so ohranile svoje moči in prekrasne zdravilne vonjave. Ko bodo letos zacvetele vrtnice, ne zamudite njihovih darov.

Kako do starih sort vrtnic?

Stare sorte vrtnic si lahko ogledate v nekaterih zbirkah v Sloveniji. Ko zacvetijo burbonke, obvezno obiščite samostan Kostanjevica pri Novi Gorici. Če vas zanima, katere lepotice lahko uspevajo tudi v hladnejših in manj osončenih krajih, obiščite Evino kolekcijo srednjeveških dišečih vrtnic ali Dišavni vrt pri Vidi. (Obe lokaciji sta pri Mariboru. Več informacij na EYWINEO.eu.)

Sadike nekaterih od teh vrtnic so tudi naprodaj. (Poskusite na naslovih Vrtnice Kodele in Vrtnice Petrovič.) Še najboljše bo, če boste vrtnice najprej spoznali v živo in našli takšne, ki vam bodo pobožale srce. Ko se zgodi ta »ljubezen na prvi vdih«, poiščite prav to vrtnico ali pa jo razmnožite sami.

Kako izbrati, razmnožiti in vzgojiti vrtnice in kaj vse lahko pripravite iz njihovih cvetov, boste najhitreje odkrili na spletni delavnici, ki je zagotovo naša najbolj dišeča, saj so nekateri zapisali, da so jo vohali kar skozi zaslone.

Zakaj ne smete zamuditi delavnice?

  • Čakajo vas tri ure natančnih VIDEOPREDSTAVITEV.
  • Spoznali boste, katere vrtnice so užitne, kdaj je cvet zrel za nabiranje in katere dele cvetnih lističev uporabljamo (odvisno od tega, kaj potrebujemo od njih).
  • Ogledali si boste natančne postopke izdelave najučinkovitejših oljnih, medenih, alkoholnih in vodnih izvlečkov.
  • Videli in spoznali boste celoten postopek destilacije vrtničnega hidrolata.
  • Da boste lahko razmnožili vsako vrtnico, ki se vas bo dotaknila, vas čaka še natančen video z napotki, kje, kdaj in kako zarežemo, pa tudi navodila za nego potaknjencev.

Posebno veselje za brbončice so prikazi receptov za kulinarične presežke iz vrtnic. Večina receptov v knjigah ima namreč za rezultat slabe izdelke, v katerih se eterično olje ne ohrani. Ker gre za arome, ki lahko hitro izpuhtijo, vam razkrivamo številne zvijače, ob pomoči katerih boste izdelali trajne izvlečke, ki ohranjajo moči in aromo vrtnic.

Spletna delavnica Pripravki iz vrtnic za dušo in telo.

Valovanje vrtnic

Izmerjeno valovanje damaščanske vrtnice znaša 320 MHz. Za boljšo predstavo, kako visoko je to valovanje, si predstavljajte, da bi 32.000.000-krat v sekundi pomahali z roko. Tako zatrepetajo vaše celice, ko jih poboža milina vrtnic. Četudi nimate naprave za merjenje biofrekvenc, to lahko začutite, ko zamižite in povohate kako dišečo vrtnico stare sorte.

 


Preberite tudi:
Vrtnice so lahko zdravilo za dušo in telo
Vrtnica, kraljica med rožami
Zapeljivo vrtnično pecivo

Prejšnji članekObnovljeni prenosniki pomagajo ohranjati naravo
Naslednji članekHren naj bo na mizi vse leto!
Sanja Lončar že od leta 2005 vodi največje slovensko nevladno gibanje – projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki raziskuje številne naravne rešitve za težave sodobnega človeka. Je urednica in soavtorica 23 knjižnih uspešnic, od katerih je 7 prevedenih v nemški jezik: Naravne rešitve za težave z virusi (2021), Samooskrba v praksi (2020), Kako do več energije (2019), Sveža zelenjava 365 dni v letu (2018), Zdravilna moč začimb za otroke (2018), Naravne rešitve za bolečine (2018), Kako ohraniti možgane (2017), Uravnajte ščitnico (2017), Ščepec ustvarjanja (2016), Naravne rešitve za radiacijo (2016), Konec zgage in ostalih želodčnih težav (2016), Adijo prehladi (2016), Ščepec vedenja (2013), Ščepec rešitve (2012) ... Deluje kot predavateljica, publicistka, urednica, novinarka in raziskovalka. Predava in vodi seminarje za strokovno in splošno javnost v Sloveniji, na Hrvaškem v Avstriji in Nemčiji. Vodi tudi informacijsko središče Zazdravje.net in izobraževalni portal Delavnice.zazdravje.net ter ureja tiskano glasilo Zazdravje.net.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj